logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ciąg wsteczny w dwóch kanałach komina - nowy budynek, rozszczelnienie okien nie pomaga

walpi 24 Lis 2014 12:33 2610 3
REKLAMA
  • #1 14160612
    walpi
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Temat wałkowany, ale chciałem przedstawić mój przypadek może ktoś coś zaradzi.
    Komin postawiony wg projektu, nowy ocieplony budynek. W pozostałych kominach wentylacyjnych ciąg jest prawidłowy. Natomiast poniżej przedstawiam komin gdzie w jednym kanele jest ciąg w porządku w dwóch pozostałych jest ciąg wsteczny. Rozszczelniłem okna w całym domu, przytkałem prawidłowo działające kanały aby wykluczyć, że coś innego zaciąga powietrze lub jest mało na dopływie - nie pomogło. Czy jest wiatr czy nie ma wiatru dzieje się tak samo. Dopiero jak otworzę okno na oścież w pomieszczeniu gdzie jest kratka ciąg zaczyna być prawidłowy (uchylone okno nic nie daje).
    Ciąg wsteczny w dwóch kanałach komina - nowy budynek, rozszczelnienie okien nie pomaga
  • REKLAMA
  • #2 14161660
    Szybki Elektron
    Poziom 25  
    Ocena: 144
    Ciąg w kanale grawitacyjnym uwarunkowany jest różnicą temperatur pomieszczenie - dwór.
    Jeśli temperatura w pomieszczeniu nie jest wyższa, to mogą być kłopoty.
    Druga sprawa to ewentualne podciśnienie w pomieszczeniu wywołane np. wentylacją mechaniczną, sąsiadującym paleniskiem itp. , ale to próbowałeś wyjaśnić rozszczelniając okna. Skoro jednak całkowite otwarcie pomaga, to zapewne jesteś blisko rozwiązania chyba, że "nie ma wiatru" jest tylko pozorem... Może być jeszcze sprawa zawirowania przy kominie, które zazwyczaj zmienia się ze zmianą kierunku wiatru. Zauważ, że ciąg wsteczny jest jedynie od strony wschodniej, a wiatry są z reguły północno-zachodnie. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 14161895
    walpi
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Sezon grzewczy także w pomieszczeniu mam ok. 20 stopni a na zewnątrz 5. Zawirowania szybciej mogłyby być od strony kalenicy. Kominki, wszelkie mechaniczne wspomagacze odpadają. Nic takiego nie mam. Jeśli komin jest prawidłowo wykonany, to może trzeba by zastosować jakieś koguty obrotowe. Ogólnie to ciągle wieje z tych otworów jak z wentylatora.

Dodano po 25 [minuty]:

Właśnie zaczął padać deszcz i ciąg po trzech tygodniach wskoczył na prawidłowy tor. To już teraz nic nie rozumiem ;)
  • #4 14378193
    maxrider
    Poziom 20  
    Ocena: 30

Wykonaj przebicie między przewodami w miejscu narysowanym a powinno być ok jesli przeważające kierunki wiatru w twojej okolicy są prostopadłe do osi komina.
REKLAMA