logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Astra G y20dth - wyciek płynu chłodzącego spod pokrywy rozrządu

0__0 16 Gru 2014 21:40 5460 3
REKLAMA
  • #1 14229293
    0__0
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    Witam .Auto jeżdziło "koło komina" i było wszystko ok , płynu w układzie chłodzenia ubywało ale w granicach zwykłej eksploatacji - jakiś litr na półtorej roku.Niestety zaszła potrzeba przejechania dalszej trasy , ciurkiem jakieś 600km i następnego dnia po powrocie auto się rozciekło . Byłem przekonany że to pompa ale zdjąłem osprzęt , dostałem się do pompy a tam sucho :(, cieknie za to z tyłu silnika w okolicach alternatora ( z otworu nad srubą spręzyny napinacza rozrządu.
    Astra G y20dth - wyciek płynu chłodzącego spod pokrywy rozrządu
    Zdjąłem pompę wody - okazało się że gumowa uszczelka która jest między blokiem a pokrywą rozrządu pofałdowała się i zrobiła się "za duża" coś jak zwykła guma gdy dostanie olej , dziwne to bo uszczelka z jednej strony styka się z płynem a zdrugiej jest powietrze czyżby to wpływ petrygo?
    Ale do rzeczy czy jak zdejmę koło pasowe z wału to dam radę zdjąć tą pokrywę rozrządu bez wyciągania silnika z auta? Bo jak się okazałoby że trzeba wyciągać silnik a może i głowicę to robi się to trochę nieopłacalne.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14238786
    buco
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Jesli masz troche pojecia i sprytu po zdjeciu kola pasowego uda cie sie zdjac pokrywe...
  • REKLAMA
  • #3 14245277
    0__0
    Poziom 31  
    W weekend zdjąłem pokrywę - dodatkowo ściągnąłem jeszcze miskę olejową bo nie mogłem ruszyć pokrywy mimo odkręcenia śrub i koło pośrednie napędu paska osprzętu.
    Faktycznie uszczelka (guma na niej) wyglądała jakbym w układzie chłodzenia miał benzynę a ta stykająca się z olejem dla odmiany była krucha.Tylko teraz nasuwa się taka kwestia - czy można zamiast uszczelki aluminiowo gumowej złożyć to na uszczelniaczu? Do dyspozycji mam elastomerowy permatex right stuff - przy miskach olejowych to sprawdzało się znakomicie , nie wiem jak wyszłoby przy takiej pokrywie - na + uszczelniacza oprócz ceny (uszczelka kosztuje 120zł ) jest to że nie trzeba ruszać rozrządu - nową uszczelkę niestety trzeba włozyć pod łańcuchem/ślizgiem, co prawda mam blokady rozrządu które kiedyś kupiłem gdy zmieniałem pompę ale zawsze to dodatkowe kilka godzin pracy.
  • #4 14614604
    0__0
    Poziom 31  
    Powiem tak aby to zmontować na aucie to trzeba chyba mieć wyćwiczone palce jak kieszonkowiec, bynajmniej mi się to nie udało mimo kilku prób.
    Skończyło się na wyciągnięciu zespołu napędowego, i tu zrobiłem błąd bo ciągnąłem go górą a chyba łatwiej byłoby w dół , przy okazji wymieniłem sprzęgło i docisk na "nowe" używane bo już prawie do nitów było starte.Zarówno pokrywę jak i miskę złożyłem na uszczelniacz, tyle że pod pompę wody trzeba było dać grubszy oring bo obcierała o blok, skutek cieńszej warstwy uszczelniacza niż była grubość uszczelki.
    Na razie auto jezdzi bez problemów od 2 miesięcy.
REKLAMA