mam taka kotline w kuzni i wentylator do niej i bardzo szybko ten wentylator sie kreci ,jak zrobic zeby mozna bylo regulowac jego obroty??,moze mi ktos pomoze??
z gory dziekuje
pozdrawiam
z gory dziekuje
pozdrawiam
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therethalex wrote:Ryszard49 wrote:Witam.
Mam taką uwagę do kolegów neosystem, balt zanim cokolwiek napiszecie przeczytajcie uważnie o co chodzi w temacie.
Pozdrawiam.
A mógłbyś prośbę powtórzyć w polskim języku? Bo nie wiem o co Tobie chodzi.
balt wrote:Podobno wszyscy potrafią czytać ale tylko połowa rozumie to co czyta. Odsyłam do mojego postu bo jakoś z rozumieniem słowa pisanego to tutaj ciężko.
Wracając do tematu to czy ktoś z krytykujących, czyli: Ryszard49 i thalex miał do czynienia z regulacją wentylatorów, czy tylko wie że do zmiany predkości obrotów silnika służy falownik?
A na marginesie, to gdzie jest zainteresowany?
Quote:.Wracając do tematu to czy ktoś z krytykujących, czyli: Ryszard49 i thalex miał do czynienia z regulacją wentylatorów, czy tylko wie że do zmiany predkości obrotów silnika służy falownik?
balt wrote:Najprosciej jest zastosować szyberek na rurze dolotowej do paleniska. Tanio i skutecznie-sprawdzone.
Ryszard49 wrote:Witam.
Mam taką uwagę do kolegów neosystem, balt zanim cokolwiek napiszecie przeczytajcie uważnie o co chodzi w temacie.
Pozdrawiam.
WiesiekU wrote:...bo niestety pojawiają się tutaj teorie mające mało wspólnego z obowiązującymi prawami fizyki. Regulacji w tym przypadku można dokonać tylko poprzez zmianę częstotliwości U (falownik z regulacją) lub system typu: pomiar>serwo>szyber.
Ryszard49 wrote:Witam.
... propowanie użycia falownika za kilkaset zł. moim zdaniem mija się z celem. W tego typu paleniskach stosuje się mechaniczną regulacje dopływu powietrza. Tego samego zdania jest WiesiekU.
Pozdrawiam.
WiesiekU wrote:Ja ze swojej strony podtrzymam swoją opinię (popieram kolegę Ryszard49): regulacja szybrem lub falownik.
Ryszard49 wrote:
...zanim cokolwiek napiszecie przeczytajcie uważnie o co chodzi w temacie.
Pozdrawiam.
Quote:Jeżeli jest to silnik od pralki typu "frania" (widziałem taki patent właśnie przy palenisku w kuźni) to żadna regulacja obrotów nie wchodzi w grę.