Mam w posiadaniu ładnie zachowany egzemplarz radyjka ZRK Rapsodia. Po podłączeniu do sieci słychać z głośników brum 50hz. Nie reaguje na potencjometr, ani na przełączanie.
W radiu zostało już wymienione:
- podwójny kodensator C43 (w zasilaczu)
- kondensator C44 (przy katodzie EL84)
- kondensator 2400pF przy trafie głośnikowym
- Mostek prostowniczy
W cokole lampy EBF89 kabel zapieczony zwierał na krótko napięcie żarzenia. Po usunięciu usterki napięcie wróciło do 6,3V.
Zmierzone napięcie na kodensatorze podwójnym C43 przed R29 przysiada do 290V (prawidłowo) Napięcie na wejściu b transformatora głośnikowego ok 360V.
R30 ma prawidłowy opór 150ohm. Brak spadku napięcia mierzonego na nim. Oraz Brak napięcia (względem masy) Rezystor zimny. Prąd Anodowy końcówki mocy mierzony prze trafo głośnikowe a i c (dolne wyprowadzenia) wynosi 0. Tani miernik wskazał 0,08 mA.
Napięcie Anodowe EL84 350V ! wg schematu powinno być 260V. Napięcie Katodowe 35V.
Napięcie Anodowe EBF89 240V. Napięcie siatki za R22 180V.
Napięcie Anodowe EF89 315V (wg schematu 195V).
Wszystkie lapmy się żarzą i grzeją (EBF pozostaje zimna).
EL nie ma zwarcia wewnętrznego.
Opukiwanie potencjometru itp nic nie poprawia.
Wg mnie problem musi leżeć w braku obciążenia linii zasilającej trafo i anody lamp (zła charakterystyka pracy EL84).
Rezystory wyglądają OK, nic nie przegrzane/przepalone.
Miałem jescze wymieniać profilaktycznie C41, C37, C35, C28. Ale czy one są odpowiedzialne za problem? Magiczne oko ma już mocno wypalony luminofor.
Kolejne godziny ślęczenia nad schematem i plątaniną rezystorów niewiele dają.
Ja oraz radyjko będziemy wdzięczni za sugestie
W radiu zostało już wymienione:
- podwójny kodensator C43 (w zasilaczu)
- kondensator C44 (przy katodzie EL84)
- kondensator 2400pF przy trafie głośnikowym
- Mostek prostowniczy
W cokole lampy EBF89 kabel zapieczony zwierał na krótko napięcie żarzenia. Po usunięciu usterki napięcie wróciło do 6,3V.
Zmierzone napięcie na kodensatorze podwójnym C43 przed R29 przysiada do 290V (prawidłowo) Napięcie na wejściu b transformatora głośnikowego ok 360V.
R30 ma prawidłowy opór 150ohm. Brak spadku napięcia mierzonego na nim. Oraz Brak napięcia (względem masy) Rezystor zimny. Prąd Anodowy końcówki mocy mierzony prze trafo głośnikowe a i c (dolne wyprowadzenia) wynosi 0. Tani miernik wskazał 0,08 mA.
Napięcie Anodowe EL84 350V ! wg schematu powinno być 260V. Napięcie Katodowe 35V.
Napięcie Anodowe EBF89 240V. Napięcie siatki za R22 180V.
Napięcie Anodowe EF89 315V (wg schematu 195V).
Wszystkie lapmy się żarzą i grzeją (EBF pozostaje zimna).
EL nie ma zwarcia wewnętrznego.
Opukiwanie potencjometru itp nic nie poprawia.
Wg mnie problem musi leżeć w braku obciążenia linii zasilającej trafo i anody lamp (zła charakterystyka pracy EL84).
Rezystory wyglądają OK, nic nie przegrzane/przepalone.
Miałem jescze wymieniać profilaktycznie C41, C37, C35, C28. Ale czy one są odpowiedzialne za problem? Magiczne oko ma już mocno wypalony luminofor.
Kolejne godziny ślęczenia nad schematem i plątaniną rezystorów niewiele dają.
Ja oraz radyjko będziemy wdzięczni za sugestie