logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

i3-540 - Złamany pin Socketu (1156) - zwarcie wejść

shaggyfoto 26 Lis 2014 23:04 1410 7
REKLAMA
  • #1 14168896
    shaggyfoto
    Poziom 9  
    Witam.
    Posiadam płytę główna Gigabyte H55-D2H i niestety podczas montażu procesora jeden pin się wygiął (wiatraki startowały na pół sekundy, po czym stop i powtórka po 3-4 sekundach) przy probie wyprostowania ułamał się.
    Wg. http://www.abload.de/img/pins_clark4mfk.png jest to pin 25-B czyli Vcc.
    W tym miejscu moje pytanie.
    Czy można było by zewrzeć w procesorze piny 25-B i 25-C (oba Vcc)? Tak by procesor "myślał" że podpięte są oba? Czyli pin 25-C w sockecie byłby połączony z 25-C i przez "mostek" 25-B w procesorze.
  • REKLAMA
  • #2 14169051
    kitor
    Poziom 34  
    Ocena: 125
    Jeśli to było jedyne uszkodzenie, to niestety uszkodziłeś coś więcej, płyta i cpu powinny bez tego pinu normalnie ruszyć.
  • REKLAMA
  • #3 14169152
    kassans
    Poziom 32  
    Ocena: 411
    Jeśli zasilacz miał zabezpieczenia oraz gdy nie padła sekcja zasilania komputer powinien ruszyć.
  • #4 14170359
    shaggyfoto
    Poziom 9  
    Czyli mogła zostać uszkodzona sekcja zasilnia płyty? Gdzie fizycznie na płycię sie znajduje? Warto naprawiać?
  • REKLAMA
  • #6 14176218
    shaggyfoto
    Poziom 9  
    Nigdzie nie mogę znaleźć jakiegoś poradnika/instrukcji jak można sprawdzić podstawowe parametry (napięcia na. Mosfetach, kondensatorach) w sekcji zasilania itd. Może mnie ktoś poratować?
    No jezeli nie to pójdzie serwisu.
  • REKLAMA
  • #7 14176533
    rychu0
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Ja raz użyłem tego rozwiązania na DNUTK. Ale mniejsza o szczegóły

Pin wsadziłem poprostu w miejsce, gdzie powinien się znajdować, włożyłem procesor. Dzięki masie radiora pin stykał z procesorem, więc jeżęli nie masz nic do stracenia, polecam
  • #8 14181111
    shaggyfoto
    Poziom 9  
    Pin ułamał się tuż pod ogranicznikiem gdzie procesor nie może już zostać bardziej docisniety. Przed ułamaniem był wygiety do dołu, więc mógł być zwarty z pinem masy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z płytą główną Gigabyte H55-D2H, gdzie podczas montażu procesora i3-540 jeden z pinów socketu (25-B, Vcc) został uszkodzony. Po próbie prostowania pin złamał się, co spowodowało, że komputer nie uruchamia się prawidłowo. Użytkownik pyta, czy możliwe jest zwarcie pinów 25-B i 25-C w procesorze, aby symulować obecność obu pinów. Odpowiedzi sugerują, że mogło dojść do uszkodzenia sekcji zasilania płyty głównej, a także podano różne metody naprawy, w tym próbę fizycznego umiejscowienia uszkodzonego pinu w odpowiednim miejscu. Użytkownik poszukuje również informacji na temat sprawdzenia parametrów sekcji zasilania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA