Witam.
Długo mi zeszło zanim wziąłem sie za zrobienie tego zegarka. Chodził mi on po głowie od ponad 2 miesięcy, więc w tym czasie pomału kupowałem elementy. Zacząłem od lampek Nixie, kupiłem 6 sztuk na allegro. Potem ze szkoły wziąłem kolejne 6 lamp Nixie ze starych miernikow. No i zaczęły sie schodki. Programowac ani pisac programow nie umiem wiec odpadały jakiekolwiek projekty ktore zawierały procka, więc zacząłem szukac innych schematow i natrafiłem na ten:
http://www.electronics-lab.com/projects/tubes/004/nixie_clock.gif
Schemat prosty tylko nie miałem do niego płytki, w pająku sie tego nie da zrobic na uniwersalnej płytce tez mi nie pasowało za bardzo sie męczyc, wiec zacząłem poszukiwac projektu płytki do dtego schematu. Nie ukrywam ze gdyby nie pomoc kolegi ATREYU to sądze ze do dzis bym nic nie zrobił.
Podesłał mi on mianowicie wzor PCB do tego schematu. Od razu przeszłem do pracy. Płytki drukowane sam w domu zrobiłem, zajęło mi to moze z 30 minut. Najwięcej nerwow i czasu zajęło mi wywiercenie otworow pod tranzystory sterujące poszczegolnymi cyferkami. Potem tez ok 5H zajęło mi dokładne wlutowanie 46 tranzystorow oraz 46 rezystorow cały czas uwazałem zeby nie zrobic jakiegos błędu poniewaz odstępy pomiędzy poszczegolnymi polami lutowniczymi sa strasznie małe.
Dodam ze lutowałem lutownicą transformatorową. Na razie zegarek nie posiada obudowy ale w przyszłosci musze jakąś wymyslec.
Fajne? Ranking DIY