logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nissan Almera N15 1.4 16V 87KM - Silnik gaśnie po kilku sekundach na benzynie

Wielka_Schizma 15 Gru 2014 15:55 3516 10
REKLAMA
  • #1 14225205
    Wielka_Schizma
    Poziom 9  
    Mam problem z Almerą. Silnik na gazie chodzi normalnie, ale problem jest z benzyną. Gdy odpalam go na benzynie silnik pracuje kilka sekund(7-8) po czym gaśnie. W czasie tych kilku sekund mogę go normalnie kręcić i wchodzi na obroty bez problemu, jednak po chwili gaśnie. W aucie czyściłem i regulowałem przepustnicę, silniczek krokowy, wymieniłem przepływomierz. Gdy wpiąłem się zapasowym przewodem WN w kopułke iskra jest cały czas, więc zapłonu nie odcina. Założyłem również trójnik na przewód paliwowy, by sprawdzić, czy nie odcina paliwa, ale tez cały czas leci. Nie mam juz pomysłów co może powodować to gaśnięcie silnika. Diagnostyka komputera wyświetla brak jakichkolwiek błędów. Auto Nissan Almera N15 99r. 1.4 16V 87KM
  • REKLAMA
  • #2 14225245
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 14225497
    Wielka_Schizma
    Poziom 9  
    Instlacja Elpigaz, reduktor Cometa, układ sterujący Volia'Plus, emulator Archimede. Tyle znalazłem w papierach od gazu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14225584
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 14225692
    Wielka_Schizma
    Poziom 9  
    Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem. Wyciągnąć kostkę z emulatora i zostawić wolno, a wiązkę od ECU podłączyć do listwy wtryskowej?
  • Pomocny post
    #6 14225729
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 14226344
    Wielka_Schizma
    Poziom 9  
    Dzięki za odpowiedź, jutro rano to sprawdzę i dam znać, czy pomogło.
  • REKLAMA
  • #8 14227961
    Wielka_Schizma
    Poziom 9  
    Sprawdziłem, nie można podłączyć kostki ecu do listwy wtryskowej, jest tylko jedna kostka, którą podłącza się pod listwę. Po odłączeniu emulatora i wyjęcia bezpieczników wychodzących od układu sterującego gazem silnik w ogóle nie odpala. Czy jest jakiś inny sposób na sprawdzenie emulatora?
  • Pomocny post
    #9 14228954
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 14229153
    Wielka_Schizma
    Poziom 9  
    Z tego co dziś widziałem, to wiązka jest polutowana. Wszystkich izolacji już nie rozrywałem, ale tak to wyglądało. Kupię jutro drugi emulator, nawet jeżeli to nie on jest przyczyna to będę tego pewien na 100%. Już go wyjąłem i w środku coś lata, może jakiś element się oderwał. Założę drugi emulator i zobaczymy co się stanie.
  • #11 14234695
    Wielka_Schizma
    Poziom 9  
    Zmieniłem dziś emulator na nowy, identyczny jak ten stary. Dalej to samo, nic się nie zmieniło.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Nissanem Almera N15 1.4 16V, który gaśnie po kilku sekundach pracy na benzynie, podczas gdy na gazie działa normalnie. Przeprowadzono szereg działań diagnostycznych, w tym czyszczenie i regulację przepustnicy, wymianę przepływomierza oraz sprawdzenie iskry. Użytkownik podejrzewa, że emulator LPG może odcinać sygnał do wtryskiwaczy benzynowych. Proponowane rozwiązania obejmują odłączenie emulatora i przywrócenie fabrycznego połączenia wtryskiwaczy. Po wymianie emulatora problem nadal występuje, co sugeruje, że przyczyna leży gdzie indziej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA