logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Roland E-20 sam zmienia podkład, głośność i przerywa

arkades 29 Lis 2014 21:01 1650 3
REKLAMA
  • #1 14177110
    arkades
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Posiadam Roland E-20 1988r. więc swoje już przeżył ;)
    Od paru dni mam następujący problem. Włączam gram, wszystko jest ok, mija parę minut i nagle "PYK" Volume na MAXA mimo, że suwak jest w połowie, podkład (TONE) zmienia się na 37 BRASS SECT i podświetlenie wyświetlacza zaczyna pulsować, ale wartości się nie zmieniają, tzn nadal jest np. ustawione UP TONE na 11 ale w rzeczywistości jest gra 37.

Nie da się wtedy włączyć akompaniamentu i po dłuższej chwili w ogóle zaczyna przerywać, czyli nie słychać wszystkich dźwięków uderzanych klawiszy.

Po wyłączeniu i ponownym włączeniu na chwilę pomaga i znów to samo.

Jeszcze jedno - zauważyłem, ze jak "dłużej odpocznie" (z parę godzin), to można z 0,5 - 1h pograć normalnie, później jak się rozgrzeje objaw jest coraz częstszy i trzeba wyłączać i włączać ponownie.

Czy kogoś spotkała już podobna przypadłość lub ktoś się orientuje co to może być???
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14181327
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Myślę że warto zacząć od sprawdzenia zasilacza.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 14181549
    Marek2006
    Poziom 29  
    Ocena: 58
    Też bym stawiał na zasilacz. Spróbuj włączyć nawiew zimnego powietrza do wnętrza obudowy i zobacz, czy usterka przynajmniej częściowo ustąpi. Jeśli tak, to trzeba sprawdzić, czy stabilizatory w zasilaczu są dobrze przykręcone do radiatorów lub ewentualnie, który z nich się bardzo grzeje. Możesz jeszcze obejrzeć, czy kondensatory w zasilaczu nie spuchły.

Marek
  • #4 14190098
    arkades
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Marek2006 napisał:
    ... Jeśli tak, to trzeba sprawdzić, czy stabilizatory w zasilaczu są dobrze przykręcone do radiatorów lub ewentualnie, który z nich się bardzo grzeje...

Marek

Bingo :) Powodem był przegrzewający się stabilizator L7805C-V

Próby chłodzenia nie podejmowałem, stwierdziłem, że szybciej będzie odkręcić obudowę i włączyć sprzęt, żeby zobaczyć co się grzeje.
    Nie musiałem długo czekać, po jakichś 5 minutach stabilizator był dobrze ciepły i sprzęt Roland zaczął wariować. Przyjrzałem się bliżej okazało się śruba mocująca jest niedokręcona i radiator nie dolega do ścianki posmarowanej dodatkowo pastą chłodzącą. Odkręciłem, wyjąłem stab. z podstawki i wyczyściłem starą pastę z radiatora. Po nałożeniu nowej i dokręceniu, jak ręką odjął - po godzinie grania i włączania różnych opcji nic się już nie dzieje :)

Jeszcze raz dzięki za pomoc
REKLAMA