logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

C1-99 - Kreska zamiast plamki/zniekształcone przebiegi

tymek95 05 Lis 2014 17:51 1164 4
REKLAMA
  • #1 14104733
    tymek95
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Dzień dobry,
    Dostałem w/w oscyloskop ze szkoły.
    Początkowo wydawał się okay (rysował lnie itp.) jednak po podłączeniu do generatora zauważyłem, że coś z nim jest nie tak.
    Przebieg prostokątny był "rozciągnięty" a sinus szeroki.
    Przy minimalnym nastawieniu podstawy czasu można zauważyć, że zamiast plamki mam kreskę.
    Zwracam się do kolegów o pomoc, mianowicie co może być przyczyną i w jaki sposób to naprawić?
    Załączam zdjecia.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • C1-99 - Kreska zamiast plamki/zniekształcone przebiegi oscyl4.jpg (68.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • C1-99 - Kreska zamiast plamki/zniekształcone przebiegi oscyl3.jpg (70.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • C1-99 - Kreska zamiast plamki/zniekształcone przebiegi oscyl2.jpg (79.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • C1-99 - Kreska zamiast plamki/zniekształcone przebiegi oscyl1.jpg (75.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • C1-99 - Kreska zamiast plamki/zniekształcone przebiegi oscyl.jpg (74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 14106163
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 571
    Użyłeś pokrętła ostrość i astygmatyzm?

Dodano po 25 [sekundy]:

To te po lewej ekranu, sprawdź które co robi.
  • REKLAMA
  • #3 14106246
    akytam
    Poziom 17  
    Ocena: 62
    Kolega tymek95 chyba użył już pokręteł focus i astygmatyzm. Plamka jest rysowana ostro.
    WN i okolice siatek sterujących lampy są chyba OK.
    Zrób takie testy:
    Bez sygnału.
    Przesuw Y na środku.
    Dla wolnej podstawy czasu jak plamka osiągnie okolice środka ekranu gwałtownie przesuwem Y przesuwaj plamkę w górę i w dół. Jak zaobserwujesz sinusoidę "pionową"
    to znaczy , że masz tętnienia we wzmacniaczu X lub w generatorze podstawy czasu.
    2) Ustaw pracę X-Y.
    Do wejścia Y doprowadź sinusoidę 50Hz albo 100Hz. Jak będziesz miał elipsy "Lissajous"
    to znaczy że problem może być z tętnieniami zasilacza wzmacniacza X.
  • REKLAMA
  • #4 14108287
    tymek95
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Dziekuje za odpowiedź.
    1) Otrzymałem "pogrubionego" sinusa jak w pierwszym poście.
    2) Wyszła mi taka krzywa:
    {\rtf1\ansi\ansicpg1252
    {\fonttbl\f0\fnil\fcharset0 Verdana;}
    {\colortbl;\red255\green255\blue255;\red0\green0\blue0;}
    \deftab720
    \pard\pardeftab720\sl380\partightenfactor0

\f0\fs26 \cf2 \expnd0\expndtw0\kerning0
    \outl0\strokewidth0 \strokec2 C1-99 - Kreska zamiast plamki/zniekształcone przebiegi}
  • #5 14111503
    akytam
    Poziom 17  
    Ocena: 62
    Dołączyłeś ten sam sygnał do toru X i do toru Y. Narysowana linia ma 45 stopni nachylenia (plus zakłócenia) i to jest informacja, że wzmocnienia w torach X i Y są takie same (OK) i podstawa czasu jest niewinna.
    Następny test:
    Dołącz sinusoidę tyko do toru Y. W poziomie oscyloskop sam będzie sobie odchylał plamkę.
    Kręcąc częstotliwością spróbuj znaleźć elipsę. Nigdy nie będzie stabilna, ale jak będzie widoczna, to już można powiedzieć, że masz zmierzoną częstotliwość zakłócającą w torze X.
    Zobaczymy czy to są okolice 50Hz czy 100Hz czy coś więcej.
REKLAMA