logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd przy programowaniu ATmega8 przez Arduino - ioctl(TIOCMGET) i stk500_getparm()

zoltodziobek 21 Lis 2014 22:11 1407 2
REKLAMA
  • #1 14153897
    zoltodziobek
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Dzień dobry, nie programowałam nigdy wcześniej mikrokontrolerów. Chcę użyć arduino jako programatora, ale przy próbie wypalenia bootloadera avr studio podaje błąd ioctl("TIOCMGET"): Bad file descriptor a adruino IDE mówi stk500_getparm(): (a) protocol error, expect=0x14, resp=0x14. Google nie powiedziało mi w tym temacie nic, co by pomogło. Bardzo proszę forumowiczów o sprawdzenie podłączenia, bo przypuszczam, że z nim może być coś nie tak, jest wiele schematów w sieci. Bardzo proszę o pomoc :) Kwarc 8 Mhz, kondensatory 22 pF, atmega8a pu. diodka obok tylko do sprawdzenia połączenia. W przyszłości ma migać. Tak sobie wymarzyłam.
    Załączniki:
    • Błąd przy programowaniu ATmega8 przez Arduino - ioctl(TIOCMGET) i stk500_getparm() P1060478.JPG (3.72 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 14156255
    zumek
    Poziom 39  
    Ocena: 52
    zoltodziobek napisał:
    ... Google nie powiedziało mi w tym temacie nic, co by pomogło.

To ja Ci powiem, że Twoje Arduino jest niekompletne, bo wyjąłeś uC z podstawki.
    Teraz to nie jest Arduino, tylko najwyżej konwerter USB-rs232 TTL, a tym nie zaprogramujesz żadnego uC przez ISP.
  • #3 14156844
    zoltodziobek
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    uC z powrotem na swoim miejscu. avrdude wciąż nie chce zaakceptować mojej atmegi: Inappropriate ioctl for device
    ioctl("TIOCMGET"): Bad file descriptor

a podczas wgrywania bootloadera (przez arduino ide) wyskakuje Yikes! Invalid device signature.
    Double check connections and try again, or use -F to override
    this check.

port jest dobrze ustawiony, bo program arduinoisp wgrał się bez problemu
    co z tym zrobić?
REKLAMA