logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Satel Integra - konfiguracja pilota ABAX do sterowania strefami (wychodzę, śpię, goście)

dziobsan 07 Gru 2014 10:00 2889 1
REKLAMA
  • #1 14198905
    dziobsan
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Mam pewien problem

Obiekt posiada trzy strefy:
    1 czujki - wszystkie czujki ruchu
    2 okna - kontaktrony na oknach
    3 drzwi - kontaktrony na oknach

chce za pomocą pilota (abax) wykonywać następujące funkcje
    1 przycisk (jako włącz wyłącz) strefę 1,2,3 (nazwał tą funkcję jako "wychodzę zdomu")
    2 przycisk (jako załącz wyłącz) strefę 2,3 (ta nazywa się "spię")
    3 przycisk (też jako załącz wyłącz) strefę 2 (ta nazywa się "goście")

Po pierwsze funkcja sterowania impulsem (zał/wył czuwanie) działa tylko w strefie do której należy (idzię to obejść i jest to opisane przez Satela) ale co w przypadku jak goście wychodzą a klient idzię spać (strefa 2 jest załączona a wywałujemy funkcje "śpię") wtedy strefa 2 się wyłącza a strefa 3 załącza ?
    analogicznie tak samo wystąpiłby by błąd jakby wychodził z domu ?

Dodano po 4 [godziny] 17 [minuty]:

ok doszedłem już dość daleko ale dalej nie to czego oczekuje

wszystko w jednej strefie

Czujki ruchu wszystkie linie jako opóźnione wewn. z blokada przy braku wyjścia
    Kont. w oknach jako linie zwykłe
    Kont. w drzwiach jako opóźnione wewn. bez blokady

1 przycisk pilota jako linia zał/wył czuwanie typ 0 (czuwanie pełne)
    2 przycisk pilota jako linia zał/wył czuwanie typ 1 (pełne plus blokowanie linii)
    3 przycisk pilota jako linia zał/wył czuwanie typ 2 (opóźnione wew. bez czuwania, a zwykłe czuwają)

Jak zazbroje to z klawiaturki to wszystko działa a z pilota nie. Otóż 2 przycisk nie blokuje mi czujek. Zostaje jeszcze kwestia zmiany z jednego trybu czuwania na drugi tzn. jeśli jest czuwanie pełne to naciśnięcie przycisku odpowiedzialnego za inny typ najpierw te czuwanie wyłącza, dopiero drugie to załącza (to jeszcze mogę zrozumieć i się z tym pogodzić)

Ale jedna rzecz mnie nurtuje (pewnie błąd w firmware centrali otóż przy załączaniu "typ 1" w historii zdarzeń powinno być odnotowane "załączenie czuwania przez wejście, pozostanie" a tak nie jest o dziwo taki wpis istnieje jak zazbroimy strefę jako typ 3.

Pewnie to nie pozwala zablokować czujek ?
  • REKLAMA
  • #2 14206169
    dziobsan
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Okej sprawa rozwiązana.

Trzeba ustawić przynajmniej 1 sekundowy czas na wyjście ze strefy żeby linie mogły się zablokować..
REKLAMA