logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

żuk jak zmontować wspomaganie elektryczne kierownicy

perak250 30 Lis 2014 17:45 7944 8
REKLAMA
  • #1 14179541
    perak250
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Wita Dziadek..W moim żuku chce mieć na starość wspomaganie kierownicy.Hydrauliczne za dużo mu zabierze konii..to elektryczne.Z jakiego auta dobrać? Mechanikę dopasuję,pospawam,wmontuję ale jak podłączyć elektrykę to jeszcze nie wiem, chyba że mi podpowiecie...
  • REKLAMA
  • #2 14179614
    jofa-j1
    Poziom 17  
    Ocena: 103
    chyba żartujesz ! Łatwiej, szybciej, taniej zamontujesz hydrauliczne wspomaganie. . Na szrotach masz do wyboru, do koloru instalacji. Tym bardziej że jak piszesz że na mechanice sie znasz. W wersji elektrycznej oprócz przekładni elektrycznej a musi to być odp. o dużej sile, potrzebujesz całej kolumny kierowniczej w której zainstalowany jest czujnik optoelektryczny który obserwuje i reaguje na każdy ruch kierownicą, przekazuje informacje do komputera i zasila silnik przekładni w odpowiedni kierunek, o odpowiedni kąt obrotu. Jak sobie wyobrażasz współpracę tego komputera z istniejącą instalacja auta . Koszt może przekroczyć wartość Żuka. Elektryki tam jest niewiele, tam jest elektronika, a tego nie zrobi Ci pierwszy lepszy elektronik
  • REKLAMA
  • #3 14179636
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3417
    Od scenica II.
  • REKLAMA
  • #4 14180359
    markslew
    Poziom 27  
    Ocena: 478
    Zostaw Żuka Żukiem i nie łajdacz go.
  • #5 14184486
    perak250
    Poziom 9  
    jofa-j1 napisał:
    chyba żartujesz ! Łatwiej, szybciej, taniej zamontujesz hydrauliczne wspomaganie. . Na szrotach masz do wyboru, do koloru instalacji. Tym bardziej że jak piszesz że na mechanice sie znasz. W wersji elektrycznej oprócz przekładni elektrycznej a musi to być odp. o dużej sile, potrzebujesz całej kolumny kierowniczej w której zainstalowany jest czujnik optoelektryczny który obserwuje i reaguje na każdy ruch kierownicą, przekazuje informacje do komputera i zasila silnik przekładni w odpowiedni kierunek, o odpowiedni kąt obrotu. Jak sobie wyobrażasz współpracę tego komputera z istniejącą instalacja auta . Koszt może przekroczyć wartość Żuka. Elektryki tam jest niewiele, tam jest elektronika, a tego nie zrobi Ci pierwszy lepszy elektronik

no to wystarczy znależć wspomaganie które tą elektronikę ma wbudowaną a potrzebuje tylko zasilania..wiec takiego szukam...hydrauliki nie chcę..zabiera moc silnikowi,dochodzi przeróbka napędu paska, a kolumny żuka mam na zapasie - mogę sobie poeksperymentować...po 70 tce ciężko kręcić kierą żuka..a jeżdzimy klubowo ok 10 tyś /rok..dzięki za każdą informacje....

Dodano po 9 [minuty]:

markslew napisał:
    Zostaw Żuka Żukiem i nie łajdacz go.

żuk jest strażacki i jak przystało na 40 letniego emeryta w RP musi zapieprzać na starość min 10 000km/rok, dla tego najmniejszą ingerencją w konstrukcję jest wspomaganie elektryczne a nie hydraulika.w każdej chwili będzie można powrócić do oryginału... mam podpowiedż od scenikaII,- pewnie ma wbudowane sterowniki, więc kupuje i będę kombinował dalej. bardzo dziękuję za każdą najmniejszą podpowiedż...
    Stary Perak
    zJAWA
    moto-klub-Wrocław
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 14186804
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3417
    Przecież napisałem pasuje idealnie od scenica II, dajesz tylko zasilanie, zero kombinacji.
  • #7 14190165
    perak250
    Poziom 9  
    Aleksander_01 napisał:
    Przecież napisałem pasuje idealnie od scenica II, dajesz tylko zasilanie, zero kombinacji.

dzięki już zamówiłem, wyczytałem w ursusach 330, że scenic 2 -typ x84 ale typ j84 podobno też podchodzi.. jak daje radę ursusowi to da i żukowi.... nie wiem jakie dostane..

Dodano po 3 [minuty]:

perak250 napisał:
    Aleksander_01 napisał:

dzięki już zamówiłem, wyczytałem w ursusach 330, że scenic 2 -typ x84 ale typ j84 podobno też podchodzi.pod zacisk 1,2 zasilanie a pod 8 plus za kluczykiem stacyjki... jak daje radę ursusowi to da i żukowi.... nie wiem jakie dostane - x czy j.....
  • #8 20925754
    hakerek1866
    Poziom 1  

Aleksander_01 napisał:
    Przecież napisałem, pasuje idealnie od Scenica II, dajesz tylko zasilanie, zero kombinacji.

• #9 20926210
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3598
    Tylko pamiętaj, że wspomaganie elektryczne potrafi pobierać przy kręceniu kierownicą ponad 50A, więc musi mieć odpowiednio duże przekroje przewodów zasilających (10-16mm²) oraz alternator w samochodzie musi mieć wystarczający zapas mocy

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy montażu elektrycznego wspomagania kierownicy w pojeździe Żuk. Użytkownik poszukuje rozwiązania, które nie obciąży silnika, preferując wspomaganie elektryczne zamiast hydraulicznego. Uczestnicy forum sugerują, że wspomaganie elektryczne z Renault Scénic II jest odpowiednie, ponieważ wymaga jedynie zasilania i nie wymaga skomplikowanej integracji z istniejącą instalacją. Podkreślają również, że elektryczne wspomaganie może pobierać znaczne ilości prądu, co wymaga odpowiednich przewodów i alternatora. Użytkownik planuje eksperymentować z kolumną kierowniczą Żuka, mając na uwadze łatwość przywrócenia oryginalnej konstrukcji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA