logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprawdzenie poprawności schematu Nixie single clock

rapid.prototypes 08 Gru 2014 10:39 1632 16
REKLAMA
  • #1 14202441
    rapid.prototypes
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Zanim oddam płytkę do produkcji, chciałbym poradzic się czy wszystko ok.
    Zalożenie jest takie, że ten zegarek na działać na +5V. Podbijanie napięcia zapożyczyłem z tej strony.

Chciałbym o potwierdzeniu czy całość jest dobrze podłączona.
    Jeśli tak, wrzucę tutaj gotowy plik .brd (6x6cm) w ramach podziękowania :)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 14204040
    L_M
    Poziom 32  
    Ocena: 193
    Do czego służą neonówki N2-N4?
    W zasilaczu 12V na 5V brak stabilizatora. Zastanawiam się też nad zasilaniem 170V.
  • REKLAMA
  • #3 14205394
    rapid.prototypes
    Poziom 9  
    L_M napisał:
    Do czego służą neonówki N2-N4?W zasilaczu 12V na 5V brak stabilizatora.Zastanawiam się też nad zasilaniem 170V.

Aj.. zapomniałem zmienić. Zasilanie jest bezpośrednio +5V z zasilacza. Podbijanie napięcia zaczęrpnąłem jak mowiłem z tematu w 1 poście (link).

Co do neonówek, wyświetlana jest cyfra i zapalana jest 1 neonówka, druga cyfra i druga neonówka. Chodzi o to, aby rozróżniać kiedy podawana jest pierwsza cyfra godziny :)

poproszę o potwierdzenie, czy ten schemat jest ok, czy nie.
  • #4 14207015
    L_M
    Poziom 32  
    Co do neonówek to rozwiązanie nie ma sensu. Trzeba zastosować klasyczny układ tzw. przemiatania zastosowanym w rozwiązaniu w załączniku z linku. Czyli wysyłamy na wejścia adresowe ABCD SN74141 kod cyfry jaka ma być być wyświetlana na NIXIE np. jednostki minut i jednocześnie dostarczamy na jej anodę napięcia 170V za pomocą układu tranzystorów PNP i NPN, następnie do dziesiątek minut itd. jak w załączniku do linku.

Dodano po 1 [godziny] 34 [minuty]:

Narysowałem jak to powinno wyglądać.
    Załączniki:
    • Sprawdzenie poprawności schematu Nixie single clock przemiatanie_NIXIE.JPG (239.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 14207663
    rapid.prototypes
    Poziom 9  
    Czy tylko neonówki są "błędnie podłączone" ?
    Czy coś jeszcze musiałbym zmienić?

Poproszę o większy rysunek, cięzko zobaczyć cokolwiek (jesli to nie problem).

Swoją drogą, wolne porty są... to czemu to jest bez sensu? - wg. mnie to dobre rozwiązanie ;)

Ps. Podbijanie napięcia jest ok? Uda mi się uzyskać płynne rozjaśnianie lampy i jej gaszenie?
  • #6 14207777
    L_M
    Poziom 32  
    L_M napisał:
    Czyli wysyłamy na wejścia adresowe ABCD SN74141 kod cyfry jaka ma być być wyświetlana na NIXIE np. jednostki minut i jednocześnie dostarczamy na jej anodę napięcia 170V za pomocą układu tranzystorów PNP i NPN, następnie do dziesiątek minut itd. jak w załączniku do linku.
    Narysowałem jak to powinno wyglądać.

W przeciwnym razie musiałbyś zastosować cztery SN74141 i do sterowania nimi użyć 16 portów (ABCDx4),a tak zużywasz 8 portów (ABCD+1234).

Dodano po 8 [minuty]:

Do czego miałaby służyć D3(zły kierunek podłączenia) i R15(1M to za dużo).
  • #7 14207912
    rapid.prototypes
    Poziom 9  
    Dioda D3 to fotodioda służąca do pomiaru oświetlenia - wtedy moge sobie zjasnic albo zciemnić lampę.

Co do schematu, L_M, to dobrze jest jak jest z 1 postu...
    Większość rzeczy wziąłem z nixie USB projektu, który jest komercyjny.. .

edit:

Co do neonówek to sie chyba nie zrozumieliśmy ;).
    Cała lampa sterowana jest z dekodera SN74141 ale chodzi o to, że to jest zegarek na 1 lampie. Jezeli przykładowo bedzie godzina 11:22, to jakim cudem ktos ma sie domyslic, czy 1 to bedzie pierwsza cyfra godziny czy druga ?

Dlatego jest myk z neonówkami. Odpalcie linka do nixie USB i tam jest filmik chyba minutowy. Obejrzyjcie i zobaczycie o co chodzi :)
  • #8 14210206
    L_M
    Poziom 32  
    Dioda D3 i R15 są OK.(nie zwróciłem uwagi na kierunek strzałek i myślałem że to LED)Nie bardzo widzę sens budowy zegara na 1 lampie NIXIE(wytłumacz dlaczego?).Ale jeśli tak,to układ sterowania neonówkami jest OK.
  • REKLAMA
  • #9 14211805
    rapid.prototypes
    Poziom 9  
    Jaki jest sens? Hmm, mały podarunek na święta, prezent, coś takiego : ). Mam tych lamp dużo, chciałbym zrobić wygląd tego zagara w klimacie steam punk :).

Podbijanie napięcia jest ok :) ?
  • #10 14213483
    L_M
    Poziom 32  
    Jeśli masz dużo lamp to tym bardziej dałbym 4 szt.NIXIE+2 punktowe neonówki jako(:)
    migający między nimi co 1s.Wtedy wszystko będzie bardziej czytelne.Zrobiłem taki zegar na początku lat 80 tyko wtedy nie było tak tanich mikroprocesorów i trzeba było robić dzielniki na układach SN7490 a wyświetlanie na SN74141 i NIXIE.Jeśli chodzi o zasilacz 170V to jest OK,chociaż powielacz napięcia nigdy nie jest bardzo stabilny,i jeśli o mnie chodzi to zrobiłbym zasilacz bez powielacza taki jak w PDF
    Załączniki:
    • zasilacz_170V.pdf (14.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 14213620
    L_M
    Poziom 32  
    Sprawdziłem parametry Q3-IRLR3110ZPbF i chyba będzie za małe Vds=100V.Nie wiem także czy da się go wysterować bespośrednio z mikroprocesora.
    Załączniki:
    • irlr3110zpbf.pdf (317.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 14214973
    rapid.prototypes
    Poziom 9  
    L_M napisał:
    Sprawdziłem parametry Q3-IRLR3110ZPbF i chyba będzie za małe Vds=100V.Nie wiem także czy da się go wysterować bespośrednio z mikroprocesora.

Całość podbijania napięcia razem z wartościami rezystorów i mosfetem, zostało brzydko mówiąc zerżnięte z komercyjnego zastosowania gdzie były 4 Lampy nixie.

Oczywiście tez mi się podoba podbijanie napięcia z +12V ale mam gotowe zasilacze +5V 1A i chciałbym je wykorzystać i zminimalizować koszty :)

Co do zegarka na 4 Lampach owszem... chce zrobić z 6 lamp nixie in-14 (mam ich koło 40) :)
  • #13 14216651
    L_M
    Poziom 32  
    Sześć to za dużo bo zegar staje się mało czytelny,chyba że na sekundy zastosujemy lampy o połowę mniejsze.Lepiej dać cztery i zaprogramować procesor żeby dawał na żądanie sekundy lub datę.Jeśli chodzi o zasilanie 12V to jest ono potrzebne nie tyle do samego zasilania 170V co do układu sterowania mosfeta z procesora. Bo napięcie PWM=2,5-3,5V może być trochę za niskie do wysterowania tego mosfeta(nie wiadomo czy ktoś to sprawdzał)
  • #14 14216774
    rapid.prototypes
    Poziom 9  
    własnie sprawdzał az na 4 lampach a ja mam jedną :) - da rade :)
  • #15 14216837
    L_M
    Poziom 32  
    Najlepiej sprawdzić napięcie 170V dołączając do niego rezystor 8, 2-10k/5W (symuluje obciążenie 17-21mA czyli 5-7 NIXIE). Ale mnie chodzi o sterowanie bramki mosfeta, bo on potrzebuje do pełnego wysterowania napięcia na poziomie 10V.
  • #16 14217415
    piwkooo
    Poziom 25  
    Ocena: 126
    L_M napisał:
    Jeśli chodzi o zasilanie 12V to jest ono potrzebne nie tyle do samego zasilania 170V co do układu sterowania mosfeta z procesora. Bo napięcie PWM=2,5-3,5V może być trochę za niskie do wysterowania tego mosfeta(nie wiadomo czy ktoś to sprawdzał)

Witam.
    Dobra nie wytrzymałem, bo tak sobie śledzę ten temat i muszę dodać co nieco ;)
    Kolego L_M są w 2014 roku mosfet'y, które można wysterować bezpośrednio z atmegi/pica i co tam jeszcze daje PWM.
    Nazywają się 'logic level' i właśnie ten IRLR3110ZPbF taki właśnie jest.
    Załączam dwa screeny z noty na które zwracamy uwagę.

Czyli w małym skrócie zwracamy uwagę na RDS(on) i VGS, jeśli RDS(on) jest podane w mΩ dla VGS 4,5V, to jest 'git' :)
    Tu w tym wypadku nasze 100V Vds, nie ma znaczenia, bo przecież po mosfecie jest powielacz, który dopiero podnosi napięcie do 170V.
    Niestety mosfety, które mają duże Vds (rzędu 400-600V ) mają duże RDS(on) i jeśli już są 'logic level' to kosztują swoje!
  • #17 14219424
    L_M
    Poziom 32  
    OK widać jestem trochę do tyłu,bo rzeczywiście nie nie wiedziałem że produkują już mosfety sterowane bezpośrednio z mikroprocesora.Jeśli chodzi o zastosowanie innego mosfeta to chciałem kol.rapid.prototypes namówić do rezygnacji z zastosowania powielacza napięcia i zrobienia zasilacza jak w poście nr.10 ponieważ powielacz nie trzyma tak sztywno napięcia jak zasilacz impulsowy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik prosi o potwierdzenie poprawności schematu zegara Nixie działającego na napięciu +5V, z podbiciem napięcia do 170V. W dyskusji poruszono kwestie związane z podłączeniem neonówek, które mają wskazywać, która cyfra jest aktualnie wyświetlana. Uczestnicy sugerują zastosowanie klasycznego układu przemiatania z dekoderem SN74141 oraz omówili problemy z zasilaniem i stabilnością napięcia. Wskazano również na konieczność użycia odpowiednich mosfetów, takich jak IRLR3110ZPbF, które mogą być sterowane bezpośrednio z mikroprocesora. Użytkownik planuje wykorzystać 6 lamp Nixie IN-14 w stylu steampunk jako prezent.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA