logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Myszka na PS2. Jeżeli jest w bezruchu, to po chwili sama się przesuwa,

nowson 28 Lut 2006 22:30 1568 10
REKLAMA
  • #1 2359812
    nowson
    Poziom 10  
    Ocena: 23
    czesc. mam problem z moja myszka. podlaczona jest do ps2 gdy pozostaje bez ruchu w pewnym momencie sama przesuwa sie w lini prostej w lewo lub do gory (ja jej nie dotykam). jest nowa wiec nie ma mowy o zabrudzeniu. prubowalem nawet inna i dzieje sie tak samo (moja myszka jest analogowa). odistalowywalem i instalowalem od nowa ale dzieje sie tak samo. moze to cos z gniazdem ps2????? gdybym mial zepsute gniazdo ps2 to czy mozna je jakos wymienic czy trzeba nowa plyte glowna??? dzieki za pomoc......
  • REKLAMA
  • #2 2359903
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Zauważyłem taką "właściwość" na niektórych komputerach. JEdnak nie miało znaczenia (widziałem i tak i tak) czy mysz miała kulkę czy była optyczna.
    JEdnak nie mam pojęcia jak się problemu można pozbyć.
    W ostateczności masz jeszcze COM-a - pod którym pracowały starsze myszki. PEwnie dałoby się znaleźć przejściówkę COM -> PS/2
  • REKLAMA
  • #3 2360786
    Tomaszek123
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Był kiedyś taki problem z myszami A4Tech i poprawką SP2 do XP, która powodowała "wędrowanie" kursora myszy po ekranie. (i tylko w lewo albo w góre - może jakaś symbolika? ):D Ponoć pomagała instalacja sterowników Logitecha. Gryzoń mi szaleje :http://forum.idg.pl/index.php?showtopic=9888&st=0
  • REKLAMA
  • #4 2360941
    senek
    Poziom 15  
    Ocena: 19
    nie dzieje sie tak wtedy gdy w poblizu komputera dzwoni komorka?
    u mnie tak sie dziej.
    przyczyna moze byc tez przerwany kabelek tez juz sie z tym spotkałem
  • #5 2360982
    polonus
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Miałem tak z myszką A4-Tech na PS/2 z przejściówką na Serial. Gdy stukałem sobie czasem palcem w rytm muzyki w myszke to po puszczeniu jej kursor sam jeździł po ekranie w poziomie :) Ale nigdy samo się tak nie robiło, zawsze tylko w w/w przypadku.
  • #6 2362577
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    nowson napisał:
    moja myszka jest analogowa

Czy mógłby kolega wyjaśnić, jak należy to określenie rozumieć? W odniesieniu do myszy jest ono co najmniej dziwne.
  • #7 2362638
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    podejrzewam że w dobie ucyfrowiania wszystkiego koledze chodzi o myszkę z kulką ("cyfrową" jest mysz optyczna) - chociaż tak naprawdę kulka kręci dwoma enkoderami :)

Ale niech autor się wypowie
  • #8 2364095
    judoka2
    Poziom 13  
    Moja myszka ( optyczna ) przesuwała się powoli w lewy górny róg próbowałem wszystkiego Po wymianie monitora problem sam się rozwiązał Nie wiem co to było ale teraz jest wszystko dobrze Tylko w lecie musze przysłaniać żaluzje bo przy mocnym słońcu wskaźnik się przesuwa (gryzoń ma 1200 dioptrii )
  • REKLAMA
  • #9 2367494
    nowson
    Poziom 10  
    Ocena: 23
    przepraszam "prezesa" piszac myszka analogowa mialem na mysli myszke z kulka! przepraszam nie znam sie tak na sprzecie komputerowym jak inni. ale mysle ze to forum jest dla tych ktorzy czegos nie wiedza albo sie nie znaja. a ja wlasnie sie nie znam. i od razu zjeba.....:-(
  • #10 2368832
    judoka2
    Poziom 13  
    Mnie też wydaje się gdy wchodzę na forum elektrody że nie jest to forum dla tych co nie wiedzą ale do tak zwanej szpagatowej inteligencji Nie załamuj się
  • #11 2369033
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    nowson napisał:
    ale mysle ze to forum jest dla tych ktorzy czegos nie wiedza albo sie nie znaja. a ja wlasnie sie nie znam. i od razu zje........:-(

Gdzie kolega dostrzegł tą zje.... ? Kolega użył niewłaściwego terminu i właśnie zwróciłem na to uwagę. Jak rozumiem, kolega teraz już rozumie, że należało napisać inaczej. I o to chodziło.
    judoka2 napisał:
    Mnie też wydaje się gdy wchodzę na forum elektrody że nie jest to forum dla tych co nie wiedzą ale do tak zwanej szpagatowej inteligencji Nie załamuj się

Zwracam koledze uwagę, że jest to post, który NIC nie wnosi do dyskusji. Ponadto prosiłbym o wytłumaczenie terminu "szpagatowa inteligencja". Frustracje kolegi związane z dotychczasowymi "osiągnięciami" na forum nie powinny być wyrażane na Forum. Od tego jest ewentualnie PW.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy myszy podłączonej do portu PS/2, która po pozostawieniu bez ruchu sama przesuwa kursor w linii prostej w lewo lub do góry. Mysz jest nowa, mechaniczna (z kulką), a problem występuje także z inną myszą, co wyklucza zabrudzenie. Próby reinstalacji sterowników nie przyniosły efektu. Możliwe przyczyny to uszkodzone gniazdo PS/2 lub przerwany kabel. W dyskusji wspomniano o podobnych problemach z myszami A4Tech, które po aktualizacji SP2 do Windows XP powodowały „wędrowanie” kursora, a rozwiązaniem była instalacja sterowników Logitecha. Inne sugestie to zakłócenia elektromagnetyczne (np. telefon komórkowy w pobliżu) oraz wpływ silnego światła na mysz optyczną. Wymiana monitora u jednego z użytkowników rozwiązała problem z przesuwaniem kursora. W przypadku uszkodzenia gniazda PS/2 możliwa jest jego wymiana, ale w skrajnych przypadkach może być konieczna wymiana płyty głównej. Dyskusja zawiera także wyjaśnienie terminologii dotyczącej myszy analogowej (z kulką) i optycznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA