logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung UE48H6200) z anteny naz. TV ma tylko 8 kanałów

Sebolek_R 05 Lis 2014 11:08 4641 10
REKLAMA
  • #1 14101025
    Sebolek_R
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Witam mam problem z nowym TV (Samsung UE48H6200) po podłączeniu anteny naziemnej TV wyszukuje tylko 8 kanałów (Paczka TVP) ale nie wyszukuje TVN ani Polsatu i innych

W TV raczej nie ma żadnych ustawień (chyba że ja o czymś nie wiem) jest tam tylko ustawienie anteny (Naziemna/Kablowa) i jakie kalały ma szukać (Analogowe/Cyfrowe) i nic wiecej

Czy to może być wina anteny ?
    Sprawdzałem to na dwóch antenach siatkowa (Jest na dachu) i taka mała za oknem na obu jest tak samo
  • REKLAMA
  • #2 14101339
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5492
    Sebolek_R napisał:
    Czy to może być wina anteny ?

Powiesz dokładnie co to za antena, co ma w środku, instalacja z czego się składa, i z jakiego nadajnika chcesz korzystać - zobaczymy.
  • #3 14101435
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1239
    I podaj gdzie mieszkasz. Jeżeli blisko Bytkowa lub EC Zabrze to zapomnij o odbiorze innych kanałów niż MUX3, jeżeli antena ma wzmacniacz. Niestety silnie kierunkowa antena pasywna, ustawiona na Kosztowy i czasami tłumik jest absolutnie konieczny.
  • REKLAMA
  • #4 14102220
    Sebolek_R
    Poziom 9  
    Antena na dachu to jakaś zwykła siatka a ta mała za oknem to taka http://anteny.pl/antena-zewntrzna-p-1248.html mieszkam w centrum Katowic na ul. 3-go Maja wiec bardzo blisko Bytkowa.

Co polecacie by było dobrze?
  • #5 14102366
    Jacek Gołębik
    Poziom 10  
    Z tego co wiem w centrum Katowic jest problem z odbiorem z nadajnika z Bytkowa bo jest wiele przeszkód. Spróbuj przestawić się na nadajnik Kosztowy (kierunek Mysłowice)
    Na tym nadajniku większość ludzi z osiedla Paderewskiego odbiera Polsat i TVN.
    Spróbuj skorzystać z Lokalizatora DVB-T http://www.sat-charts.eu/lokalizator.php
    Na mapie oznacz swoje położenie i zobacz nadajniki. Z tego co widzę na Bytkowskim nie ma TVN i Polsatu. Pozostaje przestawić się na Kosztowy, a jeśli nie zadziała to jeszcze wymienić antenę.
  • #6 14102921
    irekr
    Wiemy że na Bytkowie nie ma MUX 2 i MUX1 ale ten silny doświetlacz mUX3 totalnie zatyka wzmacniacze w antenach. 20 kW w tej odległości robi swoje. Dlatego pisałem o silnie kierunkowej antenie by WYCIĄĆ - przy wykorzystaniu jej kierunkowości - silny sygnał z Bytkowa.
  • #7 14103359
    Sebolek_R
    Poziom 9  
    A możecie polecić jakś antenke tak by wystarczyła jedna ??

Niby nie można u nas na dachu montować anten (właściciel się nie zgadza) ale tą siatke ktoś juz tam musiał zawiesić to ją zamienie na tą nową :)
  • REKLAMA
  • #8 14103645
    irekr
    Nikt Ci nie da gotowej recepty typu: "postaw taka antenę i będzie działać".

Jak wiesz zabudowa śródmieścia Katowic jest dość specyficzna, z tego co pamiętam to z peronu dworca PKP od strony Słowackiego Bytków jest widoczny gołym okiem.

Gdybym ja robił taką instalację, to wziąłbym ze sobą kilka anten anteny - logarytmiczną i dwie yagi - jedną dłuższą i jedną krótszą, do tego tłumik i sporo kabla. Generalna zasada to umieszczenie anteny w takim miejscu, by kierunek na Kosztowy był otwarty a kierunek na Bytków maksymalnie zasłonięty. Czasami trzeba "połazić z antena" po dachu.

Dobrym rozwiązaniem może być umieszczenie anteny na balkonie od południowej i wschodniej strony, pod warunkiem że kierunek na Kosztowy jest otwarty.
    Później tak dobrałbym ustawienie tłumika by odpowiednio stłumić najsilniejszy sygnał MUX3 ale uzyskać stabilny odbiór MUX1 i MUX2. Teoretycznie można by użyć pułapek strojonych, ale w warunkach amatorskich jest to dość trudne, a dla kogoś kto nie ma o tym pojęcia i nie ma nawet podstawowych wskaźników - niewykonalne. Podobnie działają odcinki kabla antenowego podłączone jako pułapki, ale to już jest "wyższa szkoła jazdy".

I raczej na pewno nie potrwa to 10ciu minut.

Cała sztuka w instalacjach antenowych by wykorzystać tak zalety jak i wady każdej z anten.
  • #9 14103884
    Sebolek_R
    Poziom 9  
    (0_o) hmmm masakra, widze ze nie pozostaje nic jak udać sie do specjalisty w tej dziedzinie :/

Narazie dziekuje za wszystkie podpowiedzi, zobacze co da sie zrobić, jakoś będe z tym walczył
  • #10 14104242
    jeremiw1
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Panie Irku poruszył Pan bardzo ciekawy temat. Myślałem, że korygować różnicę w poziomach sygnału można raczej wyłącznie wzmacniaczem kanałowym (np. Telmor WK-310). Pan jednak pisze o tłumikach. Jeżeli kupuję jakiś tłumik, który ma za zadanie stłumić sygnał o 10db to myślałem, że tłumi on +/- 10db na całym paśmie.
    Czy może Pan polecić konkretne modele, które wytłumią początek pasma (np. k26) oraz takie, które bardziej stłumią koniec (np. 59).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 14105123
    irekr
    Jeremi: dobrze myślisz. ! !
    Prosty tłumik rzeczywiście tłumi w całym pasmie, istotą zaproponowanego rozwiązania było obniżeni wielkości najsilniejszego sygnału do poziomu poniżej progu przesterowania. Oczywiście także ulegają stłumieniu sygnały na których nam zależy, ale trzeba pamiętać, że typowy dekoder DVB-T ma pewien zakres napięć przy których pracuje poprawnie. Dla dekoderów zewnętrznych maksymalne napięcie nie powinno przekraczać około 5 mV (rozrzuty parametrów są naprawdę spore) natomiast większość dekoderów odbiera już zupełnie poprawnie przy napięciach w okolicach 0,1 mV. Jeżeli ustawimy poziomy wszystkich napięć w zakresie "akceptowalnym" przez dekoder, to powinno działać bez problemu.
    Natomiast jeżeli w antenie jest wzmacniacz szerokopasmowy, to nie ma bata i jak dostanie na zaciski wejściowe napięcie rzędu 10 mV - i nie jest ważne na jakim to jest kanale - a tyle jest w okolicach Al. 3go Maja w Katowicach - to zawsze będzie przesterowany.
    WK-310 to fajne urządzenie, mnie niepokoi tylko zapis w specyfikacji:
    "Poziom wyjściowy (DIN 45004B) IM3 = 60 dB - 86 dB"
    Trochę mnie dziwi dlaczego tak renomowany wytwórca sprzętu powołuje się na starą normę dla sygnałów analogowych a do tego z IM3=60 dB. Dla sygnałów cyfrowych to za mało, powinna być norma 45004C i IM3 co najmniej 80 dB.
    Nie miałem tego urządzenia w rękach, ale jeżeli ustawimy poziom wyjściowy sygnału na około 60 dB, to powinno być dobrze. Jak ktoś ma szczegółową dokumentację - chodzi mi o konstrukcję wzmacniaczy i na jakich elementach jest zrobiony każdy z nich - będę bardzo zobowiązany.

Tak na marginesie: brakuje mi w WK-310 korektora pasmowego dla VHF-u, za chwilę będzie potrzebny....

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Samsung UE48H6200, który po podłączeniu anteny naziemnej wyszukuje jedynie 8 kanałów, w tym TVP, ale nie odbiera TVN ani Polsatu. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny problemu, w tym niewłaściwy nadajnik (Bytków) oraz konieczność przestawienia się na nadajnik Kosztowy, który lepiej obsługuje te kanały. Użytkownik rozważa wymianę anteny, ponieważ obecne (siatkowa na dachu i mała zewnętrzna) nie przynoszą oczekiwanych rezultatów. Wskazówki dotyczą także użycia tłumików i kierunkowych anten, aby poprawić jakość odbioru w trudnych warunkach miejskich Katowic.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA