logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz impulsowy - Częste uszkodzenia z powodu PQ

Serwisant9 13 Lis 2014 19:24 1749 7
REKLAMA
  • #1 14128526
    Serwisant9
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie,
    czy mógłbym prosić kolegów o pomoc w zidentyfikowaniu typu zasilacza. Jest to zasilacz procujący w urządzeniach przemysłowych który dość często z powodów złej jakości energii ulega uszkodzeniu. Chciałbym przeanalizować działanie tego zasilacza i ewentualne wyeliminowanie przyczyn tych uszkodzeń.
    Z moich oględzin wynika iż jest to zasilacz impulsowy ponieważ przed transformatorem znajdują się kondensatory, warystor oraz filtr. Niestety ciężko mi zidentyfikować pozostałe elementy. Mam dylemat czy jest to zasilacz stabilizowany czy impulsowy. Wydaje mi się ze w przypadku zasilacza stabilizowanego pierwszym elementem powinien być transformator.
    Bardzo proszę o pomoc. Zasilacz impulsowy - Częste uszkodzenia z powodu PQ
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14128666
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    Serwisant9 napisał:
    Z moich oględzin wynika iż jest to zasilacz impulsowy ponieważ przed transformatorem znajdują się kondensatory, warystor oraz filtr.

Wymienione elementy mogą występować zarówno w zasilaczu impulsowym (często) jak i tradycyjnym (rzadko). Laik najprościej rozpozna zasilacz impulsowy po transformatorze na rdzeniu ferrytowm (a nie blaszkowym). Zasilacz impulsowy jest o wiele lżejszy od tradycyjnego o porównywalnej mocy, a transformator o wiele mnieszy.

Serwisant9 napisał:
    Mam dylemat czy jest to zasilacz stabilizowany czy impulsowy. Wydaje mi się ze w przypadku zasilacza stabilizowanego pierwszym elementem powinien być transformator

Jedno drugiego nie wyklucza.

Serwisant9 napisał:
    Chciałbym przeanalizować działanie tego zasilacza i ewentualne wyeliminowanie przyczyn tych uszkodzeń.

OK, ale na obecny moment brak ci pojęcia o wyobrażeniu w temacie.
    Najważniejsze pytanie - jakie elementy ulegają uszkodzeniu?
  • REKLAMA
  • #3 14128705
    Serwisant9
    Poziom 9  
    Niestety nie jestem w stanie określić jakie elementy ulegają uszkodzeniu. Urządzenie zasilane z tego zasilacza nie działa ( podłączenie innego zasilacza rozwiązuje problem ).
    Chciałbym zapoznać się z tematem zasilaczy i poobserwować ten problem. Na początku chciałem zidentyfikować rodzaj zasilacza. Po wstępnej analizie wnioski jakie wyciągnąłem są takie że jest to zasilacz impulsowy i chciałem potwierdzić lub zanegować moje wywody.
  • Pomocny post
    #4 14128738
    jdubowski
    Serwisant9 napisał:
    Niestety nie jestem w stanie określić jakie elementy ulegają uszkodzeniu. Urządzenie zasilane z tego zasilacza nie działa ( podłączenie innego zasilacza rozwiązuje problem ).

Na początek diagnoza uszkodzenia, daj to do zrobienia komuś kto ma praktykę.
    Swoją drogą skąd wiesz że uszkodzenie ma związek z jakością napięcia zasilającego jeśli nie analizowano uszkodzenia?

Serwisant9 napisał:
    Na początku chciałem zidentyfikować rodzaj zasilacza.

Zasilacz jest impulsowy.
  • REKLAMA
  • #5 14128770
    Serwisant9
    Poziom 9  
    Sprawne działające urządzenie trafia do zakładu produkcyjnego i w ciągu kilku dni ulega uszkodzeniu zasilacz. Po naprawie ( wymiana zasilacza ) i testach sytuacja się powtarza. Oczywiście innego tego typu urządzenia w innych zakładach działają prawidłowo. Więc skąd wniosek o złej jakości energii. Zakład jest dość wiekowi i pewnie instalacja elektryczna w której pracuje kilkanaście maszyn elektrycznych, pozostawia wiele do życzenia.
    Ciągle próbuje potwierdzić lub zaprzeczyć czy jest to zasilacz impulsowy i niestety mi się to nie daje.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 14128816
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 881
    To na pewno impulsowy zasilacz. Spisz nam tu oznaczenia z IC11 (VIPer?) i IC7.
  • #7 14128880
    jdubowski
    Serwisant9 napisał:
    Więc skąd wniosek o złej jakości energii. Zakład jest dość wiekowi i pewnie instalacja elektryczna w której pracuje kilkanaście maszyn elektrycznych, pozostawia wiele do życzenia.

Zasilacz ze zdjęcia ma już swoje lata, nadto może trafiliście na felerną partię.
    Co to są za urządzenia? Monitorujecie napięcie sieci? Jakieś zapady i skoki napięcia? Sekundowe przerwy?

Serwisant9 napisał:
    Ciągle próbuje potwierdzić lub zaprzeczyć czy jest to zasilacz impulsowy i niestety mi się to nie daje.

Jak pisałem - konieczna diagnoza - co pada w tych zasilaczach.
  • #8 15974416
    Serwisant9
    Poziom 9  
    Dziękuję za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zasilacza impulsowego, który często ulega uszkodzeniu w wyniku złej jakości energii w zakładzie przemysłowym. Użytkownik stara się zidentyfikować typ zasilacza, który wydaje się być impulsowy, ze względu na obecność kondensatorów, warystora i filtra przed transformatorem. Uczestnicy rozmowy sugerują, że zasilacz jest impulsowy, a także podkreślają konieczność diagnozy uszkodzeń oraz monitorowania jakości napięcia sieci. Wskazano na możliwość, że zasilacz może być z wadliwej partii lub że instalacja elektryczna w zakładzie jest przestarzała.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA