logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kursor myszki sam się przesuwa w Windows XP, jak to naprawić?

yurus1 05 Maj 2005 10:17 5149 10
REKLAMA
  • #1 1462971
    yurus1
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Mam mały problemik z myszką kursor sam się przesuwa (w lewo albo do góry)

Bywa tak, że chcę kliknąć w przycisk i w tym momencie kursor ucieka.
    Zjawisko zachodzi tylko w Xpeku, bo w Win98 tego nie ma.

System świeży, od razu po instalacji xp, miałem też kiedyś ten problem, zniknoł jak zainstalowałem system od nowa.

Mysz sprawna, sprawdzana.

Instalacja sterów też nie pomaga
    Wyrzucałem z systemu, ściągałem nowe i nic

Myszka w tej chwili kulkowa, testowałem na różnych, nawet podkładki zmieniałem, mogę nawet myszke do góry nogami położyć i będzie to samo

Pleasee pomóżcie bo Mnie juz .............., nie mam już pomysłów jak się pozbyć tego
  • REKLAMA
  • #2 1462985
    Qwert10001
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Ok powiedzmy że twoja myszka jest sprawna, ale może poprostu nie jest stworzona dla twojego kompa :P A próbowałeś inną myszkę podłączyć do towjego kompa przy takiej konfiguracji?
  • REKLAMA
  • #3 1463014
    Mishot
    Poziom 24  
    Ocena: 68
    miałem tak w laptopie :] z tym że tam myszka była hmm...trackball? (taka kropka pomiędzy klawiszami klawy...) i chyba to były zakłócenia od CD bądź HD ale w twoim przypadku...może odłącz mysz? i zobacz czy coś się dzieje
    pozdro
  • #4 1463020
    yurus1
    Poziom 17  
    yurus1 napisał:

Myszka w tej chwili kulkowa, testowałem na różnych, nawet podkładki zmieniałem, mogę nawet myszke do góry nogami położyć i będzie to samo
  • REKLAMA
  • #5 1463102
    Heron
    Poziom 14  
    mialem to samo :]
    proponuje zmienic myszke i bedzie ok
  • REKLAMA
  • #6 1463110
    aceton
    Poziom 26  
    Ocena: 94
    miedzy klawiszami to sie nazywa track point
  • #7 1463144
    yurus1
    Poziom 17  
    Próbowałem już róznych myszek na każdej jest to samo (myśle że to wina sterowników)

Po odłączeniu myszki kursor stoi w miejscu
  • #8 1463158
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Też bym się przychylał do zmiany sterowników (jeśli w W98 działa poprawnie).
  • #9 1463310
    childmaker
    Poziom 35  
    Ocena: 92
    Jest to typowe zachowanie myszy na starych sterownikach z windą XP i SP2. Wymiana sterowników na nowe likwiduje ten problem.
    Np A4Tech pisze o tym tak:
    Cytat:
    Q: How does Microsoft Windows XP Service Pack 2 Updates affect A4 Tech Corp. Products?

A: Due to recent Microsoft Windows XP Operating System Service Pack 2 Updates, A4 Tech product users may encounter hardware problem after SP2 is installed. Therefore, to solve this problem, A4 Tech has re-designed the newest driver to better serve consumers.

Please follow the following instructions for SP2 Solution:

1. Uninstall any previous installed A4 Tech product driver(s) and software.

2. Visit A4 Tech Corp. Website's “Support Page”, in “Download Section”, download the most updated driver(s) corresponding to the specific A4 Tech product.

3. After the updated driver(s) is installed, please restart the computer as needed.

4. The hardware problem encounter with Windows XP Service Pack 2 is now solved.

To learn more about Microsoft XP Service Pack 2, check out Microsoft's Service Pack 2 Website.
  • #10 1463683
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 121
    A moze to trojan albo jakis virus ?

Podsumowanie tematu

✨ Problem samoczynnego przesuwania się kursora myszy w systemie Windows XP, nieobecny w Windows 98, dotyczy różnych myszy kulkowych i występuje niezależnie od podkładki czy orientacji myszy. Sterowniki myszy zostały reinstalowane i aktualizowane bez efektu. Po odłączeniu myszy kursor pozostaje nieruchomy, co wyklucza fizyczne uszkodzenie urządzenia. Sugerowano, że problem może wynikać z niekompatybilności lub błędów w sterownikach myszy dla Windows XP, zwłaszcza w wersji SP2. Zalecana jest wymiana sterowników na nowsze wersje, co według informacji producenta A4Tech rozwiązuje ten problem. Pojawiła się również sugestia, aby wykluczyć infekcję wirusową lub trojana jako potencjalną przyczynę zakłóceń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA