logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Honda Civic D13B2 1.3 1994 - szarpanie i dławienie przy przyspieszaniu

norek_fm 05 Maj 2005 11:54 6728 9
REKLAMA
  • #1 1463241
    norek_fm
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Witam szanownych kolegów

Mam taki problem z tym ustrojstwem że samochodzik odpala i zachowuje sie w miare normalnie (jak jest się kobietą i nie wciska gazu do oporu :))
    Problem polega na tym że jeżeli powoli przyspieszam to silnik w miare ładnie wkręca sie na obroty gorzej jeżeli wcisne gaz do oporu wtedy czuć jakby zadławienie przyspiesza tragicznie dopiero po przekroczeniu dosc wysokich obrotów zaczyna zachowywać sie jak naa te 75 KM przystało.
    Dodatkowo na wolnych obrotach zachowuje sie dość nerwowo znaczy szarpie i przerywa. Czytałem o smaodiagnostyce w civicach ale ten model sielnika akurat nie jest wymieniony.
    Czy ma ktoś może pomysł co może być powodem takiego zachowania.

Pozdr.

Andrzej
  • REKLAMA
  • #2 1466438
    skorpio33
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Hej.

To jest wtrysk jak dobrze kojarzę ?
    Na początek proponuję czyszczenie przepustnicy i silniczka krokowego ,powinno pomóc jeśli pompa paliwa i wtryskiwacze są sprawne.
    A potem koniecznie reset ECU.
  • #3 1466852
    ssj
    Poziom 13  
    Czyszczenie przepustnicy nic nie da. Przyczyn tego moze byc tak wiele ze musisz cos więcej opisac.
  • REKLAMA
  • #4 1466905
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 1467063
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 1467267
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 1467332
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 1471907
    norek_fm
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Witam Panowie

Sorry ze tak długo bez odzemu ale nie mialem dostepu do netu

A wiec tak :
    1. Świece nowe (bosch 4 elektrody)
    2. przewody OK
    3. Filtr powietrza nowy

Rzeczywiscie zapomnialem napisac ze to silnik z elektronicznym gaźnikiem Kechin :)
    a na common raila nie obraziłby sie

Czy moze któryś z kolegów ma może jakiegoś manuala do tego ustrojstwa bo jak wczoraj zabrałem sie za oglądanie gaźnika to szczęka mi opadła jak zobaczyłem ilość wężyków.

Interesowałem sie możliwością odczytania kodów usterek z ECU ale problem jest taki ze niby jest to wersja ECU z diodą w obydowie ale ma również zlącze które trzeba zewrzeć 2-pin.
    nie wyswietla tam nic innego jak 10 mrugnięć czy złącze zwarte czy rozwarte i tak bez konca

Myśle ze troche przyblizyłem problem i co teraz co jeszce sprawdzic
  • #10 8232700
    proydec
    Poziom 2  
    aparat zapłonowy {moduł albo cewka na 100%} miałem to samo tylko że wymieniłem cały aparat

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy Hondy Civic z 1994 roku z silnikiem D13B2 1.3 wyposażonym w elektronicznie sterowany gaźnik Keihin (PGM Carb). Objawy to szarpanie i dławienie przy gwałtownym przyspieszaniu oraz niestabilna praca na wolnych obrotach. Wstępne sugestie obejmowały czyszczenie przepustnicy i silniczka krokowego, jednak nie przyniosło to efektu. Sprawdzono świece zapłonowe (nowe, Bosch 4 elektrody), przewody wysokiego napięcia oraz filtr powietrza – wszystkie w dobrym stanie. Próby odczytu kodów błędów z ECU ograniczały się do migania diody sygnalizującej stan złącza, bez konkretnych kodów usterek. Wskazano, że problem może leżeć w aparacie zapłonowym, module lub cewce, co potwierdziła wymiana całego aparatu zapłonowego u innego użytkownika z podobnym problemem. Dodatkowo podano link do zasobów technicznych mogących pomóc w diagnozie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA