logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ciąg wsteczny w wentylacji: rozwiązania dla kanałów z kuchni i łazienki z nasadami kominowymi

matifcb 23 Lis 2022 13:10 1059 2
REKLAMA
  • #1 20299225
    matifcb
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    Witam,
    W domu w jednym kominie gdzie są dwa kanały wentylacyjne z kuchni i łazienki wieje mi do środka domu. Zakupiłem dwie nasady kominowe na każdy kanał i działało to przez pół godziny. Już się cieszyłem, że w łazience wreszcie ciepło się zrobiło aż tu nagle znowu wieje z obu kanałów do domu. W okresie zimowym jest to problematyczne a wiemy że nawet latem niebezpieczne. Co należy zrobić jeszcze aby zmienić kierunek ciągu.
  • REKLAMA
  • #2 20299264
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2424
    Trochę się podepnę, a trochę się podzielę informacjami, bo próbuję rozkminić taki problem u siebie. U mnie występuje on praktycznie tylko w małej toalecie na parterze. Sporadycznie w kuchni na parterze. I tylko zimą. Na piętrze w łazience nie mam tego problemu
    Zapewnij, że pomieszczenia w których jest wentylacja mają dopływ powietrza. Jeśli masz szczelne okna, bez nawiewników to czy po otwarciu okna wentylacja zaczyna funkcjonować poprawnie? Czy w łazience po otwarciu drzwi kierunek przepływu powietrza się zmienia?
    U mnie ciąg się odwraca tylko wtedy gdy wiatr wieje z określonego kierunku (tak mniej więcej kierunki północne). W toalecie jest podłogówka, co teoretycznie powinno dodatkowo wymuszać obieg "w górę" przez konwekcję. Drzwi podcięte. Kompletne zaklejenie szczeliny nic nie daje, ciąg też się nie odwraca.
    Komin u mnie wygląda tak:
    Ciąg wsteczny w wentylacji: rozwiązania dla kanałów z kuchni i łazienki z nasadami kominowymi
  • #3 20299288
    matifcb
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    Tak, zauważyłem że po otwarciu okna balkonowego ciąg jest w poprawnym kierunku. Nie we wszystkich oknach mam nawiewniki. Trochę nie tędy droga żebym okno rozszczelnial i zimno wprowadzał do chaty. Żeby ciąg był w prawidłowy kierunek. Poprzedni właściciel zakrył szmata wylot i mu do domu nie wlatywalo zimą zimne powietrze... Toaleta w której jest problem jest bardzo mała, w kuchni mam okap i są okna otwierane, tu mogę mieć wentylację zakryta ale do toalety muszę coś wymyśleć....

Dodano po 7 [godziny] 55 [minuty]:

A jak z montażem nasad. Kominiarz przez telefon pierwsze co pytał czy szczelnie zamontowane. Komin raczej jak stół prosty nie jest. Dostałem plastikowe kryzy na 4 śruby i super szczelne to to nie jest. Czy to takie ważne? Może by podbić że spodu jakąś gąbka co by lepiej przylegało naokoło kanału? Pewnie to i tak nic nie pomoże. Trzeba drzwi balkonowe lekko otworzyc i ciąg się zmienia ale zimno przez balkon wlatuje.
REKLAMA