logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Beko DFN1430 - dysze nie działają, buczenie, resetowanie się urządzenia

kris7886 07 Gru 2014 22:59 7353 15
REKLAMA
  • #1 14201771
    kris7886
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witam wszystkich ,

Mam problem, jak włączam zmywarkę wszystko jest ok, pobiera wode, puszcza tabletkę, ale dysze nie działają. Słychać delikatne buczenie z boku, po pewnym czasie zmywarka sama sie resetuje i normalnie wypuszcza wode.

Na poczatku paliła sie kontrolka o braku soli, dosypałem ale kontrolka dalej swieci, wykręciłem zbiornik przeczyściłem lecz dalej wskazuje brak. Czy to może byc jakos powiązane ze brak soli powoduje to ze zmywarka nie chce podjąć pracy?
    *Kontrolka soli juz nie świeci, został tylko problem z dyszami.

z gory dziekuje za wszelka pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 14207994
    kris7886
    Poziom 9  
    Witam
    Rozebrałem zmywarkę, pompa myjąca się nagrzewa lecz nie ma siły na rozruch łopatek, jak jej trochę pomogłem to ruszyła i pracowała po ponownym uruchomieniu zmywarki pompa znów potrzebowała mojej pomocy, co mogę zrobić? Nowa pompa czy wystarczy nowy kondensator czy coś takiego?? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 14209885
    kris7886
    Poziom 9  
    Niestety nie posiadam miernika ;)

Dodano po 1 [minuty]:

Rozebrałem silnik wszystko wygląda dobrze, nic nie blokuje wirnika
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 14210361
    gabares
    Poziom 19  
    Ocena: 151
    Wymień kondensator rozruchowy pompy myjącej ...chyba 4 mikro F ale miło by było jakbyś pierdyknął fotkę tej pompy..
  • #6 14210380
    kris7886
    Poziom 9  
    Dziękuję za podpowiedź, ale teraz to chyba pod choinkę poproszę o nową zmywarkę, nie wiem co się stało ale turbina zamiast wypychac wodę to wylała ja na silnik, jak to możliwe??? Wszystko podłączyłem dobrze :-(
  • #7 14212488
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2806
    A ja bym oprosił o lepszego fachowca "pod choinkę". Może będzie taniej niż zakup nowej zmywarki. Obecny się nie spisał. :cry:
  • #8 14212520
    kris7886
    Poziom 9  
    Za fachowca zapłacę około 50eur za nowy silnik, który i tak mi wciśnie 130 eur, a nowa zmywarka to koszt 240eur, wziąłem się za to sam, by zaoszczędzić, poprosiłem o pomoc na forum osób, które w danym temacie są mądrzejsze ode mnie, niestety nie udało się i tyle. Jeszcze jak ktoś by mógł mi rozwiązać zagadkę odwrotnie działającej turbiny bym był wdzięczny i bogatszy w wiedzę. ;)
  • #9 14212706
    jack63
    Poziom 43  
    gabares napisał:
    miło by było jakbyś pierdyknął fotkę tej pompy..

Czy to taki wielki wysiłek? Chyba nie a tak to zmuszasz nas do wróżbiarstwa.
    kris7886 napisał:
    jak ktoś by mógł mi rozwiązać zagadkę odwrotnie działającej turbiny bym był wdzięczny i bogatszy w wiedzę.

Szanse, że "turbina "działa odwrotnie są niewielkie. Powiedziałbym, że zerowe. Pompa musiałby być zębata i silnik zmienic kierunek obrotów.
    Prędzej zawór wodny lub połączenia elektryczne są nie OK. Albo sam coś pomyliłeś.
    Bez dobrych zdjęć nie da się ocenić sytuacji.
    Widać że 240 euro to nie wydatek, bo szybko się poddajesz.
  • #10 14212749
    kris7886
    Poziom 9  
    Zmywarka Beko DFN1430 - dysze nie działają, buczenie, resetowanie się urządzenia

Dodano po 3 [minuty]:

Nie to nie wysiłek to raz, dwa szkoda mi pieniędzy ale to już chyba wyjaśniłem w poście powyżej, tam zaznaczyłem tylko ze " fachowiec" jest nie opłacalny w stosunku do ceny nowej. Z trzpienia wylewa się woda, natomiast kondensator rozruchu ma wartość 5uF
  • #11 14215678
    kris7886
    Poziom 9  
    gabares napisał:
    Wymień kondensator rozruchowy pompy myjącej ...chyba 4 mikro F ale miło by było jakbyś pierdyknął fotkę tej pompy..

Dzięki Gabares, wymieniłem dziś kondensator 5 uf, pompa znów działa ale w "śmigle “ chyba nie ma już takiego ciśnienia jak kiedyś, czy mogłem np zbyt mocno dokręcić wirnik?? z miejsca gdzie lała się woda dałem zwykła uszczelkę i dobrze dokręciłem i nie cieknie ale jak mówię, ciśnienia chyba troszkę brak.
  • #12 14215688
    jack63
    Poziom 43  
    Ale zaszalałeś ze zdjęciami. Od ich natłoku głowa boli. :cry:
    jack63 napisał:
    Szanse, że "turbina "działa odwrotnie są niewielkie. Powiedziałbym, że zerowe. Pompa musiałby być zębata i silnik zmienic kierunek obrotów.

Sorki, że cytuję samego siebie, ale nikt nie zabrał głosu i nie "wyprostował" mojego ew. błędu. Przemyślałem sprawę i wycofuję się z tego stwierdzenia.
    Przy pewnych konstrukcjach pomp możliwa jest zmiana kierunku pompowania. Przykładem jest pompka spryskiwacza w Oplach. W zależności od kierunku obrotów silnika pompuje na przednią lub tylną szybę. Są też zawory zwrotne.
    Może w twojej zmywarce tak też jest??? Nie mam doświadczenia ze zmywarkami, a moja na szczęście jeszcze nie wymagała interwencji. Mała ilość zdjęć uniemożliwia rozwiązanie zagadki.
    Prośba do doświadczonych kolegów o wypowiedź w tej kwestii. Tak ku potomności.
  • #13 14218144
    kris7886
    Poziom 9  
    [quote="jack63"]Ale zaszalałeś ze zdjęciami. Od ich natłoku głowa boli. :cry:

a co byś chciał jeszczę zobaczyć :D, na pierwszej randce :?: a tak na poważnie po 4 szalonych wieczorach spędzonych ze zmywarką nie chciałem już jej rozkręcać na części pierwsze, marzyłem tylko by ją złożyć :) wczoraj było mycie testowe, naczynia są czyste lecz dalej uważam że ciśnienie jest ciut słabe :/ i nie wiem czemu lecz podejrzewam moją uszczelkę.
  • REKLAMA
  • #14 14219142
    gabares
    Poziom 19  
    Ocena: 151
    A cóż za uszczelkę tam dałeś i w którym miejscu? I tak ciągnąć za język trzeba...
  • #15 14220532
    eldom
    Poziom 22  
    Ocena: 162
    Skoro wymiana kondensatora pomogła to tylko tu był problem. Cała reszta co zrobiłeś to nowy problem :)
  • #16 15723223
    kris7886
    Poziom 9  
    Z godnie z prośbą wysyłam rozwiązanie problemu.
    Nowy kondensator rozwiązał problem z działaniem silnika, trzpień wychodzący od silnika do wirnika został uszkodzony a raczej otwór plastikowy z gwintem który po prostu się powiększył na trzpień nałożylem kawałek kolka do betonu taki z motylkiem ;) by był opór wszystko działa od 2014 r ;) Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zmywarką Beko DFN1430, w której dysze nie działają, a urządzenie wydaje buczenie i resetuje się. Po wstępnym sprawdzeniu, okazało się, że pompa myjąca nie ma siły na rozruch łopatek. Użytkownik wymienił kondensator rozruchowy, co poprawiło działanie pompy, ale nadal występowało słabe ciśnienie wody. Po dalszych analizach stwierdzono, że uszkodzony był trzpień łączący silnik z wirnikiem, co zostało naprawione poprzez zastosowanie dodatkowego oporu. Zmywarka działa od 2014 roku po dokonanych naprawach.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA