logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BMW E46 2001 – brak sterowania przekaźnika A/C przez DME, panel klimatyzacji martwy

Truskawaa 12 Lis 2014 01:13 17748 6
REKLAMA
  • #1 14123539
    Truskawaa
    Poziom 13  
    Ocena: 72
    Witam.
    Może komuś się kiedyś przyda to co teraz napiszę.
    Mianowicie w w/w BMW E46 padł całkowicie panel klimatyzacji.
    Naczytalem się sporo na ten temat ale nikt nie napisał na żadnym forum że może to być brak sterowania przekaźnika A/C który znajduje się za bezpiecznikami w kabinie.

Ja właśnie doszedłem do tego momentu i wiem że ten przekaźnik jest sterowany z DME. Pytanie tylo czy powodem braku sterowania jest uszkodzone DME czy może jakiś czujnik może być uszkodzony który nie pozwala DME na załączenie przekaźnika A/C
    Mam nadzieje że tym postem pomogę komuś i że ktoś również pomoże mi.
    Wszelkie sugestie mile widziane
  • REKLAMA
  • #2 14123610
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6396
    Co się dzieje z panelem? Świeci, dmuchawa działą/ niedziałą, ....
  • REKLAMA
  • #3 14124187
    Truskawaa
    Poziom 13  
    Tylko podświetlanie dziala i nic więcej.
    Po podaniu +12v na B9 (opis wtyczki według autodaty) panel orzył ale problem jest w tym czemu na b9 nie ma prądu (przypominam że przekaźnik jest ok)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14124331
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3909
    A przed przekaźnikiem jest "prąd"?
  • REKLAMA
  • #5 14129181
    Truskawaa
    Poziom 13  
    Bezpiecznik f63 7.5 jest ok i prąd jest na przekaźniku. Brakuje tam tylko sygnału ze sterownika silnika (przewód czarno niebieski)
    Coś blokuje sygnał ale co?
    Sterownik silnika jest czysty ( bez błędów)
  • Pomocny post
    #6 14129219
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4422
    Coś Kolega źle schemat odczytuje. Panel klimy powinien działać nawet po wyjęciu tego przekaźnika. U Kolegi brak jest zasilania. dla pewności proszę wkleić swój schemat i uzupełnić dane auta. A teraz Kolega podaje zasilanie od drugiej strony i panel działa:)
  • #7 14131156
    Truskawaa
    Poziom 13  
    BMW E46 2001 – brak sterowania przekaźnika A/C przez DME, panel klimatyzacji martwy

W moim przypadku +12 jest na pinach 2 i 4 natomiast na pinie 5 jego brak. Z tego co kolega wyżej napisał wynika że na pinie 5 też powinno być +12 nawet bez przekaźnika.
    Po podaniu masy na pin 8 pojawia sie napięcie na Pinie 5.

Więc czy zdrowe będzie przepiąć kabelek "5" do "2"? Chyba nie będzie to jakiś bubel??!!

Podsumowanie tematu

✨ Panel klimatyzacji w BMW E46 z 2001 roku przestał działać, a użytkownik zidentyfikował problem jako brak sygnału sterującego przekaźnikiem A/C, który jest kontrolowany przez DME. Po sprawdzeniu bezpieczników i przekaźnika, użytkownik zauważył, że na pinie 5 panelu klimatyzacji brakuje zasilania, mimo że na innych pinach napięcie jest obecne. Użytkownicy forum sugerują, że panel powinien działać nawet bez przekaźnika, a problem może leżeć w zasilaniu. Użytkownik rozważa przepięcie kabla, co budzi wątpliwości co do bezpieczeństwa takiej operacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA