Witam serdecznie wszystkich forumowiczów,
Od dłuższego czasu męczę się z silnikami od wózka inwalidzkiego, nie jestem w stanie ich uruchomić, a w trakcie pomiaru multimetrem (nawet dwoma różnymi) pomiędzy dwoma biegunami wyskakuje mi oszałamiająca rezystancja 47 Ohm. Jest to ogromny problem dla mnie gdyż wstrzymuje mi to dalsze prace związane z testowaniem do mojej pracy inżynierskiej. Promotor mój również nie jest w stanie odpowiedzieć z czego to wynika. Silniki były kupione z 3 msc temu od firmy która zapewniała, że są w pełni sprawne ponieważ je testowali przed sprzedażą.
Przewód z silnika posiada 4 żyły, dwie do zasilania (Czerwony +, Niebieski -, Dwa czarne - Park Brake).
Kilka informacji o silniku:
Są to silniki pierwotnie używane do wózka inwalidzkiego (teraz chciałbym je uzyć do robota mobilnego pola walki). W celu bezpieczeństwa posiadają ręczny hamulec postojowy. Moc pojedynczego silnika wynosi 200 wat.
Specyfikacja silników:
Typ silnika: Prądu stałego, 24 V DC
Łożyska: Łożyska kulowe
Typ hamulca: Elektro-mechaniczny 24 V DC
Prąd pracy jałowej: Maksymalnie 3.3 A
Prąd pracy z nominalnym obciążeniem 8.0 A
Moc wyjściowa 230 W, 65 RPM
Stała momentu obrotowego 1.1 Nm/A
Maksymalny moment obrotowy 44 Nm przy kontrolerze 40 A
Prędkość obrotowa jałowa 120 obrotów na minutę [obr/min]
Przełożenie i = 32.88
Rezystancja silnika 250 mOhm !!!
Masa 5.5 kg
W załączniku umieszczam instrukcje obsługi tych silników.
Dziękuje za pomoc.
Od dłuższego czasu męczę się z silnikami od wózka inwalidzkiego, nie jestem w stanie ich uruchomić, a w trakcie pomiaru multimetrem (nawet dwoma różnymi) pomiędzy dwoma biegunami wyskakuje mi oszałamiająca rezystancja 47 Ohm. Jest to ogromny problem dla mnie gdyż wstrzymuje mi to dalsze prace związane z testowaniem do mojej pracy inżynierskiej. Promotor mój również nie jest w stanie odpowiedzieć z czego to wynika. Silniki były kupione z 3 msc temu od firmy która zapewniała, że są w pełni sprawne ponieważ je testowali przed sprzedażą.
Przewód z silnika posiada 4 żyły, dwie do zasilania (Czerwony +, Niebieski -, Dwa czarne - Park Brake).
Kilka informacji o silniku:
Są to silniki pierwotnie używane do wózka inwalidzkiego (teraz chciałbym je uzyć do robota mobilnego pola walki). W celu bezpieczeństwa posiadają ręczny hamulec postojowy. Moc pojedynczego silnika wynosi 200 wat.
Specyfikacja silników:
Typ silnika: Prądu stałego, 24 V DC
Łożyska: Łożyska kulowe
Typ hamulca: Elektro-mechaniczny 24 V DC
Prąd pracy jałowej: Maksymalnie 3.3 A
Prąd pracy z nominalnym obciążeniem 8.0 A
Moc wyjściowa 230 W, 65 RPM
Stała momentu obrotowego 1.1 Nm/A
Maksymalny moment obrotowy 44 Nm przy kontrolerze 40 A
Prędkość obrotowa jałowa 120 obrotów na minutę [obr/min]
Przełożenie i = 32.88
Rezystancja silnika 250 mOhm !!!
Masa 5.5 kg
W załączniku umieszczam instrukcje obsługi tych silników.
Dziękuje za pomoc.