logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie kolumn do wieży i amplitunera jednocześnie, jakie skutki ?

XplodX1 19 Lis 2014 11:59 2553 5
REKLAMA
  • #1 14145636
    XplodX1
    Poziom 2  
    Witam, potrzebuje pomocy w rozwianiu moich wątpliwości co do sposobu podłączenia systemu audio. Do rzeczy. Posiadam parę kolumn podłogowych, amplituner kina domowego oraz starą wieże stereo. Kolumny wyposażone są w terminale umożliwiające podłączenie w bi-ampingu. Żadne z posiadanych przeze mnie urządzeń tego rozwiązania nie wspiera ale.. kolumny podłączone są do amplitunera i wieży jednocześnie, bieguny w terminalach są połączone.

Rozwiązanie to ma na celu umożliwienie mi słuchania muzyki w dobrej jakości (wieża ze wzmacniaczem stereo) oraz oglądanie filmów z lepszym dźwiękiem (amplituner z subwoferem) bez przekładania kabli. Kiedy tylko jedno ze źródeł jest włączone wiem, że nic się nie stanie, ale pytanie czysto teoretyczne, co się stanie jeśli jednocześnie przez przypadek ktoś włączy i amplituner i wieże ? Jakie mogą być tego skutki ?
  • REKLAMA
  • #2 14146322
    SERVICE-AV
    Poziom 39  
    Ocena: 899
    Bardzo ryzykowny pomysł mogący zakończyć się spaleniem końcówek mocy a nawet głośników!
    Szczególnie jeśli w kinie domowym są "wzmacniacze cyfrowe " (wzmacniacz mocy w klasie D ) , częstokroć pracujące w mostku co powoduje że na każdym wyjściu ma potencjał połowy zasilania tegoż wzmacniacza .W sprzętach audio typu wieże też są stosowane wzmacniacze klasy D .
    Napięcie stałe występujące na koncówkach w klasie D jeśli podłączone byłoby do drugiego wzmacniacza mogłoby uszkodzić jego wzmacniacz końcowy.
    Nie podałeś typu sprzętów więc nie wiemy na jakich wzmacniaczach(klasa pracy) oparte są końcówki mocy ale mimo wszystko istnieje duże prawdopodobieństwo że coś pójdzie z dymem jeśli włączysz oba sprzęty .
  • REKLAMA
  • #3 14146393
    intenso
    Poziom 39  
    Ocena: 616
    Stosowanie bi-ampingu ma sens wtedy gdy masz sprzęt za naście tysięcy.
    Przy taki sprzecie to się mija z celem, a przy takich kombinacjaci jakie Ty uskuteczniasz to już wogóle.
    Kup sobie wzmacniacz stereo i nie kombinuj.
  • REKLAMA
  • #4 14146458
    XplodX1
    Poziom 2  
    Cytat:
    Przy taki sprzecie to się mija z celem, a przy takich kombinacjaci jakie Ty uskuteczniasz to już wogóle.

Kłania się czytanie ze zrozumieniem, nie próbuje korzystać z bi-ampingu tylko podłączyłem kolumny pod dwa źródła żeby bez przepinania kabli móc stosować je w różnych zastosowaniach zależnie od źródeł.

Cytat:
    Nie podałeś typu sprzętów więc nie wiemy na jakich wzmacniaczach(klasa pracy) oparte są końcówki mocy ale mimo wszystko istnieje duże prawdopodobieństwo że coś pójdzie z dymem jeśli włączysz oba sprzęty .

Amplituner to Yamaha HTR 5930 natomiast wieża jest bardzo wiekowa Pansonic SA-AK20. Wiem już, że w razie pomyłki i włączenia obu sprzętów ryzyko uszkodzenia istnieje, pytanie czy spokojnie można korzystać z takiego połączenia jeśli włączony jest tylko jeden sprzęt ?[/quote]
  • REKLAMA
  • #5 14146516
    intenso
    Poziom 39  
    Ocena: 616
    Ja mysle, a Ty jak widać nie, przeprowadzając takie kombinacje.

Dokup jeszcze jedną parę kabli plus 8 wtyków bananowych, wtedy przełączanie kabli będzie dziecinne proste i bezpieczne.
  • #6 14147286
    SERVICE-AV
    Poziom 39  
    Ocena: 899
    Najlepsza rada:Zamień tego "wyścigowego" Panasonica na dyskofon CD/DVD i masz o kilka klas poprawioną jakość dźwięku .
    W SA-AK20 jako końcówka mocy pracuje hybryda, która nie kosztuje 10zł , jest na terminalach głośnikowych na stałe(brak przekaźnika wyjściowego) i w przypadku drugiego sygnału z innego wzm można ją uszkodzić. Jeśli chcesz koniecznie przy nim pozostać to można zabezpieczać sprzęt przez włożenie zwykłego jacka do gniazda słuchawek i odcinasz sygnały z wyjść głośnikowych od końcówki mocy.
REKLAMA