logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Junkers czy elektryczny podgrzewacz wody do mieszkania? Co wybrać?

folik 07 Sie 2005 12:37 42209 20
  • #1 1713481
    folik
    Poziom 2  
    witam wszystkich :))

remontuje sobie mieszkanko i zastanawiam sie nad sposobem ogrzewania wody.
    Pytalam w 2 sklapach co lepsze czy junkers czy elektryczny podgrzewacz wody i co sklep to inna opinia...

dlatego prosze Was o rade :)

napisze tylko jeszcze że potrzebne mi jest do obrzania wody na prosznic ( w łaźience ) i w kuchni do zlewozmywaka.

1. czy bede musiala kupić do zlewu i do prysznica osobne podgrzewacze?
    2. co wychodzi taniej - junkers czy podgrzewacz?
    3. czy podgrzewacz ogrzeje wode natychmiast, bo junkersowi to troszkę zajmuje

z góry dziękuje za rade
  • #2 1713549
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3363
    folik napisał:
    witam wszystkich :))

1. czy bede musiala kupić do zlewu i do prysznica osobne podgrzewacze?
    2. co wychodzi taniej - junkers czy podgrzewacz?
    3. czy podgrzewacz ogrzeje wode natychmiast, bo junkersowi to troszkę zajmuje

z góry dziękuje za rade

Witam.
    ad1.Nie, jednym podgrzewaczem "załatwisz wszystko".
    ad2.Temat jak rzeka. Zakup junkersa jest droższy, ale w dłuższej perspektywie jego użytkowanie wychodzi taniej (gaz ziemny jest i będzie najtańszym medium). Podobnie jak z dieslami.
    Następna sprawa to estetyka: tu zdecydowanie wygrywa podgrzewacz, można go umieścić praktycznie gdzie się chce. Junkers natomiast to dość duże "pudło" na widoku.
    ad3.Natychmiast może podgrzać tylko jeżeli będzie zamontowany bezpośrednio przy kranie. Jeżeli dalej to i tak musisz czekać aż zimna woda spłynie z rurek.
    Wybierz sama, ekonomia czy estetyka.
    Pozdrawiam
  • #3 1713555
    piter244
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    Witam. duzo zalezy od tego jakie instalacje posiadasz w domu.Jak chodzi o Junkersa to sprawa jest zasadniczo prosta.Musisz miec gaz w miejscu gdzie chcesz junkersa zainstalowac no i odprowadzenie wody od niego do prysznica i zlewu.Niestety moim zdaniem gaz jest niebezpieczniejszy niz prad i w wiekszosci dzis budowanych domow rezygnuje sie z niego.Do tego gaz wymaga co chwile kontroli kominiarskiej i gazowniczej.Natomias z przeplywówka sprawa ma sie tak.Nagrzewa toto wode odrazu.Mozesz tez miec jedno urzadzenie na zlew i prysznic ale aby bylo ono wystarczajace musi byc sporej mocy, okolo 18kW. Taka moc wymaga doprowadzenia do miejsca gdzie bedzie ogrzewacz przeplywowy istalacji trójfazowej na osobnym obwodzie i osobnych zabezpieczeniach z róznicówka.Za to nie ma potem klopotów z kominiarzem i gazownikami.Ze swojej strony polecam ogrzewanie elektryczne wody.Pozdrawiam.Napisz mi kiedys na PW jaka decyzja zapadla.
  • #4 1714862
    folik
    Poziom 2  
    ok postanowione ;)) wybieram przepływowy ogrzewacz wody :)) tylko teraz pozostaje kwestia jaki :P musze poprzegladać modele i firmy ;))
    hehe tak to jest jak baba bierze sie za remont :))
  • #5 1715037
    lisec1
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    folik napisał:
    ok postanowione ;)) wybieram przepływowy ogrzewacz wody :)) tylko teraz pozostaje kwestia jaki :P musze poprzegladać modele i firmy ;))
    hehe tak to jest jak baba bierze się za remont :))

Tylko pamiętaj że jeżeli podgrzewacz to żeby miał przynajmniej 18kW bo z mniejszego nie będziesz zadowolona .
    pzdr.
  • #6 1716326
    jotu22
    Poziom 21  
    Ocena: 55
    niekoniecznie musi być 18kW
    jeśli ogrzewacz ma służyć tylko do mycia naczyń i prysznica to wystarczy jednofazowa przepływówka o mocy 5 kW.
    Gdyby była potrzeba napełniania np. wanny to wtedy zdecydowanie 3-fazówka. Problem z ogrzewaczami 3 fazowymi może być taki że wymagają one bardzo dobrej instalacji - dobre przewody 4-6 mm^2 i zabezpieczenie conajmniej po 25A na fazę
  • #7 1716771
    piter244
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    jotu22 napisał:
    jeśli ogrzewacz ma służyć tylko do mycia naczyń i prysznica to wystarczy jednofazowa przepływówka o mocy 5 kW.
    Gdyby była potrzeba napełniania np. wanny to wtedy zdecydowanie 3-fazówka. Problem z ogrzewaczami 3 fazowymi może być taki że wymagają one bardzo dobrej instalacji - dobre przewody 4-6 mm^2 i zabezpieczenie conajmniej po 25A na fazę

mam 5kW w ubikacj do umywalki. wystarcza jak sie nieduzo wode odkreci.do prysznica nie wystarczylby.chyba zeby sie splukiwac godzine.
  • #8 1716834
    lisec1
    Poziom 15  
    jotu22 napisał:

Na pewno nie był byś zadowolony z podgrzewacza 5kW prysznic to by musiał mieć odkręcony tylko kurek czerwony i leciała by z niego letnia woda nie daj Bóg jak by ktoś w kuchni chciał umyć naczynia a jeżeli chodzi o instalacje to jak remont to remont łącznie z instalacją ...
  • #9 1716948
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    lisec1 napisał:
    [

Na pewno nie był byś zadowolony z podgrzewacza 5kW prysznic to by musiał mieć odkręcony tylko kurek czerwony i leciała by z niego letnia woda nie daj Bóg jak by ktoś w kuchni chciał umyć naczynia a jeżeli chodzi o instalacje to jak remont to remont łącznie z instalacją ...[/quote]
    Witam.
    Z pierwszą częścią odpowiedzi całkowicie się z Tobą zgadzam. Natomiast w drugiej nie masz racji. Podgrzewacze 18 kW mają trzy grzałki połączone w gwiazdę i załączane sekwencyjnie w zależności od poboru wody oraz zadanej temperatury. Fakt jest taki że aby to chodziło długo i bezawaryjnie (przewody) należy użyć co najmniej 4 mm kwadrat.
    Pozdrawiam
  • #10 1716972
    lisec1
    Poziom 15  
    Aleksander_01 napisał:
    lisec1 napisał:
    [

Na pewno nie był byś zadowolony z podgrzewacza 5kW prysznic to by musiał mieć odkręcony tylko kurek czerwony i leciała by z niego letnia woda nie daj Bóg jak by ktoś w kuchni chciał umyć naczynia a jeżeli chodzi o instalacje to jak remont to remont łącznie z instalacją ...
    Witam.
    Z pierwszą częścią odpowiedzi całkowicie się z Tobą zgadzam. Natomiast w drugiej nie masz racji. Podgrzewacze 18 kW mają trzy grzałki połączone w gwiazdę i załączane sekwencyjnie w zależności od poboru wody oraz zadanej temperatury. Fakt jest taki że aby to chodziło długo i bezawaryjnie (przewody) należy użyć co najmniej 4 mm kwadrat.
    Pozdrawiam

Witam
    Chyba mnie nie zrozumiałeś chodziło mi o to że jak ktoś robi remont to musi pomyśleć o nowej instalacji elektrycznej pod w/w podgrzewacz.
    pozdrawiam.
  • #11 1717002
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Witam.
    SORKI.
    Teraz to co innego. Rozminęliśmy się w tym myśleniu.
    Pozdrawiam
  • #12 1718692
    noman1
    Poziom 16  
    Ocena: 49
    A może zastanów się nad bojlerem, co prawda kloc ale instalacja elektr. zwykła i mniej awaryjny od przepływówki.
    Niektóre 18 kW są tylko z nazwy i nie dają sobie rady z prysznicem i kranem na raz, jeśli już to lepiej 25 kW, ale nie chciała byś widzieć miernika prądu, "rajd Polski" :D :D
    Bojler jest praktycznie nie wrażliwy na ciśnienie wody a przeplywówka bez dobrago ciśnienia nawet się nie włączy :|
    Ja wybrałem bojler, wyszło że będzie taniej i w zakupie i w eksploatacji i jestem zadowolony
  • #13 1720608
    folik
    Poziom 2  
    hmmm instalacje mam wymioioną na nowa w CAŁOŚCI :))

a kupuje podgrzwacz 5,5 kW, bede mieszkala sama ( przynajmiej narazie :P) wiec na pewno nie bede korzystala ze zlewu i prysznica jednoczesnie ;)

a wnioskujac z wypowiedzi elektryków i Waszych to 5,5 kW wystarczy zeby mieć ciepła wode w prysznicu :)

ehhh przeraża mnie ten remont :( ale nie poddaje sie
  • #14 1720610
    waldekel
    Poziom 28  
    Ocena: 476
    Jeszcze jedna propozycja to bojler gazowy. Proste urządzenie w budowie, ekonomiczne, a tam gdzie dużo kamienia w wodzie wręcz nieoceniony. Zero konserwacji (prawie) baterie działają bez zarzutu....
    Elektryka dobra jeśli ma się dużo kasy i bezwzględnie trzy fazy!
  • #15 1723913
    folik
    Poziom 2  
    kurcze to juz sama nie wiem ;( dziś w pracy mi nagadali zeby lepiej zrobiał sobie junkers na gaz, ehhh juz sama nie wiem :(
  • #16 1723998
    waldekel
    Poziom 28  
    Ocena: 476
    Jeśli jest gdzie powiesić to upieram się przy bolierze gazowym - najlepiej 80l. Znam opinie, że i 50 litrowy wystarcza
  • #17 1725024
    Kamilj5
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Pomyśl o temperaturz wody wlotowej latem przepływówka 5,5kw to może i tak bo woda wlatująca do podgrzewacza dużo cieplejsza ale zimą to przy tej mocy wątpliwa sprawa bo podgrzewacz podniesie tęperaturę o określoną liczbę stopni. Sugerowałbym podgrzewacz większej mocy
  • #18 1725248
    jotu22
    Poziom 21  
    Ocena: 55
    No cóż. Jak zawsze w takich dyskusjach każdy chwali to co zna. Ja używam na codzień ogrzewacza przepływowego 5,5kW i jestem zadowolony. Latem ustawiam na I zakres grzania a zimą na II. I wcale nie jest tak że trzeba odkręcać tylko ciepłą wodę. Folik - wybór należy do ciebie.
    pozdrawiam
    JG
  • #19 5156302
    konary
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    ja także używam przepływowyczał zimnej wody to leciałby ukrop ogrzewacz 5,5 kw i gdybym nie dopusz
  • #20 5157916
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 609
    Czasem trzeba przypomnieć sobie wzory z 7 klasy podstawówki... 5,5kW to podgrzanie w ciągu sekundy 40ml wody z temperatury 10 stopni do 40 (prysznic). Teraz wystarczy puścić sobie prysznic tak, by litr wody leciał przez 25 sekund i ocenić, czy to ci wystarczy....
  • #21 5161035
    ANDYW6
    Poziom 24  
    Ocena: 303
    Mam pewną radę jeśli robisz remont to doprowadź zasilanie 3fazowe.A wieszaj co chcesz, jeśli zmienisz zdanie możesz bez problemu zamontować większy bo już masz dobre zasilanie.Ja osobiście mam 18 kW i nie narzekam.Już dla kilku klientów zmieniałem z 5 , 7,5 kW na 18 lub 21kW.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru między gazowym podgrzewaczem wody Junkers a elektrycznym przepływowym podgrzewaczem do mieszkania, z przeznaczeniem do prysznica i zlewu kuchennego. Podkreślono, że jednym podgrzewaczem można obsłużyć oba punkty poboru wody, jednak wymaga to odpowiedniej mocy urządzenia. Junkers jest droższy w zakupie, ale tańszy w eksploatacji ze względu na gaz ziemny, natomiast podgrzewacz elektryczny jest bardziej estetyczny i łatwiejszy w montażu, ale wymaga dobrej instalacji elektrycznej, zwłaszcza przy mocach około 18 kW i więcej, co często oznacza konieczność zasilania trójfazowego i odpowiednich zabezpieczeń. Podgrzewacze o mocy 5-5,5 kW mogą wystarczyć do pojedynczego punktu, np. prysznica, ale nie do jednoczesnego użycia zlewu i prysznica. Wskazano, że przepływowe podgrzewacze natychmiast podgrzewają wodę, ale ich działanie zależy od ciśnienia wody i mocy urządzenia. Alternatywnie zaproponowano bojler elektryczny lub gazowy jako mniej awaryjne i bardziej stabilne rozwiązanie, choć większe gabarytowo. Wskazano również na konieczność modernizacji instalacji elektrycznej przy wyborze podgrzewacza elektrycznego. Ostatecznie decyzja zależy od preferencji dotyczących kosztów eksploatacji, estetyki, dostępności gazu i możliwości instalacyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA