logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnica miedzy wzmacniaczami operacyjnymi NJM4558 a NE5532.

DJ_Pawlak 23 Lis 2014 12:41 2718 11
REKLAMA
  • #1 14157386
    DJ_Pawlak
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Witam.

Posiadam Crossover 2/3 drożny na wzmacniaczach operacyjnych NJM4558, popularne najtańsze wzmacniacze operacyjne w sprzętach.

Moje pytanie brzmi, czy zmiana na NE5532 w całym crossoverze da jakieś rezultaty na + czy raczej pogorszy konstrukcje z racji nie dopasowania impedancji między poszczególnymi stopniami i filtrami?

Nie chodzi tu o zmniejszenie zniekształceń, choć też dobrze by było, lecz o wierniejsze odtworzenie pasma, czy ma to sens?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 14165009
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ocena: 1192
    Nie polecałbym wymiany skoro o nią pytasz, znaczy iż nie do końca znasz te dwa układy. Pewnie trzeba będzie zmienić sposób zasilania, zwykle przy 4558 stosuje się jedno źródło zasilania .

Trudno powiedzieć ,czy będzie lepiej funkcjonowało urządzenie o którym nie wiele napisałeś.
    Jeżeli jest to prosty crossover dyskotekowy to wątpię ,czy różnica będzie słyszalna.
  • REKLAMA
  • #3 14168083
    DJ_Pawlak
    Poziom 15  
    Zasilanie jest symetryczne 2x15V wcześniej był transformator wstawiłem zasilacz impulsowy co zmniejszyło wagę dość wyczuwalnie bo oryginalnie był aż 30W !! obecnie zamontowany jest zasilacz impulsowy 50W akurat miałem taki projekt więc nie kombinowałem ale jest z full zabezpieczeniami więc nie zagraża życiu ani innym urządzeniom podłączonym do crossovera i też na mój słuch wyeliminowało słyszalną sieć czasami przy różnych kombinacjach z racji tej że większość końcówek mam na zasilaczach impulsowych to też z tego względu wymieniłem.

Co do wzmacniaczy operacyjnych dla testu w lispolu zamówiłem wszystkie układy ST z serii ne5532p i ne5534 i na wszystkie scalaki podstawki precyzyjne,a oryginalnie były njm4558 i njm5534.

Czekam na paczuszkę zmontuje podstawki i jeden kanał uruchomię i porównam myślę że w ruch nawet pójdzie oscyloskop i zobaczymy co to da ;)

Crossover jest firmy DBX jest trochę zniszczony i stary z roku 1999 tak piszę na płytce i nie ma modelu na nim ;/ jest tylko active crossover pro. 2/3 drożny, funkcje odwracania fazy każdego kanału, low kill, mute każdego kanału no i regulacje cięcia i z tego co wypatrzyłem na płytce ma 24db/oct cięcia.

Nie wiem czy ta cyfra ma związek z tym ile ma lat ale na to wychodzi znalazłem go w piwnicy starszego gościa który miał kiedyś kapelę i małe studio nagrań.

Na płytce są miejsca chyba na 4 drożny dodatkowe kanały wyjściowe i do regulacji cięcia bo jest tak samo na płytce rozmieszczenie elementów jak przy tym cięciu które jest.

Za kilka dni napiszę wyniki ;)
  • #4 14172264
    aaanteka
    Poziom 42  
    DJ_Pawlak napisał:
    oryginalnie był aż 30W !! obecnie zamontowany jest zasilacz impulsowy 50W akurat miałem taki projekt więc nie kombinowałem ale jest z full zabezpieczeniami więc nie zagraża życiu ani innym urządzeniom podłączonym do crossovera i też na mój słuch wyeliminowało słyszalną sieć czasami przy różnych kombinacjach z racji tej że większość końcówek mam na zasilaczach impulsowych to też z tego względu wymieniłem

Kolego zasilacze impulsowe ,pierwsze lepsze, to nie to samo co zasilacze impulsowe zaprojektowane przez producenta sprzętu estradowego.
    Może i brumienia nie ma przy jakiejś nie umiejętnej kombinacji oprzewodowania,ale za to pewnie ile masz w sygnale zakłóceń ponad akustycznych.
    Proponuję nie poprawiaj po producencie , bo to może skończyć się tylko kosztami- np. wymiana stopni końcowych , wymiana driverów.
    Podstawki w crosoverze estradowym?????
  • REKLAMA
  • #5 14173286
    DJ_Pawlak
    Poziom 15  
    Dzisiaj przyszły części niestety jutro dopiero zamontuje dzisiaj uderzam w balet.

A czemu nie ? przecież jak rzucisz crossem scalak nie wypadnie z podstawki i do tego precyzyjnej ;) Traktuję to bardziej doświadczalnie, a przy okazji wykorzystuję w moim sprzęcie na imprezy.

Lubię coś przerabiać i kombinować.

Jutro jak po montuję uruchomię oscyloskop i zobaczymy co tam po zasilaniu lata i na wzmacniaczach operacyjnych ;)

Zasilacz impulsowy jest z bardzo dobrymi filtrami dość precyzyjnie wykonany i wszystko było liczone tak samo jak transformator bardzo starannie nawijałem aby wypełnić całe okno i na przemian.

Tak producent zapewne zrobił wiele testów i poprawek, ale czemu miałby nie być lepszy ? tanim kosztem bo części mnie kosztowały 40zł (wzmacniacze operacyjne, podstawki i zasilacz) ,a sam crossover za darmo ;)
  • #6 14176538
    DJ_Pawlak
    Poziom 15  
    Układy zamontowane.

A więc testy już wykonane wstępnie ponieważ przetwornice muszę dopracować chodź myślę, że lepiej się nie da ponieważ z ciekawości wziąłem zasilacz od mojego IBM i to z laptopa od zasilacza są większe ,,śmieci" niż z zasilacza który wstawiłem do crossovera.

Nie wiem jak ktoś to odbierze czy jest więcej plusów czy minusów układu.
    Ja opiszę co zaobserwowałem i usłyszałem i na końcu podsumuję.

Wszystko badane przy jednakowym ustawieniu obu kanałów.

Przy wyłączaniu zasilania układy wstawione nowe NExxxx są prawie nie słyszalne, oryginalne powodują impuls czego efektem jest w końcówce wychylenie się membrany.

Na słuch na wzmacniaczach operacyjnych serii NExxxx mamy jakby przyjemniejsze pasmo jest równo stonowane (nie wiem jak to opisać) na serii NJMxxxx słychać jak są wzmacniane nie które partie dźwięków mocniej niż reszta.

Co do sygnału wyjściowego na NExxxx sygnał jest o kilka może kilkanaście mV mniejszy nie wiem może to wina wymiany, a może nie da się idealnie ustawić potencjometrami. (ustawiane po skali na neutralne ustawienia)

Ogólnie na mój słuch przyjemniej się słucha NExxxx, wiem że to nie jest jakiś najwspanialszy wzmacniacz operacyjny, ale jednak coś w tym jest.

A teraz zasilacz impulsowy.

Owszem są delikatne śmieci ale na prawdę ale to na prawdę tak małe że mój oscyloskop po ustawieniu na najmniejszy zakres napięcia coś pokazał.

Można było zaobserwować zaokrąglone szpilki częstotliwości przetwornicy.

Kanał z NExxxx mniej tych śmieci dawał na wyjściu niż NJMxxxx i było to dość wyraźnie widać myślę że na tyle ile udało mi się zauważyć to różnica ok 30% była.

Podsumowanie.

Jestem bardzo zadowolony :

- ciszej się włącza i wyłącza,
    - nie ma poszarpanego pasma przyjemniejszy w odsłuchu,
    - NExxxx lepiej znosi przetwornice,

Myślę że się opłacało wymienić ;)
  • #7 14179110
    aaanteka
    Poziom 42  
    Wybacz kolego ,ale ja bym polemizowała:
    - wszystkie twoje "pomiary" to subiektywne odczucia,
    crosover na konkretne zadanie i nie to co ty opisujesz jest najważniejsze w nim.
    Ma on skutecznie podzielić pasmo z zaplanowanym podziałem .
    Mamy nie przyjemniej słyszeć,a skutecznie rozdysponować pasmem z podziałem na poszczególne stopnie mocy oraz kolumny głośnikowe.
    twoje poczynania z pewnością zmieniły charakterystykę poszczególnych filtrów co pociąga inne brzmienie toru z innymi układami.
    Częstotliwości ponad akustyczne w torze akustycznym w obecnych czasach ze wzmacniaczami mocy bardzo szybkimi i szerokim pasmem przenoszenia , to zabójstwo głośników wysokotonowych.
  • REKLAMA
  • #8 14179328
    DJ_Pawlak
    Poziom 15  
    Wiem jakie zadanie ma crossover, ale myślę że jak jest to typowy crossover z filtrami rególowanymi 24db/oct to nie ma wpływu na to rodzaj zastosowanego wzmacniacza operacyjnego lub jest to znikome i dlatego pomijalne we wzorach ;]

Jakbym potencjometr wymienił od regulacji to i owszem miałoby to negatywny skutek.

Co do przeróbki dzisiaj jeszcze pogrzebałem i nie miałem przykręconej dolnej płyty od crossa gdzie sa miejsca do przykręcenia i masa idzie na obudowę i co się okazało po przykręceniu dolnej pokrywy i przykręceniu śrubek do płytki te tzw. śmieci prawie zniknęły do zera.

A zapewne masz wątpliwości po co ja pisałem o cichym włączaniu i wyłączaniu się ?? a po to że np. coś się stanie z crossem i zniknie zasilanie ! a przy pod głoszonej końcówce może być nie fajnie z głośnikami ;)

A co do podziału to lepiej mieć dobrze podzielone i czysty dźwięk czy podzielone i szarpidruty ?? bo chyba te pierwsze ;)

A co do zasilaczy impulsowych miałem na warsztacie TSA2200 i wcale też pięknie nie było na zasilaniu ;) to samo w omnitronic dxo-24 jednakże był uszkodzony procek ale sam zasilacz padałem z ciekawości ;)

Więc niestety coś za coś wszystkiego nie da się wyeliminować a co do uszkodzeń wątpię, czy z tak dużym wzmocnieniem końcówka przeniesie takie pasmo,a głośnik to odbierze albo czy wgl przeniesie te pasmo bez sensu te wykłucanie się ;)

W dobie cyfryzacji jest pełno takich mankamentów i nikomu szkody nie robią... no nie słyszałem...

Ogólnie podsumowując temat jest bardziej czytelny dźwiękiem, posiada zasilacz impulsowy, mniejsza waga i zapewne mniejsze zniekształcenia z racji użytych wzmacniaczy operacyjnych chodź zapewne tego się nie usłyszy.

Zamykam temat ponieważ moje potrzeby spełniło.
  • #9 14184027
    aaanteka
    Poziom 42  
    Kolego nie rozumiem takich ludzi jak ty zadałeś pytanie do fachowców, sam jednak od początku lepiej wszystko wiesz subiektywnie i bez zastanowienia.
    Wymienione przez ciebie akurat produkty to ogólnie wśród profesjonalistów "badziewie chińskie" udające sprzęt profesjonalny.
    Dobre końcówki estradowe o mocach rzędu 2-10kW posiadają pasmo do 120 kHz, a po co cóż proponuję doczytać i dokształcić się koledze.
    Częstotliwości ponad akustyczne nawet rzędu 2-4% są zabójcze dla większości driverów wysokotonowych.
    Zabezpieczenie braku zasilania, zaniku crosovera ni jak ma się do tego co zrobiłeś, należałoby w wymienionym przez ciebie przypadku zastosować natychmiastowe odłączanie wyjść crosovera podobnie jak to ma miejsce z wyjściami głośnikowymi we wzmacniaczach.
    Zresztą zgodnie ze sztuką wyuczoną crosover zasila się wspólnie z tego samego źródła co i wzmacniacze mocy.
  • #10 14184222
    DJ_Pawlak
    Poziom 15  
    Na początku zadałem pytanie czy ma to sens. Nie uzyskując na to pytanie odpowiedzi od nikogo stwierdziłem że zaryzykuję duży koszt to nie jest.

Co do wzmacniaczy operacyjnych domyślam się że to też chińskie badziewie jak i większość na tym świecie rzeczy ale jednak przyglądając się dokumentacji widać że rozbudowanie układów różni się dość znacznie.

A ja nie jestem profesjonalistą, a amatorem. Gdyby ktoś nazwał mnie profesjonalistą to czułbym się źle ponieważ profesjonalista to bardzo wysoko postawiony poziom.

Tak chciałem zrobić funkcję bypass lecz odrzuciłem ten pomysł aby nie kombinować za dużo lecz może wstawię.

Co do zasilania z jednego źródła to tak są zasilane z tego samego ale w poprzednich postach napisałem w przypadku awarii zasilania ale samego crossovera bo przecież nie musi paść od razu główne zasilanie ;]

Próbujesz dowieść że nic nie umiem nie mam żadnej wiedzy a to co robię jest bezsensowne.

Może zgodzę się do ostatniego może dla Cb bezsensowne, ale zawsze jakieś usprawnienia ponoszą za sobą plusy może i nie dość zauważalne czy słyszalne ;)
  • #11 14185080
    aaanteka
    Poziom 42  
    DJ_Pawlak napisał:
    Co do wzmacniaczy operacyjnych domyślam się że to też chińskie badziewie jak i większość na tym świecie rzeczy ale jednak przyglądając się dokumentacji widać że rozbudowanie układów różni się dość znacznie.

Brawo dlatego w drugim poście ode mnie dostałeś taką a nie inną odpowiedź,ale ty upierasz się przy swoim. Posiadasz oscyloskop i minimum wiedzy więc zdejmij sobie charakterystykę filtrów na starych i nowych układach zrozumiesz o czym ci napisałam i o czym rozmawiamy.
    Proszę zapoznaj się również jaka jest podstawowa rola crosovera i do czego przede wszystkim służy- to nie regulator brzmienia.

DJ_Pawlak napisał:
    Tak chciałem zrobić funkcję bypass lecz odrzuciłem ten pomysł aby nie kombinować za dużo lecz może wstawię.

No tak źle pracuje silnik w samochodzie , to wymienię pompę hamulcową:D.
  • #12 14185163
    DJ_Pawlak
    Poziom 15  
    Czy Ty nie rozumiesz że zanim dostałem odpowiedź zostało już złożone zamówienie ? potrzebowałem inne części i przy okazji wzmacniacze operacyjne wziąłem.

Nie rozumiem Twojej ostatniej wypowiedzi ;]

Twoja dyskusja ze mną jest bez sensu, ciągle zapierasz się że nie wiem co to jest crossover. Zajrzyj w moje posty co kiedyś wykonałem sam i wtedy się wypowiedz.

Blokuję temat bo tylko nabijasz sobie posty, a nikt więcej nie interesuję się tym tematem. Jak masz dalej jakieś problemy ze swoją osobowością zapraszam na PW.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wymiany wzmacniaczy operacyjnych NJM4558 na NE5532 w crossoverze 2/3 drożnym. Użytkownik zastanawia się, czy taka zmiana przyniesie poprawę w jakości dźwięku, zwłaszcza w kontekście wierniejszego odtwarzania pasma. Odpowiedzi wskazują na potrzebę zrozumienia różnic między tymi układami oraz ich wpływu na działanie crossovera. Niektórzy uczestnicy sugerują, że zmiana może nie przynieść zauważalnych korzyści, zwłaszcza w prostych konstrukcjach, podczas gdy inni podkreślają, że różnice w charakterystyce dźwięku mogą być słyszalne. Użytkownik przeprowadza testy z oscyloskopem, aby ocenić wpływ nowego zasilania i wzmacniaczy operacyjnych na jakość sygnału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA