logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Centralka CT-1E - Centralka CT-1E spalona "pestka"

wiona.pl 15 Gru 2014 15:14 2106 5
REKLAMA
  • #1 14225086
    wiona.pl
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Centralka CT-1E - Centralka CT-1E spalona "pestka"

ZDJĘCIE POGLADOWE

Witam.
    Mam problem ze Centralą CT-1E firmy Key, dokładniej mówiąc podłączyłem pod przewody do czujnika ruchu 230v i spaliłem taką małą, prawdopodobnie niebieską "pestkę". (zaznaczyłem na zdjęciu czerwoną strzałką) Elektronik powiedział mi, że bez schematu nie będzie wiedział co tam wlutować. Sprawdził napięcia na innych podzespołach i jest szansa, że po wymianie tego czegoś wszystko będzie działać. Bardzo proszę o podanie mi parametrów tego "ustrojstwa".
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 14225166
    sim_
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Witam. Proponuję jeszcze raz spojrzeć na płytkę i zmienić elektronika. Niebieską "pestką" bym się nie przejmował, zobacz na układ scalony w dół od oprawki bezpiecznika. Pozdrawiam Janek.
  • REKLAMA
  • #3 14225215
    wiona.pl
    Poziom 9  
    Przepraszam za wprowadzenie w błąd, wstawione zdjęcie to tylko "przykład"-zapożyczony od innego forumowicza. W mojej centralce tylko ta niebieska "pestka" jest zniszczona, reszta wygląda na nienaruszoną.
    Dzięki za szybką odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #4 14225249
    bestler
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 893
    Może warystor?
  • REKLAMA
  • #5 14225384
    wiona.pl
    Poziom 9  
    Jest to wysoce prawdopodobne, tym bardziej że ścieżka drukowana przechodzi od bezpiecznika poprzez mocowanie przewodu do tego spalonego warystoru - niebieskiej pestki (z tego co wyczytałem na forum, warystor to rodzaj ogranicznika przepięć) i dalej do takiej kostki oznaczonej na zdjęciu DO6 (OEG 24VDC, OUAZ-SH-124L, F.C.C 1A 120VAC/24VDC, GT C - o takim opisie). Na płytce nadrukowane jest napięcie 24VAC, podłączone były tam czujki ruchu od bramy . Przy drugim gnieździe bezpiecznika znajdującym się w dolnym rogu centralki jest druga niebieska "pestka" - większa o oznaczeniu "S 10 K 275 pod białą kreską oznaczenie 07 07 - może to data, także połączona zadrukowaną ścieżką z bezpiecznikiem (większy, pewnie dlatego że na 230V).

Pozostaje tylko kwestia identyfikacji tego spalonego warystor-a.
    Jak tak dalej pójdzie to przyniosę Panu elektrykowi rozwiązanie problemu na tacy :-)
  • #6 14332858
    wiona.pl
    Poziom 9  
    Dziękuję wszystkim za pomoc. Centralną jest już naprawiona, zamontowałem i wszystko jest OK. Fakt kosztowało mnie to 120 zł ala za błędy trzeba płacić. Temat można zamknąć. Jeszcze raz dzięki.
REKLAMA