logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór podgrzewacza gazowego do wody dla 4 osób, 3 ujęcia, do 2000 zł

mariuszkam 13 Lis 2014 13:36 1527 2
  • #1 14127359
    mariuszkam
    Poziom 15  
    Ocena: 71
    Witam szanowne forum. Piszę ponieważ mam problem z wyborem odpowiedniego podgrzewacza gazowego do wody. W chwili obecnej posiadam elektryczny 80l pojemnościowy podgrzewacz wody. Ze względu na koszty eksploatacji (cena prądu) jestem zmuszony zainstalować podgrzewacz gazowy.
    Mój problem polega na wyborze odpowiedniego podgrzewacza. Czy ma to być przepływowy czy pojemnościowy ? Jaki z wymienionych jest bardziej funkcjonalny ?
    Podgrzewacz będzie służył 4 osobom. W mieszkaniu będą trzy ujęcia (krany).
    Koszt urządzenia do 2 tyś. Podgrzewacz będzie zamontowany w łazience, więc wielkość także jest brana pod uwagę (max. wys 100 cm x szer. 45 cm).
    Bardzo proszę o pomoc w doborze urządzenia.

Pozdrawiam
  • #2 14127692
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1542
    Podgrzewacz gazowy przepływowy (czyli popularnie mówiąc piec łazienkowy, Junkers) kosztuje znacznie mniej niż 2 tysiące złotych. Najlepiej wybrać markę Junkers a co do wielkości (mocy), to jeśli w łazience jest nieduża wanna lub natrysk, najlepiej WRDP 11-2B (ma naprawdę małe wymiary - wys. zaledwie 58 cm., szer. 31 cm., głęb. 22 cm.)) a jeśli jest naprawdę duża wanna, to WRDP 14-2B (nieco większy od poprzedniego: 65,5 x 35 x 22 cm, o większej mocy, ale i tak są to nieduże gabaryty). Podgrzewacze te są niezawodne - bardzo rzadko ulegają awariom. Ja taki mam już od 3 lat i 9 miesięcy i dotychczas nie były wymieniane nawet baterie (widać te od producenta były bardzo dobre).
  • #3 14127748
    FOSGEN1
    Poziom 27  
    Ocena: 334
    Skorzystam z wątku, bo niebawem teściowie chyba będą zmieniali podgrzewacz. Coraz częściej tu na forum zauważam pozytywne opinie o Junkersie. A już baterie to po prostu ekstraliga. Pewnie nie pochodzą z małej wioski pod Pekinem :lol:
REKLAMA