logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rekomendacje prostownika do akumulatora samochodowego do 500 zł z regulacją prądu

kamilenski 12 Gru 2014 11:19 1824 13
  • #1 14215365
    kamilenski
    Poziom 13  
    Ocena: 95
    Jeżeli umieściłem post w złym miejscu, to proszę o przeniesienie.

Często mamy w rodzinie problemy z akumulatorami samochodowymi. Wiec postanowiłem zainwestować w jakiś trochę lepszy prostownik. Ale niezbyt drogi. Maksymalnie 500 zł. Chętnie z ebay lub...

Dobrze by było aby można regulować prąd lądowania.

Czy ktoś ma jakieś rekomendacje?
  • #2 14215421
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2651
    Jeśli chcesz przeznaczyć taka kwotę to ja wybrał bym CTEK MXS 7.0
  • #3 14215439
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1125
    Też dużo słyszałem dobrego o CTEK MXS 7.0.
    Dużo fajnych funkcji typu odsiarczanie, regeneracja, ładowanie podtrzymujące...

Ja posiadam CTEK MXS 5.0 i też chwalę, ale skoro budżet pozwala, to 7.0 jest zdecydowanie lepszym sprzętem.
  • #4 14215452
    kamilenski
    Poziom 13  
    Ale on nie ma manualnej regulacji prądu ładowania!
    Mam podobny automatyczny ale jak mi całkiem padł akumulator to musiałem go podładowywać zwykłym zasilaczem 12V przez żarówkę. Tak aby "zaskoczył". Teraz chciałbym mieć coś co nie będzie potrzebowało żarówek ;)
  • #5 14215467
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6663
    Duży Black&Decker
  • #6 14215475
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2651
    kamilenski napisał:
    Mam podobny automatyczny ale
    ale nie CTEK MXS i to jest ta ogromna różnica.
    On właśnie potrafi podnieść całkowicie rozładowany akumulator i odpowiednio go naładować.
  • #7 14215498
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1125
    Dokładnie, te CTEKi podnoszą bardzo rozładowane akumulatory.
    Dodatkowo zapewniając im odsiarczanie, a także analizę stanu akumulatora, czy trzyma jako tako pojemność.
    Są naprawdę sprytne.
    Można ładować w samochodzie z podpiętym akumulatorem, i nie martwić się o uszkodzenia elektroniki w wyniku skoku napięcia, czy przeładowania.
    Dodatkowo posiada czujnik temperatury, optymalizując proces ładowania czy to akumulator zimny czy ciepły, i zmniejszając ładowanie w przypadku "gotowania" akumulatora.

Nie jest to do końca sprzęt klasy warsztatowej, pozwalający w krytycznych momentach na bardzo szybkie ładowanie akumulatora, nie posiada funkcji rozruchowej, jednak dla domowego użytkownika w sumie nic co lepiej zadba o twój akumulator by jak najdłużej żył nie ma.

Chyba że interesują cię właśnie prostowniki do szybkiego uruchomienia pojazdu, jednak one naprawdę niszczą akumulatory. A funkcje rozruchowe potrafią ubić coś z elektroniki. Coś za coś.
    Dobrym wielkim Boschem z funkcja wspomagania startu ubiłem facetowi zintegrowany wzmacniacz audio z systemu Bose czy tam innego Alpine.
    Panu się spieszyło... ;)
  • #8 14215544
    kamilenski
    Poziom 13  
    Aha. No to rozwialiście moje watpliwości. To szukam gdzie najtaniej kupić.
    Chyba że znowu wiecie? ;)
    Z góry dziękuje!
  • #10 21815428
    danielzy
    Poziom 31  
    Ocena: 316
    Akumulatorów powyżej 70Ah. Do podładowania pozostałych starczy. Czym się sugerowałes przy zakupie ? jakieś testy jego widziałes - czytałeś ?
  • #11 21817651
    pierotez
    Poziom 14  
    Ocena: 85
    Niestety niczym oprócz poleceniem w sklepie Centrum Akumulatorów obok mnie jako naj przy ~200 zł. Zawsze tam do nich jeździłem, sprawdzałem wydajność ładowanie.
    Dobrze wykonana 2x solidniejsze przewody w porównaniu do Yato.
    Minusów na razie nie znam.
    Wydaje mi się że nie ma funkcji odnowy akumulatora jak ciutke tańsze yato 83001 8A 🙄
  • #12 21817754
    ando09
    Poziom 18  
    Ocena: 53
    Ja używam NOCO GENIUS 10. Świetna ładowarka, potrafi naładować akumulator który ma 4V (teoretycznie nadający się już tylko na złom). Potrafi też zregenerować akumulator, dzięki temu udało się przełożyć wymianę akumulatora o rok.
  • #13 21817837
    kjoxa
    Poziom 23  
    Ocena: 239
    NOCO 10, bezdyskusyjnie. Jak kolega wyżej napisał + ma tryb zasilacza 12V.
    Bardzo porządny sprzęt, nieco w cieniu CTEK-ów, a całkowicie bezpodstawnie.
  • #14 21941820
    remot
    Poziom 33  
    Ocena: 220
    pierotez napisał:
    OK, kupiłem ideal smart charger 7.
    Podpowiedzcie czego ten prostownik nie naładuje??

Używam ten sprzęt od dawna.
    Dla prawidłowego działania (mam na myśli automatykę doładowywania) nie powinien być podłączony do instalacji pojazdu (pobór prądu w czuwaniu samochodu swoje robi) - trzeba odłączyć klemy.
    I wtedy po czasie, działa automatyczne doładowanie.

Po bardziej tragicznym rozładowaniu (zostawione światełka, przy porządnym akumulatorze) - koniecznie podłączyć na kilka minut zwykły prostownik.

Inaczej Ideal Smart nie ruszy.

Ogólnie -polecam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru prostownika/ładowarki do akumulatora samochodowego do 500 zł z możliwością regulacji prądu ładowania. Początkowo polecano automatyczne ładowarki CTEK MXS 7.0 i MXS 5.0 ze względu na funkcje odsiarczania, regeneracji, ładowania podtrzymującego, czujnik temperatury i bezpieczne ładowanie w aucie, ale zwrócono uwagę, że nie mają manualnej regulacji prądu. W odpowiedzi pojawiły się też propozycje większego prostownika Black&Decker oraz później NOCO Genius 10 i Ideal Smart Charger 7 jako urządzeń zdolnych do ładowania mocno rozładowanych akumulatorów, z trybem regeneracji i podtrzymania. Wskazano ograniczenia niektórych modeli względem pojemności akumulatora oraz konieczność odłączenia klem przy automatycznym doładowywaniu, a przy bardzo głębokim rozładowaniu użycia zwykłego prostownika do „zaskoczenia” akumulatora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA