logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ciag wsteczny - co jeszcze mogę zrobić?

zgorany 11 Sty 2018 01:55 25467 13
  • #1 16951550
    zgorany
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Witam serdecznie,
    przeprowadziłem się do mieszkania 3 pokojowego + łazienka + wc. Metraż 62 m2. Mieszkanie ma oddzielne przewody wentylacyjne 3 piętro w bloku 3 piętrowym . W kuchni są dwie kratki wentylacyjne obok siebie. Do jednej podłączony jest okap. W wc, które sąsiaduje z kuchnią jest jedna kratka. W łazience są dwie kratki. W kuchni i w dużym pokoju okna są drewniane z wyciętymi uszczelkami na górze i chyba nawet w niektórych miejscach doszczelnianie uszczelkami (ok. 15 letnie). W pozostałych dwóch pokojach okna roczne plastikowe szczelne . Zauważyłem jakiś czas temu zjawisko ciągu wstecznego w kuchni i WC. Przestudiowałem zasoby internetu i zamontowalem po 1 nawiewniku ciśnieniowym na każdy pokój i kuchnię. Sytuacja się nie poprawiła. Dopiero uchylenie okna stabilizowało sytuację. Postanowiłem poeksperymentować z zasłanianiem kratek. Przy zakryciu folią jednej kratki w łazience (gdzie ciąg jest prawidłowy) oraz w wc. W kuchni przestało nawiewać, ale jakoś super też nie wyciągało. Czytałem dalej i zatrudniony kominiarz wydłużył mi kominy właśnie z jednej kratki w kuchni(tej bez okapu) i z WC. W wc sytuacja się ustabilizowała i ciąg jest. Natomiast w kuchni dalej wiało chociaż trochę mniej. Zakryłem znowu jedną kratkę w łazience. Chcąc sprawdzić, czy ciąg w kuchni powrócił, przypadkiem dotknąłem do przewodu wentylacyjnego okapu tuż przy kratce. Jest bardzo zimny. Dodatkowo wyczułem zimno przy silniku w daszku okapu. Jak wspomniałem kuchnia sąsiaduje z WC i ściana, w której poprowadzone są kominy wentylacyjne jest bardzo zimna temp rano w wc to 17 stopni. Bardzo nieprzyjemne uczucie. Wilgotność w mieszkaniu na poziomie 35 -45% także jest w normie. Ale żeby mieszkanie osiągnęło temp 20 stopni wszystkie grzejniki muszą być odkręcone na min 3,5, poza tym szybko się wychładza . Domyślam się że przez nawiewniki, tak więc ustawiłem je metoda prób i błędów na optymalne położenia, ale i tak czuć zimne powietrze nad głową. Mam pytanie co zrobić z tym okapem, który wychładza mi kuchnię i WC. Czy również wydłużyć komin wentylacyjny? Rachunki za ogrzewanie przez miesiąc to ok 230 zł,a średnia temp to niecałe 20.3 stopnia. Masakra, a mrozy jakie były dotychczas to -5 stopni. Za miesiąc rodzina się powiększy i muszę zapewnić optymalne warunki dla dziecka. A wydaje mi się że pomysły się skończyły. Owszem mogę grzać i uchylać okno, ale zamiast na pampersy będę wydawał krocie na ogrzewanie, a w końcu grzyb mi wyjdzie, albo jakieś bakterie na wiecznie zimnej ścianie ☹ Bardzo proszę o jakieś konstruktywne sugestie. Z góry dziękuję.
  • #2 16952199
    p.obelix
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 558
    Jak był kominiarz to czemu nie zrobił pomiarów wyciągu. W ten czas było by wiadomo czy jest jej za dużo i należy stłumić lub jest jej za mało i wpadasz w panikę że ci oknami wieje. Teraz to możemy gdybać lub zrobić pomiary wentylacji.
  • #3 16952850
    Wlodek22
    Poziom 31  
    Ocena: 523
    4 kratki + okap, razem jakieś 280m3/h, to za dużo. Poziom wilgotności też to potwierdza. W łazience dwie, bo jedna pewnie dla kotła przewidziana. Jak nie ma kotła, zatkać. Na pozostałe. Założyć kratki regulowane. Na 3 kartkach trzeba ograniczyć przepływ do ok 100m3/h, czyli po 30m3/h. Okap musi być z zaworem blokującym przepływ gdy wyłączony. Nawiewniki muszą mieć łączną wydajność ok 100m3/h, np 4 okna po 20m3/h.
  • #4 16953354
    zgorany
    Poziom 10  
    p.obelix napisał:
    Jak był kominiarz to czemu nie zrobił pomiarów wyciągu. W ten czas było by wiadomo czy jest jej za dużo i należy stłumić lub jest jej za mało i wpadasz w panikę że ci oknami wieje. Teraz to możemy gdybać lub zrobić pomiary wentylacji.

Taki to kominiarz... Stwierdził, że u niego jest zimą podobnie i zatyka kratkę folią, to już nie chciałem nawet wchodzić w dyskusję.

Dodano po 9 [minuty]:

Wlodek22 napisał:
    4 kratki + okap, razem jakieś 280m3/h, to za dużo. Poziom wilgotności też to potwierdza. W łazience dwie, bo jedna pewnie dla kotła przewidziana. Jak nie ma kotła, zatkać. Na pozostałe. Założyć kratki regulowane. Na 3 kartkach trzeba ograniczyć przepływ do ok 100m3/h, czyli po 30m3/h. Okap musi być z zaworem blokującym przepływ gdy wyłączony. Nawiewniki muszą mieć łączną wydajność ok 100m3/h, np 4 okna po 20m3/h.

Blok z 2002 r kotłów nie było w planie. W kuchni założyłem kratkę regulowaną jak na zdjęciu. W łazience cały czas jedna kratka zakryta. Zamontowane nawiewniki to Ventair II Trdn o przepływie powietrza 25m3/h. Okap to Faber Synthesis x 90, szukałem w sieci specyfikacji i wydaje mi się, że powinien mieć zawór blokujący, ale nie jestem pewien. Nawiewniki przykręciłem na minimalne rozchylenie, bo bardzo wychladzaja pomieszczenie. Zastanawiam się żeby całkiem zaślepić kratkę okapowa od wewnątrz, gdyż nie używam zbyt często jedynie przy gotowaniu, ale wtedy i tak muszę otwierać okno. Także myślę, że po prostu otwierałbym okno podczas gotowania.
    Załączniki:
    • Ciag wsteczny - co jeszcze mogę zrobić? DB18FC5B-6306-4A34-97CF-763B55B435EE.jpeg (2.06 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ciag wsteczny - co jeszcze mogę zrobić? 6429D06B-E32E-4702-A461-2096FADAEB38.jpeg (1.85 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ciag wsteczny - co jeszcze mogę zrobić? F2DC2453-86BD-45C9-9596-1522F1963402.jpeg (653.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ciag wsteczny - co jeszcze mogę zrobić? 12F5F47F-B800-485B-9944-13168F2C39A5.jpeg (1.78 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 16953457
    Wlodek22
    Poziom 31  
    Musisz zrozumieć jak funkcjonuje wentylacja grawitacyjna.
    Zawsze jej będzie towarzyszyć zjawisko "wychładzania" pomieszczeń. Trzeba się z tym pogodzić i ją po prostu wyregulować.
    Jak ograniczasz napływ powietrza, to z drugiej strony już przy dwóch pionach wentylacyjnych może wystąpić ciąg wsteczny w pionie ze słabszy ciągiem. Więc ogranicz i wyrównaj przepływy na kartkach i nie ograniczaj nawiewników.
  • #6 16953721
    zgorany
    Poziom 10  
    Twoim zdaniem, które kratki powinienem ograniczyć w przepływie? Okap i WC?

Zatkałem kanał okapu. W wc zakleiłem połowę kratki. W łazience tak jak mówiłeś jedna kratkę zatkalem. Nawiewniki otwarte na max. Wieje z nich ostro ...
  • #7 16954288
    BoguSO
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Zgadzam się z opinią Włodek22. Za duża wydajność kanałów wentylacyjnych, grozi to odwróceniem przepływu w przynajmniej jednym i zassaniem powietrza z dachu, a tam może byś wszytko. Osobiście widziałem dym w łazience oraz działający z tego powodu czujnik czadu w kuchni. Moje uzupełnienie do podanych wyżej propozycji ograniczenia wydajności wentylacji to:
    1 mieszkasz na ostatnim piętrze - rozszczelnij drzwi do mieszkania dostarczysz ciepłego powietrza wentylacyjnego.
    2. jak odwracają się ciągi w kanałach wentylacyjnych uchylaj na krótko oko albo lepiej drzwi na korytarz.
    3. w kuchni na zabuduj kratkę regulowana i otwieraj tylko przy pracującym okapie.
  • #8 16954453
    zgorany
    Poziom 10  
    Drzwi nie mogę rozczelnic. Zakleiłem kratki jak na zdjęciach. Ciag jest może nie spektakularny, ale jest. Nawiewniki w kuchni i w dużym pokoju (jedna strona mieszkania) nawiewaja delikatnie. Natomiast w sypialni i pokoju mniejszym (druga strona mieszkania) nawiewniki od strony kratki łazienkowej wieją tak, jakby w dalszym ciągu potrzeba było więcej powietrza do wymiany, pomimo zaklejonej w 3/4 kratki w lazience. Proszę zerknąć na Zdjęcia. Wg mnie, przy takim zmniejszeniu powierzchni kratek powinno się ustabilizować zaopatrywanie mieszkania w powietrze, a wygląda na to, że najlepiej by było jakbym w łazience chyba całkiem zakleil kratkę, a nie mogę tego zrobić. Nie wiem co jeszcze mogę zrobić...
    Załączniki:
    • Ciag wsteczny - co jeszcze mogę zrobić? 64CB4740-7621-479F-8E18-818A8F914ABE.jpeg (564.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ciag wsteczny - co jeszcze mogę zrobić? DCD227D8-0684-4448-BDBA-18D9A12AA401.jpeg (1.94 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ciag wsteczny - co jeszcze mogę zrobić? B6BA9A30-2F8E-42F0-BD1E-116403FB2CB6.jpeg (1.87 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 16954497
    zgorany
    Poziom 10  
    A jak mam to zrobić? Wyciąć uszczelkę?
  • #12 16954539
    Wlodek22
    Poziom 31  
    zgorany napisał:
    Drzwi nie mogę rozczelnic. Zakleiłem kratki jak na zdjęciach. Ciag jest może nie spektakularny, ale jest. Nawiewniki w kuchni i w dużym pokoju (jedna strona mieszkania) nawiewaja delikatnie. Natomiast w sypialni i pokoju mniejszym (druga strona mieszkania) nawiewniki od strony kratki łazienkowej wieją tak, jakby w dalszym ciągu potrzeba było więcej powietrza do wymiany, pomimo zaklejonej w 3/4 kratki w lazience.

Może przez dzwi wewnętrzne jest tłumiony przepływ w kuchni i dużym pokoju.
    Druga sprawa jak w kuchni występował ciąg wsteczny, to pion jest wychłodzony i potrzeba czasu na jego ogrzanie. Podobnie ze zmniejszeniem przekroju, pion musi "ochłonąć" by podciśnienie się zmniejszyło.
  • #13 16954601
    zgorany
    Poziom 10  
    Drzwi w mieszkaniu są zamknięte tylko w łazience. Czy te zaklejone kratki nie spowodują za małej wydajności w wentylacji mieszkania?

Zmieniłem kratki w łazience, ustawiłem przepływ w kuchni, łazience, WC. Do kanału okapu wstawilem zawór zapobiegający cofaniu. Drzwi wejściowe moim zdaniem są bardzo szczelne, nie zauważyłem możliwości, żeby zdjąć uszczelkę niestety. W dalszym ciągu moim zdaniem za mało powietrze dostaje się do mieszkania. Świadczą o tym przepływy na nawiewnikach. Okna parują po kąpieli przy dolnych uszczelkach.

Niestety ściana w której biegną kominy wentylacji jest lodowata 16 stopni, co przekłada się na temp w wc. Panowie co możecie jeszcze poradzić?
    Załączniki:
    • Ciag wsteczny - co jeszcze mogę zrobić? 1550366B-F956-473C-A764-1DC488F3A426.jpeg (1.87 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ciag wsteczny - co jeszcze mogę zrobić? E21BC600-D3CD-486F-8B84-C9C2233AD069.jpeg (572.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ciag wsteczny - co jeszcze mogę zrobić? 04814677-7EA7-4E88-AB2D-CC8F8D8ADAED.jpeg (564.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ciag wsteczny - co jeszcze mogę zrobić? A49F9F64-AB8C-4BF3-91D4-A8DFDAD575C5.jpeg (1.82 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 16964297
    zlotaraczka.
    Poziom 7  
    Ocena: 63
    To co tu czytam to wg tego, ja nie mam problemu z wentylacją w zasadzie.
    Powietrze dostarczane nawiewnikami powinno wystarczyć o ile są właściwie dobrane do wielkości pomieszczeń. Zaklejanie kratek również powinno spowodować wyrównywanie ciągu w innych kratkach.
    Nie ciekawa sytuacja.
    Jedno co ja bym radził to montaż nasad kominowych obrotowych, turbowent. U mnie taka rozwiązała problem w łazience bo był ciąg wsteczny.
    Co do ogrzewania to mam 47mkw, 2 pokoje. Grzejniki odkręcane na max 3.5 przy temp ok -7* na zewn i w mieszkaniu 23.5*. Na noc przykręcamy na pozycję 3 i rano jest ok 22.6*.
    U mnie w aneksie kuchennym mam 2 kratki obok siebie. Jedna zaklejona bo nie mam okapu, druga pełny przelot i niekiedy z niej nawiewa do mieszkania troszkę. Ale to dzieje się jak wiatr wieje z niewłaściwej strony dla komina. Niestety administracja namawia do montażu nawiewników bo drugiej nasady nie założą. Tłumacząc to brakiem potrzeby bo niby mogłaby spowodować że w np łazience mógłby być ciąg wsteczny albo odwrotnie.

Z drugiej strony...jak sprawdzić, że wydajność w kratce X to np 20m3/h, a w kratce Y to np 100m3/h?

Ja sprawdzam ciąg, poprzez przyłożenie do kratki np foliowej torebki śniadaniowej. Jeśli jest przyciągana do kratki, ciąg jest. Dodatkowo mam higrometr i obserwuję wilgotność w mieszkaniu. ta jest na niskim poziomie u mnie akurat, bo rzędu od 20, poprzez 40 do max 50%.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ciągiem wstecznym w kuchni i WC w nowym mieszkaniu, które ma oddzielne przewody wentylacyjne. Po zainstalowaniu nawiewników ciśnieniowych sytuacja się nie poprawiła, a jedynie uchylone okno stabilizowało warunki. Użytkownik eksperymentował z zakrywaniem kratek wentylacyjnych, co przyniosło mieszane rezultaty. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące wydajności wentylacji, konieczności regulacji przepływu powietrza oraz zastosowania krat regulowanych i zaworów blokujących w okapie. Użytkownicy sugerują również montaż nasad kominowych obrotowych jako potencjalne rozwiązanie problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA