Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Junkers czy przep³ywowy ogrzewacz wody ?

folik 07 Aug 2005 12:37 39539 20
e-mierniki
    folik
    Level 2  
    witam wszystkich :))

remontuje sobie mieszkanko i zastanawiam sie nad sposobem ogrzewania wody.
    Pytalam w 2 sklapach co lepsze czy junkers czy elektryczny podgrzewacz wody i co sklep to inna opinia...

dlatego prosze Was o rade :)

napisze tylko jeszcze ¿e potrzebne mi jest do obrzania wody na prosznic ( w ³a¼ience ) i w kuchni do zlewozmywaka.

1. czy bede musiala kupiæ do zlewu i do prysznica osobne podgrzewacze?
    2. co wychodzi taniej - junkers czy podgrzewacz?
    3. czy podgrzewacz ogrzeje wode natychmiast, bo junkersowi to troszkê zajmuje

z góry dziêkuje za rade
  • e-mierniki
    Aleksander_01
    Level 41  
    folik wrote:
    witam wszystkich :))

1. czy bede musiala kupiæ do zlewu i do prysznica osobne podgrzewacze?
    2. co wychodzi taniej - junkers czy podgrzewacz?
    3. czy podgrzewacz ogrzeje wode natychmiast, bo junkersowi to troszkê zajmuje

z góry dziêkuje za rade

Witam.
    ad1.Nie, jednym podgrzewaczem "za³atwisz wszystko".
    ad2.Temat jak rzeka. Zakup junkersa jest dro¿szy, ale w d³u¿szej perspektywie jego u¿ytkowanie wychodzi taniej (gaz ziemny jest i bêdzie najtañszym medium). Podobnie jak z dieslami.
    Nastêpna sprawa to estetyka: tu zdecydowanie wygrywa podgrzewacz, mo¿na go umie¶ciæ praktycznie gdzie siê chce. Junkers natomiast to do¶æ du¿e "pud³o" na widoku.
    ad3.Natychmiast mo¿e podgrzaæ tylko je¿eli bêdzie zamontowany bezpo¶rednio przy kranie. Je¿eli dalej to i tak musisz czekaæ a¿ zimna woda sp³ynie z rurek.
    Wybierz sama, ekonomia czy estetyka.
    Pozdrawiam
  • e-mierniki
    piter244
    Level 23  
    Witam. duzo zalezy od tego jakie instalacje posiadasz w domu.Jak chodzi o Junkersa to sprawa jest zasadniczo prosta.Musisz miec gaz w miejscu gdzie chcesz junkersa zainstalowac no i odprowadzenie wody od niego do prysznica i zlewu.Niestety moim zdaniem gaz jest niebezpieczniejszy niz prad i w wiekszosci dzis budowanych domow rezygnuje sie z niego.Do tego gaz wymaga co chwile kontroli kominiarskiej i gazowniczej.Natomias z przeplywówka sprawa ma sie tak.Nagrzewa toto wode odrazu.Mozesz tez miec jedno urzadzenie na zlew i prysznic ale aby bylo ono wystarczajace musi byc sporej mocy, okolo 18kW. Taka moc wymaga doprowadzenia do miejsca gdzie bedzie ogrzewacz przeplywowy istalacji trójfazowej na osobnym obwodzie i osobnych zabezpieczeniach z róznicówka.Za to nie ma potem klopotów z kominiarzem i gazownikami.Ze swojej strony polecam ogrzewanie elektryczne wody.Pozdrawiam.Napisz mi kiedys na PW jaka decyzja zapadla.
    folik
    Level 2  
    ok postanowione ;)) wybieram przep³ywowy ogrzewacz wody :)) tylko teraz pozostaje kwestia jaki :P musze poprzegladaæ modele i firmy ;))
    hehe tak to jest jak baba bierze sie za remont :))
    lisec1
    Level 15  
    folik wrote:
    ok postanowione ;)) wybieram przep³ywowy ogrzewacz wody :)) tylko teraz pozostaje kwestia jaki :P musze poprzegladaæ modele i firmy ;))
    hehe tak to jest jak baba bierze siê za remont :))

Tylko pamiêtaj ¿e je¿eli podgrzewacz to ¿eby mia³ przynajmniej 18kW bo z mniejszego nie bêdziesz zadowolona .
    pzdr.
    jotu22
    Level 20  
    niekoniecznie musi byæ 18kW
    je¶li ogrzewacz ma s³u¿yæ tylko do mycia naczyñ i prysznica to wystarczy jednofazowa przep³ywówka o mocy 5 kW.
    Gdyby by³a potrzeba nape³niania np. wanny to wtedy zdecydowanie 3-fazówka. Problem z ogrzewaczami 3 fazowymi mo¿e byæ taki ¿e wymagaj± one bardzo dobrej instalacji - dobre przewody 4-6 mm^2 i zabezpieczenie conajmniej po 25A na fazê
    piter244
    Level 23  
    jotu22 wrote:
    je¶li ogrzewacz ma s³u¿yæ tylko do mycia naczyñ i prysznica to wystarczy jednofazowa przep³ywówka o mocy 5 kW.
    Gdyby by³a potrzeba nape³niania np. wanny to wtedy zdecydowanie 3-fazówka. Problem z ogrzewaczami 3 fazowymi mo¿e byæ taki ¿e wymagaj± one bardzo dobrej instalacji - dobre przewody 4-6 mm^2 i zabezpieczenie conajmniej po 25A na fazê

mam 5kW w ubikacj do umywalki. wystarcza jak sie nieduzo wode odkreci.do prysznica nie wystarczylby.chyba zeby sie splukiwac godzine.
    lisec1
    Level 15  
    jotu22 wrote:

Na pewno nie by³ by¶ zadowolony z podgrzewacza 5kW prysznic to by musia³ mieæ odkrêcony tylko kurek czerwony i lecia³a by z niego letnia woda nie daj Bóg jak by kto¶ w kuchni chcia³ umyæ naczynia a je¿eli chodzi o instalacje to jak remont to remont ³±cznie z instalacj± ...
    Aleksander_01
    Level 41  
    lisec1 wrote:
    [

Na pewno nie by³ by¶ zadowolony z podgrzewacza 5kW prysznic to by musia³ mieæ odkrêcony tylko kurek czerwony i lecia³a by z niego letnia woda nie daj Bóg jak by kto¶ w kuchni chcia³ umyæ naczynia a je¿eli chodzi o instalacje to jak remont to remont ³±cznie z instalacj± ...[/quote]
    Witam.
    Z pierwsz± czê¶ci± odpowiedzi ca³kowicie siê z Tob± zgadzam. Natomiast w drugiej nie masz racji. Podgrzewacze 18 kW maj± trzy grza³ki po³±czone w gwiazdê i za³±czane sekwencyjnie w zale¿no¶ci od poboru wody oraz zadanej temperatury. Fakt jest taki ¿e aby to chodzi³o d³ugo i bezawaryjnie (przewody) nale¿y u¿yæ co najmniej 4 mm kwadrat.
    Pozdrawiam
    lisec1
    Level 15  
    Aleksander_01 wrote:
    lisec1 wrote:
    [

Na pewno nie by³ by¶ zadowolony z podgrzewacza 5kW prysznic to by musia³ mieæ odkrêcony tylko kurek czerwony i lecia³a by z niego letnia woda nie daj Bóg jak by kto¶ w kuchni chcia³ umyæ naczynia a je¿eli chodzi o instalacje to jak remont to remont ³±cznie z instalacj± ...
    Witam.
    Z pierwsz± czê¶ci± odpowiedzi ca³kowicie siê z Tob± zgadzam. Natomiast w drugiej nie masz racji. Podgrzewacze 18 kW maj± trzy grza³ki po³±czone w gwiazdê i za³±czane sekwencyjnie w zale¿no¶ci od poboru wody oraz zadanej temperatury. Fakt jest taki ¿e aby to chodzi³o d³ugo i bezawaryjnie (przewody) nale¿y u¿yæ co najmniej 4 mm kwadrat.
    Pozdrawiam

Witam
    Chyba mnie nie zrozumia³e¶ chodzi³o mi o to ¿e jak kto¶ robi remont to musi pomy¶leæ o nowej instalacji elektrycznej pod w/w podgrzewacz.
    pozdrawiam.
    Aleksander_01
    Level 41  
    Witam.
    SORKI.
    Teraz to co innego. Rozminêli¶my siê w tym my¶leniu.
    Pozdrawiam
    noman1
    Level 16  
    A mo¿e zastanów siê nad bojlerem, co prawda kloc ale instalacja elektr. zwyk³a i mniej awaryjny od przep³ywówki.
    Niektóre 18 kW s± tylko z nazwy i nie daj± sobie rady z prysznicem i kranem na raz, je¶li ju¿ to lepiej 25 kW, ale nie chcia³a by¶ widzieæ miernika pr±du, "rajd Polski" :D :D
    Bojler jest praktycznie nie wra¿liwy na ci¶nienie wody a przeplywówka bez dobrago ci¶nienia nawet siê nie w³±czy :|
    Ja wybra³em bojler, wysz³o ¿e bêdzie taniej i w zakupie i w eksploatacji i jestem zadowolony
    folik
    Level 2  
    hmmm instalacje mam wymioion± na nowa w CA£O¦CI :))

a kupuje podgrzwacz 5,5 kW, bede mieszkala sama ( przynajmiej narazie :P) wiec na pewno nie bede korzystala ze zlewu i prysznica jednoczesnie ;)

a wnioskujac z wypowiedzi elektryków i Waszych to 5,5 kW wystarczy zeby mieæ ciep³a wode w prysznicu :)

ehhh przera¿a mnie ten remont :( ale nie poddaje sie
    waldekel
    Level 28  
    Jeszcze jedna propozycja to bojler gazowy. Proste urz±dzenie w budowie, ekonomiczne, a tam gdzie du¿o kamienia w wodzie wrêcz nieoceniony. Zero konserwacji (prawie) baterie dzia³aj± bez zarzutu....
    Elektryka dobra je¶li ma siê du¿o kasy i bezwzglêdnie trzy fazy!
    folik
    Level 2  
    kurcze to juz sama nie wiem ;( dzi¶ w pracy mi nagadali zeby lepiej zrobia³ sobie junkers na gaz, ehhh juz sama nie wiem :(
    waldekel
    Level 28  
    Je¶li jest gdzie powiesiæ to upieram siê przy bolierze gazowym - najlepiej 80l. Znam opinie, ¿e i 50 litrowy wystarcza
    Kamilj5
    Level 11  
    Pomy¶l o temperaturz wody wlotowej latem przep³ywówka 5,5kw to mo¿e i tak bo woda wlatuj±ca do podgrzewacza du¿o cieplejsza ale zim± to przy tej mocy w±tpliwa sprawa bo podgrzewacz podniesie têperaturê o okre¶lon± liczbê stopni. Sugerowa³bym podgrzewacz wiêkszej mocy
    jotu22
    Level 20  
    No có¿. Jak zawsze w takich dyskusjach ka¿dy chwali to co zna. Ja u¿ywam na codzieñ ogrzewacza przep³ywowego 5,5kW i jestem zadowolony. Latem ustawiam na I zakres grzania a zim± na II. I wcale nie jest tak ¿e trzeba odkrêcaæ tylko ciep³± wodê. Folik - wybór nale¿y do ciebie.
    pozdrawiam
    JG
    konary
    Level 11  
    ja tak¿e u¿ywam przep³ywowycza³ zimnej wody to lecia³by ukrop ogrzewacz 5,5 kw i gdybym nie dopusz
    William Bonawentura
    Level 33  
    Czasem trzeba przypomnieæ sobie wzory z 7 klasy podstawówki... 5,5kW to podgrzanie w ci±gu sekundy 40ml wody z temperatury 10 stopni do 40 (prysznic). Teraz wystarczy pu¶ciæ sobie prysznic tak, by litr wody lecia³ przez 25 sekund i oceniæ, czy to ci wystarczy....
    ANDYW6
    Level 24  
    Mam pewn± radê je¶li robisz remont to doprowad¼ zasilanie 3fazowe.A wieszaj co chcesz, je¶li zmienisz zdanie mo¿esz bez problemu zamontowaæ wiêkszy bo ju¿ masz dobre zasilanie.Ja osobi¶cie mam 18 kW i nie narzekam.Ju¿ dla kilku klientów zmienia³em z 5 , 7,5 kW na 18 lub 21kW.