logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskać impuls 5V 500ms z napięcia stałego 5V?

winner_xp 19 Lis 2014 14:17 888 6
REKLAMA
  • #1 14145946
    winner_xp
    Poziom 11  
    Mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów, chciałbym uzyskać taki efekt:
    Podaję napięcie 5V prądu stałego i chciałbym by "jakiś układ" dał mi impuls 5V około 500ms na wyjściu. Przy zaniku prądu układ się resetuje i po ponownym włączeniu znowu dostaję tylko impuls(przy cały czas płynącym prądzie). Układ pewnie jest prosty ale posiadam za małą wiedzę by coś takiego samemu skonstruować. Z góry dzięki za odpowiedz.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 14146400
    winner_xp
    Poziom 11  
    Jeszcze jakbym tą wiedzę mógł użyć w praktyce... . Czy kolega jest w stanie narysować jakiś schemat który bym wykonał? Nie jestem elektronikiem i chciałbym aby obyło się bez zbędnych szkód.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 14148094
    winner_xp
    Poziom 11  
    Podziękował, mam jeszcze pytanie z kalkulatora wychodzi mi 100uF i 10kohm, czy może być to kondensator elektrolityczny ?. I czy mogę bezpośrednio podłączyć pod Trigger i GND przekaźnik 5V czy muszę dawać jeszcze tranzystor?
  • #7 14148919
    Pi0trek121
    Poziom 23  
    Ocena: 105
    Jak najbardziej może być elektrolit, ja podłączałbym przez tranzystor, przekaźnik może uszkodzić układ...
    Po chwili namysłu jest jeszcze prostszy układ do podtrzymania... tranzystor jako klucz, i na bazie dajesz rezystor i kondensator, w momencie zaniku napięcia na bazie (przez rezystor) kondensator zacznie się rozładowywać, i w momencie rozładowania odłączy przekaźnik

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na uzyskanie impulsu 5V trwającego 500 ms z napięcia stałego 5V. Odpowiedzi sugerują użycie układu NE555 w trybie monostabilnym, a także dostarczają linki do kalkulatorów i schematów. Użytkownik pyta o możliwość użycia kondensatora elektrolitycznego oraz o podłączenie przekaźnika 5V bezpośrednio do wyjścia układu. Odpowiedzi wskazują, że kondensator elektrolityczny jest odpowiedni, ale zaleca się użycie tranzystora do podłączenia przekaźnika, aby uniknąć uszkodzenia układu. Proponowane są również alternatywne rozwiązania z użyciem tranzystora jako klucza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA