Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lark Ultimate 8i - Tani Tablet z windows 8.1 instalajca systemu

Tuskany 13 Dec 2014 08:34 100254 183
Wago
    Tuskany
    Level 10  
    kupiłem Lark Ultimate 8i za 360 zł
    Sprzęt przy przeglądaniu internetu ,dokumentów i filmów działa bardzo dobrze
    Matryca ma ostre żywe kolory, duże kąty widzenia, bateria faktycznie 5 h zabawy wytrzymała
    Mimo 1 GB ram działa płynnie nawet odpaliłem Second life które ma średnie wymagania i zajęło ponad 500mb ram
    Podpiąłem przez HUB klawiaturę i mysz i zobaczyłem jak działa w grach desktop
    Call of duty 4 trochę tnie 15-35 fps ustawiania grafiki niewiele zmieniają
    Company of heroes smiga 50 fps
    GTA San Andres też płynnie
    3d mark 2006 1900Pkt

Wadą jest brak miejsca na partycji systemowej po pierwszym uruchomieniu mamy 4,6GB wolnego miejsca które szybko znika.
    np aktywacja, instalacja office 365 który dostajemy gratis zabiera 1,4 GB.
    Pliki second life 700mb w app data + direct x i inne systemowe rzeczy które doinstalowałem a nie da się ich przenieśc na inny dysk.
    Sam system zajmuje około 4 GB ale mamy ukrytą partycję recovery 6 Gb
    Po 3 dniach mimo instalacji programów na karcie mam 670 Mb wolnego miejsca porażka
    z tego co czytałem windows 8.1 odchudzony WIMBoot powinien zostawić około wolnego 12 GB miejsca czy to recovery jest konieczne ?
    cytuje
    "Windows wyjaśnia, że na dysku o pojemności 16 GB wykorzystanie WIM pozwala pozostawić dla użytkownika nawet 12 GB. Dodatkowo taki plik WIM, jako że jest podpięty tylko w trybie do odczytu, może być wykorzystywany jako źródło odtworzenia systemu w razie awarii czy przy resetowaniu do ustawień fabrycznych."
    Pytałem na infolini czy można przywrócić system z dysku usb lub karty? Odpowiedziano mi że takie rzeczy tylko serwis i że nie wolno usuwać partycji recovery bo stracę gwarancję.
    Może jakiś entuzjasta kiedyś się za to weźmie tablet aż się prosi o modyfikacje softu np. dual os win i android czy linux ?
    Udało mi się wejść w jakieś menu gdzie mam opcje botowania ale po wybraniu mam obcy dla mnie wiersz poleceń

Parametry

Wyświetlacz: 8-calowa matryca o rozdzielczości 1280 x 800 pikseli, wyświetlacz wykonany w technologii IPS
    Procesor: Intel Atom Z3735F, 4-rdzeniowa (4-wątkowa) jednostka o częstotliwości taktowania od 1.33 GHz do 1.86 GHz, 2-megabajtową pamięcią podręczna,
    GPU: Intel HD Graphics o taktowaniu od 311 MHz do 646 MHz.,
    RAM: 1 GB,
    Pamięć NAND: 16 GB + obsługa kart w standardzie microSD (do 32 GB),
    Aparat: 2-megapikselowy przetwornik,
    Kamera frontowa: 2 Mpx,
    Komunikacja: Bluetooth, karta sieciowa pracująca w standardzie N, port micro USB 2.0,

Dodano po 7 [minuty]:

Dodano po 2 [minuty]:

• Wago
    stil-men
    Level 11  
    Mozna pobawic sie rejestrem i pozmieniac sciezki instalalowanych programow czy appek ze sklepu microsoftu domyslnie na karte pamieci.
    Tego ze usowajac partycje recorvery traci sie gwarancje nie slyszalem, moze moglby ktos cos wiecej o tym powiedziec bo zamierzalem dzialac w tym kierunku.

Ja mam taki problem ze jak laduje tablet z dolaczonej ladowarki (2 Ampery) to po krotkim czasie nie moge z niego kozystac bo wariuje mi dotyk, tez tak masz? Problem znika gdy laduje go z ladowarki od telefonu (850mA)

Powiedz gdzie kupiles tabletka w tej cenie, do tej pory nie byl nigdzie indziej dostepny niz w tesco i carefourze za 399 zl.

Bardzo malo mozna bylo o nim sie dowiedziec z internetu wiec postanowilem w jakis sposob go ukazac
    http://youtu.be/H6-GvpX2USg

Za niedlugo powinien dodac jakis lepszy test.
    Tuskany
    Level 10  
    Mój podczas ładowania działa normalne

Już wiem jak instalować system

podpinasz klawiaturę i przy starcie Esc wchodzi się do biosu

Jak będę miał czas to zainstaluje windows 8 wimboot i powinno zostać 9 GB wolnego miejsca na dysku

Zobaczę też czy jest opcja dual boot win 8.1 i Android 4.4
    stil-men
    Level 11  
    Gdzieś na youtubie widziałem jak robią tego dubla tylko nie pamietam czy na dysku o tej pojemności
    O wimboocie też słyszałem trzeba się tym bardziej zainteresować
    i z czym się to wiąże.

Ciekawe jest to z tą ładowarką, jak rozmawiałem z ludzmi to większość ma ten problem, u mnie czasem po podłączeniu do ładowania zaczyna wariować po chwili a czasem nawet po 5 minutach

Nakręciłem coś nowego ostatnio
    http://youtu.be/w6aPLZdhBJc

a i właśnie, zauważyłeś że są dwie folie ochronne na ekran ta pierwsza z nadrukami co tablet zawiera i pod nią jest bezbarwna zabezpieczająca która mnie się ściągneła razem z tą pierwszą.
    Sniper89
    Level 9  
    Witam, od paru godzin jestem posiadaczem owego tabletu, też zauważyłem problemy po podłączeniu zasilacza dołączonego do zestawu. Pytanie czy mam z tym iść do TESCO i wymienić model ale skoro dużo ludzi ma z tym problem to nie wiem czy jest sens.

Pytanie do użytkowników tego modelu odnośnie portu microUSB, mam w planach zakupić hub na microUSB po to aby pod normalny port USB podłączać osprzęt typu mysz czy klawiatura i teraz pytanie czy ten port jest w pełni funkcjonalnym portem USB czy jest on tylko na potrzeby ładowania tabletu? Dodatkowo dużym ułatwieniem byłaby dla mnie informacja jak zainstalować owy WIMBoot, znaczy się, jeżeli udałoby mi się podłączyć HUB USB to wtedy też pytanie czy owy tablet wystartuje z bootowalnego np pendriv`a.

Będę wdzięczny za odpowiedzi.
    Pozdrawiam.
    xander21
    Level 11  
    HUB USB musi być dodatkowo z kabelkiem gdzie możemy podłączyć ładowarkę, sam kabel usb nie zadziała jak podepniesz myszkę i klawiature.
  • Wago
    Tuskany
    Level 10  
    Jak podepniesz klawiaturę to na starcie f2 albo f12 nie pamiętam. Ale da się wejść do biosu i ustawić botowanie.

Jak się uda zrobić dobrze wimboot i zostanie miejsce to można by gać grupa i dual boot z androidem x86 i windows 8.1

Grałem na nim w starsze gierki. Karta graficzna jest całkiem wydajna, ramu jest mało ale do gier zwiększyłem pamięć przydzieloną dla grafiki z 64MB do 128MB.
    Tablet spisuje się doskonale jako netbook po podpięciu myszki i klawiatury bluetooth.

Przy podłączeniu przez HUB usb nie można go ładować, w trybie OTG ta opcja jest wyłączona. Dlatego bluetooth jest lepszym rozwiązaniem do dłuższej pracy.
    Sniper89
    Level 9  
    Co do OTG, też to zauważyłem, że nie ma możliwości ładowania, natomiast przez sam kabel OTG podpinałem nawet dysk zewnętrzny w obudowie na USB 3.0 i tablet chwyta go bez problemu. W sieci znalazłem również stacje dokujące na USB, które przesyłają obraz na złącza HDMI i VGA oraz pełnią funkcję HUB USB, koszt ok 300 - 400 zł. Co do klawiatury i myszy, podłączyłem oba urządzenia na jednym HUBie bez dodatkowego zasilania i działa bez problemu, natomiast pytanie co do bluetooth, ile urządzeń na raz jest w stanie podłączyć ten tablet? Wydaje mi się, że jest to bluetooth mono-use czyli jedno połączenie z jednym urządzeniem.
    Tuskany
    Level 10  
    Ja podpinam 3 urządzenia na raz na Bluetooth

Mysz klawiatura i głośnik
    Sniper89
    Level 9  
    Super Tuskany, czyli to oznacza, że mamy bluetooth multi-use :) W takim układzie postaram się znaleźć etui na tablet z klawiaturą na bluetooth, wtedy port będzie zwolniony :)

Co do BIOSu, ja podczas uruchamiania klikam na [Esc] i wtedy ukazuje mi się 6-cio ikonowe menu, z tego menu mogę wejść np. w BIOS.

Jeszcze pytanie odnośnie folii na ten tablet, mam fabryczną ale po odklejeniu tej z nadrukami, okazało się, że jest jakaś drobinka co skutkowało bąblem, musiałem ją odkleić i usunąć zabrudzenie ale po przyklejeniu niestety powstało więcej pęcherzyków, pytanie czy ktoś z Was znalazł może folię odpowiednią na ten model? Chciałbym uniknąć uniwersalnych folii ze względu na konieczność przycinania a w tym dobry nie jestem :)

Dodano 2015.02.19
    Ciekawi mnie jeszcze temat Windows 8.1 przez WIMBoot, ciekawa opcja, ale nie bardzo wiem jak się do niej zabrać, czy mogę taki obraz przygotować ze zwykłej płyty instalacyjnej czy potrzebuję do tego obrazu partycji recovery którą mam w urządzeniu?

Dodano 2015.02.23
    Poczytałem, poszukałem... wiem :) Jeżeli chodzi o WIMBoot, system zainstalowany w naszych tabletach jest już "postawiony" metodą WIMBoot, czytałem na zagranicznych forach nt. tego modelu i ludzie skarżyli się, że po usunięciu partycji recovery system nie startował czyli świadczy to o tym, że na naszych partycjach C: są potworzone punkty do obrazu w partycji recovery, mało tego, owa partycja zawiera obrazy .wim także z przykrością stwierdzam, że jeżeli chodzi o miejsce na dysku to nic więcej już nie zrobimy. Ale może macie jakąś propozycje?

Ogólnie używam ten tablet już ponad tydzień i muszę przyznać, że jak na swoją cenę jestem pod wrażeniem jego funkcjonalności i szybkości działania, myślę, że jak na swoją półkę - jakość/cena jest naprawdę atrakcyjna.
    UniqueD
    Level 2  
    Witam, was i mialbym prosbe, czy moglibyście gdzies udostepnic obraz dysku recovery usb ?, skasowałem partycje recovery i przestal dzialac system, aktualnie zrobiłem recovery z colorovo supremetab 8 H i windows wstal, ale nie mam sterownikow, mam wrazenie ze latwiej będzie zrobić recovery tego urządzenia.
    Bylbym wdzięczny za pomoc
    Norbert
    UniqueD
    Level 2  
    Witam was ponownie, czy jest jakas dobra dusza ktora pomoze ?
    Pozdro
    NN
    jedrek1456
    Level 2  
    Jak działa w nim przeglądarka w trybie pulpitu. Ile kart można otworzyć naraz przy takiej ilości ram?
    Arucardo69
    Level 8  
    Mam podobny problem.

Posiadam Tablet Colorovo CityTab Supreme 8.
    Podczas usuwania partycji recovery coś poszło diametralnie nie tak, i teraz po uruchomieniu tableta mam czarny ekran z "_" w lewym górnym rogu.
    Niestety nie chce wejść do BIOSU (był wydaje mi się tylko UEFI zamiast biosu). Jak uruchamiam z klawiaturą wciskając ESC - ten sam czarny ekran otrzymuję.

Czy możecie mi pomóc? może ktokolwiek się spotkał już z takim czymś?

Próbowałem poprzez kabel OTG róznych "rozruchowych flashpenów" (Ubuntu, Windows 7) jak i ten, który stworzyłem jako "recovery disk", ale niestety nie bootuje z nich niczego.

Proszę o pomoc... strasznie mi szkoda tego tableta :/
    Colin360
    Level 10  
    Chciałbym się dowiedzieć czy komuś się udało zainstalować system ? albo chociaż może ktoś wie jak użyć tej partycji recovery bo niestety u mnie tablet się włącza do Windowsa i jak zrobić jej kopię ?
    marcin8881
    Level 12  
    Do Larka sterowniki są w tym artykule http://blog.techvortal.pl/index.php/2015/lark...mate-8i-ile-warty-jest-tani-tablet-z-windows/

Co do Colorovo CityTab Supreme 8 to uszkodziła mi się zawartość biosu i tab padł , oczywiście serwis Colorowo nie odpowiedział na moją proźbe o wsad biosu cóż taki to servis może nie mają.Ale się nie poddałem i znalazłem klona Colorovo supreme citytab 8 ,klon się zowie Odys WinTab8 ,bios załadowałem programatorem ,stery od Odysa wszystko śmiga.Z biosem Odysa i obrazem systemu Colorowo win nie aktywował systemu ,załadowałem Win8.1 wersja core instalator i klucz mu przypasował.
    A tu bios i system z Odysa http://webdownload20.odys.de/Wintab8/

Kolego Arucardo69 usuniecie recovery nie powinno skutkować problemem wejścia w bios ,też parę razy tak miałem winny był hub usb . Na biosie odysa wydaje mi się że sprawniej działa start tableta

Moderated By arnoldziq:

Proszę być bardzo ostrożnym, przy wgrywaniu wszelkiego rodzaju zawartości BIOS i traktować to jako "ostatnią deskę ratunku".
    To dotyczy zawłaszcza osób, które nie posiadają wiedzy/umiejętności/sprzętu, aby w razie potrzeby "odratować" pamięć metodą "pozaukładową".

d3m0l
    Level 12  
    No i stało się, pewnego dnia po nocnym ładowaniu, system nie wstał, a jedynym ekranem powitalnym był znany już ekran UEFI pokazany wcześniej w temacie przez Tuskany. Pomimo, że Tab jest na gwarancji, serwis nie obejmuje systemu operacyjnego, odesłano go bez naprawy z adnotacją „awaria systemu z winy/ingerencji użytkownika”.
    Po długiej wnikliwej edukacji przez wujka Googla udało się ustalić w jaki sposób wgrywamy system , jaka wersja systemu i skąd wziąć sterowniki.
    A teraz po kolei.
    Po pierwsze system dla wersji Lark 7i ze względu na małą ilość RAMu musi być 32 bitowy, szukamy więc w sieci czy torrentach Windows 8.1 with Bing OEM.
    Jeśli już mamy system, to pobieramy udostępniony zestaw sterowników lub zapytanie googla, „Lark Ultimate – sterowniki” umieszczone choćby na blog.techvortal.pl przez Sebastiana Urbańskiego. ewentualnie posługujemy się Driver Magician Lite i wydobywamy je od znajomego mającego podobny tablet.
    Całość umieszczamy (co ważne) na pendrive z systemem plików fat32, pendrive nie musi być bootowalny wystarczy struktura plików.
    Ładujemy w pełni akumulator Tableta. (ważne!)
    Podłączamy przez OTG mini HUBa oraz Myszkę, klawiaturę i naszego pendriva i niestety w trakcie instalacji nie ma dodatkowego zasilania.
    System po restarcie powinien sam zacząć ładować z pena jeśli tego nie zrobi posługujemy się konsolą UEFI jak w linii poleceń PowerShella
    Podajemy nazwę napędu i pewnie będzie to Shell> FS0: [Enter] << tam jest zero a nie O
    kolejne polecenie fs0:\> CD EFI\BOOT [Enter]
    Teraz listujemy zawartość fs0:\EFI\BOOT> LS [Enter]
    W zależności od wersji systemu dla 64 bitowego będzie to plik BOOTX64.EFI a dla 32bit BOOTIA32.EFI
    Wpisujemy więc fs0:\EFI\BOOT> BOOTIA32.EFI [Enter]
    Opis wgrywania systemu sobie daruję, ale na koniec powinniśmy mieć Win 8, nie aktywowany i bez sterowników.
    Teraz w Device Manager i po kolei urządzenia z wykrzyknikiem: instalujemy sterowniki wskazując katalog na naszym Pendrive, grafikę również instalujemy pomimo, że działa na standardowej VGA i nie pokazuje w menagerze wykrzyknika, u mnie nie ruszył jeszcze w trakcie robienia screenów ekran dotykowy.
    Po uruchomieniu sieci możemy się już zalogować do WIFI, system powinien się sam aktywować !

Mamy teraz system zajmujący 7,7 GB i ok. 6,4GB wolnej przestrzeni na dysku.
    Uruchamiamy Windows Update gdzie powita nas 142 poprawek, po czym nasza ilość wolnego miejsca jeszcze nieco stopnieje.
    Gdy wszystko zacznie nam działać możemy zrobić Backup systemu standardowym poleceniem Windows 8.1>Robienie kopii systemu i odzyskiwania a następnie pokusić się o dalsze doświadczenia tym razem z karty MicroSD instalacji Windows10 (nie wiem czy zadziała z PenDrive’a)
    vinsblack
    Level 2  
    Cześć,

Wiecie może jak zrobić full recovery z obrazu na tablecie ? Nie chce instalować innego systemu a musze go zresetować.
    d3m0l
    Level 12  
    W systemie w panelu sterowania/historia plików/po lewej na dole jest robienie kopii systemu i odzyskiwanie
    Przygotowanie chwile trwa jednak potem pojawi się okienko z 3 pozycjami ustawienia EFI , kopia partycji, system. Nie możemy tego zmienić, pomimo wyboru napędu na podłączane pendrivy przez OTG nie pozwala zrobić kopii pomimo sys. plików FAT32 jak i na NTFS, jedynym napędem na który idzie backup to karta microSD, wymagana pojemność minimum 16GB, bo system zajmuje 12.

Odzyskiwanie, Powinien sam zobaczyć na przygotowanej karcie microSD system,
    ale jeśli nie to:
    nacisnąć ESC z podłączonej klawiatury w czasie startu, wybrać boot z UEFI i jak opisałem wyżej wskazać plik bootia.efi

pozdrawiam
    vinsblack
    Level 2  
    Próbowałem tak jak napisane. Nic to nie daje. Zrobiłem update do win 10 i nie mam opcji powrotu do win 8.1 . Mam cały obraz który się wtedy zrobił (na sd) ale nie mogę go w żaden sposób wykorzystać. Dodatkowo kiedy chciałem zainstalować na nowo 8.1 napisał mi ze nie mam możliwości startu z USB. Ten tablet jest jakiś nienormalny.
    xander21
    Level 11  
    Wrócić nie możesz do W8.1. Możesz tylko przygotować obraz iso z sterownikami na pendrive i tak instalować od nowa, ale nie radze bo sterownik dotyku nie chce się zintegrować. Ja ten tablet oddałem 2 razy do naprawy, bo system się sypnął przez to. Oczywiście nie mówiłem, że grzebałem w systemie, tylko wymyśliłem usterkę. W serwisie nie mają części, więc wymieniają tablet na nówkę sztukę. Sprzedałem po drugim razie to dziadostwo.
    Te tablety to jednorazówki, musisz żyć z tym systemem, który jest wgrany.
    jankespies
    Level 2  
    Panowie może wy mi pomożecie,kupiłem Lark Ultimate 7 i win,po 2 dniach zrobiłem update do systemu windows 10.Chodziło wszystko ok ale zachciało mi się zrobić odzyskiwanie z usunięciem wszystkich plików.Wywaliło jakiś niebieski ekran,wcisnąłem tak,instalacja zaczeła iśc gdy podczas instalacji dotyk odmówił posłuszeństwa.Dokupiłem kabelek otg i przetrwałem instalacje za pomocą klawiatury i myszki.Na samym końcu instalacji ukazała mi się całkowita nicość,brak ikony zasilania,brak dźwięku,blutooth,hdmi,dotyk kaput-jedynie wifi działało.Odesłałem do serwisu ale odmówili bo stwierdzili że to moja "ingerencja w oprogramowanie (win10).z e strony drivefinder ściągnąłem setupy i powgrywałem co się dało,teraz działa mi wszystko poza aparatem (wyświetla mi że mam jakiś camera model 2400-gdy włączam z pod win 10 wywala mi jakimś błędem że może być używany albo coś tam) no i nie działa dotyk.Pal tam licho ten aparat,ten dotyk jest jakoś do odratowania ?Mam niby sterowniki zainstalowane ,w menedrzerze pisze mi że ograniczony dotyk (10 miejsc) ale nic nie działa.Dzwonie do tych błaznów z larka ,1 wkolejce czekam godzinę.Dam rade coś z tym badziewiem zrobić?
    xander21
    Level 11  
    Powiedz im, że system sam się zaaktualizował do 10tki. Bo to w sumie prawda, bo jedna aktualizacja z Windows Update to umożliwiła. Niech nie wymyślają, że to ingerencja.

Ja sam miałem problem z dotykiem, właśnie po aktualizacji. Usunełem partycje i wysłałem do serwisu twierdząc: System się nie uruchamia. Naprawili tzn dali nowy tablet. Trzeba z serwisami kombinować, nie można wszystkiego mówić co się robiło.
    jankespies
    Level 2  
    ekhem a jak ,usunąć tą partycję żeby system nie zaskakiwał ?Wiem że kupując tablet za 250 mogłem oczekiwać jednorazówki,ale ten serwis Larka to istna żenada.Teraz gdy robie odzyskiwanie z pełnym usunięciem plików i gdy wywala ten niebieski ekran,po zainstalowaniu i tak działa mi niemal wszystko bez wspomnianego dotyku i aparatu-więc myśle że te sterowniki gdzieś tam siedzą ,bo za pierwszym razem miałem tak jak wspomniałem -nicość.
    Tymczasowo używam myszki bluetooth do sterowania tabletem podłączonym hdmi pod telewizor ale zauważyłem że podczas używania tej myszki internet zwalnia,praktycznie wyłącza się,czy to normalne ?
    vinsblack
    Level 2  
    Cześć

Po przeinstalowaniu Win na 8.1 też miałem problem z myszą bluetooth i wifi. Podczas działania fi i ruszaniu myszą , albo jedno albo drugie zwalniało. Po zainstalowaniu poniższych sterów wszystko ustąpiło :

RTLWlanS_WindowsDriver_3008.7.0313.2015_ISS_1.01.0243
    http://downloadmirror.intel.com/24817/eng/Wir..._Win8.1_32_3008.7.0313.2015_ISS_1.01.0243.zip

RealtekBluetoothUartPackage_1.0.89.50504
    https://downloadmirror.intel.com/24818/eng/BT_Win8.1_32_1.0.89.50504.L.zip

Ze sterami do dotyku nadal walczę bo mój tablet nie chce usunąć starych i nie mogę zainstalować nowych/oryginalnych bo się zawiesza.

Pozdrawiam,
    jankespies
    Level 2  
    Niestety internet dalej zamula przy używaniu myszki bt po wgrnaiu tych sterowników.
    Mógłby mi ktoś napisać na priv jak rozkraczyć system żeby się nie uruchomił ?Odesłał bym dziadom drugi raz na gwarancje,co mi z badziewie co leży i się kurzy : /
    borysek6210
    Level 11  
    Pozwólcie że przypnę się do tematu z larkiem 7i. Czy posiada ktoś podpisany cyfrowo sterownik SileadTouch.sys bo męczę się z tym już sporo czasu i mogę korzystać z dotyku tylko w trybie uruchamiania bez podpisywania sterowników wtedy instaluje się i działa do wyłączenia i normalnego startu systemu.Własnoręczny podpis mnie przerasta.Sterownik od 8i instaluje się idealnie ale rozkalibrowywuje dotyk.pozdrawiam
    d3m0l
    Level 12  
    Panowie podsumuję ostatnie prace, bo najwięcej się dzieje poza forum.
    oczywiście 10 razy się zastanówcie zanim zaczniecie grzebać.
    gwarancja nie obejmuje systemu
    - serwis nie posiada obrazu systemu, nie ma też narzędzi do wgrania, koszt r/h specjalisty to 100 zł. prawdziwy koszt tabletu ok. 20$, producent nie przewiduje naprawy tylko wymianę.
    - za awarię związaną z aktualizacją można jedynie pociągnąć Microsoft który też umywa ręce w zapisach umowy licencyjnej.
    - Pamiętajcie zawsze aby licencja na system pozwalała na aktywację systemu, najlepiej odtworzyć tablet z oryginalnej partycji recovery, jeśli nie musicie nic nie usuwajcie i nie wgrywajcie na siłę innego systemu, próbujcie naprawy wszelkimi sposobami.
    jeśli nie działa system
    - istnieje prawdopodobieństwo, że uszkodzona jest tylko partycja systemowa, za pomocą pendrive z systemem boot z UEFI możemy przywrócić system do stanu fabrycznego, po zabootowaniu Ikona (narzędzia i naprawa) ale tylko pod warunkiem, że nie jest uszkodzona partycja recovery !!!
    która na wstępie ma 4 GB a po jakimś czasie może mieć 5,5GB np. na Larku i8 rozrasta się kosztem partycji głównej to jest akurat dziwne :(
    - jeśli ktoś z was próbował zrobić obraz ratunkowy systemu na Larku wie, że to się udaje tylko w przypadku dysku "kopia zapasowa obrazu systemu" czyli gołej instalki Win8 kopia odzyskiwania wszystkich partycji (z plikami) z poziomu Windows nie wykonuje się, sprawdziliśmy na 3 tabletach, co tak naprawdę podpada pod reklamację skierowaną do firmy MS$.
    czyszczenie ROMu tabletów z partycji
    - robimy pendrive bootowalny z UEFI za pomocą programu Rufus z programu GParted na bazie linuxa, usuwamy jedynie partycję systemową lub boot
    przeniesienie partycji między ROMem tabletów
    - Na niektórych tabletach panasonic czy Lenovo można sprawdzać inne narzędzia(Ghost,Clonezilla), w przypadku Larka sprawdziliśmy Clonezilla która zrobiła kopię ale wywala błędy, Nowe narzędzia do odzyskiwania systemu rodem z symanteca to jakaś mega porażka, za to polecam GParted który potrafi przenieść wszystkie partycje na pendrive 1:1 wymagane pen 16-32GB, minus -nie widzi jednak karty SD. Nie robi obrazu ale kopiuje a to nam wystarczy.
    Wgranie/ przeniesienie partycji
    - niestety na dzień dzisiejszy nawet sklonowanie partycji z i7 czy i8 oraz Gooclewer 1010Win na tablet Larka, pomimo niemal identycznych sterowników powoduje uruchomienie przywracania systemu, i pozwala jedynie na RESET i wgranie systemu od nowa, co kończy się jak już wcześniej opisaliśmy brakiem obsługi ekranu dotykowego.
    Posiadam także wyciągnięte wszystkie sterowniki za pomocą Driver Magician z tabletów Larka i7, i8 i tak jak wspomniałem Go 1010Win, i innych, ale nadal nie rozwiązuje to ustawień ekranu dotykowego i prawidłowej obsługi karty graficznej. Jeśli się w końcu uda to rozwiązać natychmiast podam wam rozwiązanie. Kolegom ze Słowacji też bo jak widać kolejka długa.
    borysek6210
    Level 11  
    a wiec kolego czekamy na rozwiazanie,bo lark umiescil na stronie sterownik razem z cudowna wiadomoscia o dostepnych aktualizacjach, ktory od dawna ktos udostepnil pod postem na facebooku producenta i jako jedyny akurat nie byl podpisany...zalaczone tam sterowniki dzialaja bez problemu tylko w trybie bez podpisywania dla wersji 7i co tworzy spore problemy gdy przez przypadek go wylaczymy, wiec moze by jakos wymusic ciagly start w tym trybie?sterowniki krazace w sieci do wersji 8i instaluja sie bez problemu ale z racji wielkosci wyswietlacza zmienia sie kalibracja
    d3m0l
    Level 12  
    Witam wszystkich i potwierdzam pełny sukces
    Udostępnione na stronie Larka sterowniki dla Win10 działają, najprawdopodobniej zadziałają też z Win8, w zebranym materiale w tym poście temat jest już wyczerpany, opisaliśmy instalację, upgrade naprawę przez recovery, oraz nową czystą instalację.
    Co prawda nie za pierwszym razem ale po dwóch restartach ekran dotykowy działa przycisk Windows też.

Muszą być spełnione dwa warunki:
    1. Zainstalowanie prawidłowego sterownika Ekranu Intel HD Graphics zamiast domyślny Windows
    2. Instalacja udostępnionego sterownika SileadTouch na stronie Larka driver
    (silead-HLD Touch Screen Digitizer Glass Panel for 7 inch Tablet PC)
    sterownik napisany przez robert.dolca (małpa) intel.com źródła w C źródła w C

Na życzenie, zrzut wszystkich sterowników wraz z INF z Ultimate 7i
    Ultimate7i drivers
    oczywiście jak wiadomo, w niektórych urządzeniach nie wystarczy zainstalować sam driver gdyż wymagają dodatkowego oprogramowania, w obu udostępnionych paczkach 7i i wcześniejszych 8i jest komplet sterowników, wystarczy po kolei uzupełniać po instalacji z managera urządzeń.

Na prośbę dopisuję by nie mnożyć postów:
    W razie gdyby zniknął ze strony Larka
    SileadTouch Lark 7i Win10
    Oryginalny dla Lark 7i z Win8.1
    SileadTouch Lark 7i Win8.1
    Oryginalny dla Lark 8i z Win8.1
    SileadTouch Lark 8i Win8.1]