Jeremi: dobrze myślisz. ! !
Prosty tłumik rzeczywiście tłumi w całym pasmie, istotą zaproponowanego rozwiązania było obniżeni wielkości najsilniejszego sygnału do poziomu poniżej progu przesterowania. Oczywiście także ulegają stłumieniu sygnały na których nam zależy, ale trzeba pamiętać, że typowy dekoder DVB-T ma pewien zakres napięć przy których pracuje poprawnie. Dla dekoderów zewnętrznych maksymalne napięcie nie powinno przekraczać około 5 mV (rozrzuty parametrów są naprawdę spore) natomiast większość dekoderów odbiera już zupełnie poprawnie przy napięciach w okolicach 0,1 mV. Jeżeli ustawimy poziomy wszystkich napięć w zakresie "akceptowalnym" przez dekoder, to powinno działać bez problemu.
Natomiast jeżeli w antenie jest wzmacniacz szerokopasmowy, to nie ma bata i jak dostanie na zaciski wejściowe napięcie rzędu 10 mV - i nie jest ważne na jakim to jest kanale - a tyle jest w okolicach Al. 3go Maja w Katowicach - to zawsze będzie przesterowany.
WK-310 to fajne urządzenie, mnie niepokoi tylko zapis w specyfikacji:
"Poziom wyjściowy (DIN 45004B) IM3 = 60 dB - 86 dB"
Trochę mnie dziwi dlaczego tak renomowany wytwórca sprzętu powołuje się na starą normę dla sygnałów analogowych a do tego z IM3=60 dB. Dla sygnałów cyfrowych to za mało, powinna być norma 45004C i IM3 co najmniej 80 dB.
Nie miałem tego urządzenia w rękach, ale jeżeli ustawimy poziom wyjściowy sygnału na około 60 dB, to powinno być dobrze. Jak ktoś ma szczegółową dokumentację - chodzi mi o konstrukcję wzmacniaczy i na jakich elementach jest zrobiony każdy z nich - będę bardzo zobowiązany.
Tak na marginesie: brakuje mi w WK-310 korektora pasmowego dla VHF-u, za chwilę będzie potrzebny....