W systemie WinXP może być jednocześnie kilka kart dźwiękowych. W Panelu sterownia jako urządzenie odtwarzające ustawiona jest karta zintegrowana a w odtwarzaczu multimedialnym XBMC ustawiona karta PCI. Wszystko cacy działa ale mam drobny problem - mianowicie z regulacją głośności. Chodzi o to iż uruchomienie programu Regulacja głośności wywołuje mikser domyślnie ustawionej karty w panelu sterowania systemu. Jeśli chciałbym teraz zmienić poziom głośności drugiej karty to muszę najpierw zmienić urządzenie domyślne i ponownie uruchomić program Regulacja głośności - wówczas otwiera mi mikser tej drugiej karty.
Pytanie jest takie - jak uruchomić mikser karty dźwiękowej nie ustawionej domyślnie w Panelu sterownia? Musi się jakoś dać bo programy takie jak Winamp czy XBMC potrafią regulować głośność karty wybranej w swoich ustawieniach a nie tej ustawionej w systemie operacyjnym. Chodzi mi o jakiś skrót w pliku wsadowym lub w skrypcie VBS w stylu:
OK, sam znalazłem rozwiązanie
Najpierw za pomocą tej strony dowiedziałem się o przełącznikach linii poleceń programu sndvol32.exe. Okazało się iż jest to bardzo słabo opisane ponieważ program posiada więcej przełączników. Użytkownik safbot1st pomógł mi znaleźć rozwiązanie - Link.
Jeśli mamy w systemie kilka kart dźwiękowych to aby wywołać mikser konkretnej karty bez względu na to jaka jest ustawiona w panelu sterowania wystarczy uruchomić program z przełącznikiem -Dx np.
gdzie x oznacza numer porządkowy karty dźwiękowej:
Nie wiedziałem, że to takie proste
. Jest tylko jedno ale - kolejność kart może ulec zmianie i nie wiem od czego to zależy.
Pytanie jest takie - jak uruchomić mikser karty dźwiękowej nie ustawionej domyślnie w Panelu sterownia? Musi się jakoś dać bo programy takie jak Winamp czy XBMC potrafią regulować głośność karty wybranej w swoich ustawieniach a nie tej ustawionej w systemie operacyjnym. Chodzi mi o jakiś skrót w pliku wsadowym lub w skrypcie VBS w stylu:
sndvol32.exe /play karta dźwiękowa1
sndvol32.exe /play karta dźwiękowa2OK, sam znalazłem rozwiązanie
Najpierw za pomocą tej strony dowiedziałem się o przełącznikach linii poleceń programu sndvol32.exe. Okazało się iż jest to bardzo słabo opisane ponieważ program posiada więcej przełączników. Użytkownik safbot1st pomógł mi znaleźć rozwiązanie - Link.
sndvol32 [-Daudio_device_number] [-Record | -Play] [-Normal | -Small | -Tray] Jeśli mamy w systemie kilka kart dźwiękowych to aby wywołać mikser konkretnej karty bez względu na to jaka jest ustawiona w panelu sterowania wystarczy uruchomić program z przełącznikiem -Dx np.
sndvol32.exe -D1
sndvol32.exe -D2 gdzie x oznacza numer porządkowy karty dźwiękowej:
- D1 - pierwsza karta
- D2 - druga karta
- D3 - trzecia itd.
Nie wiedziałem, że to takie proste