logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić bas w kolumnach DIY z głośnikami Tonsil 20/40/16?

quadro 09 Maj 2005 15:51 3065 23
REKLAMA
  • #1 1476280
    quadro
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    mam kolumny o wymiarach wys;125cm , szer:25cm , glebokosc:33cm.
    glosniki to:
    -piezo alpharda
    -2 x tonsil 20/40/16(wyciagniete z kolmn diorowskich).
    -b-r o wymiarach dł:8cm, srednica:5cm.
    wydaje mi sie ze jest za malo basu. nie wiem jak sobie z tym poradzic czy to wina glosnikow a moze ze strojenie?
    napedzam to wieza sony rx88 wiec mocy chyba nie bedzie zaa malo!
    pokoj ma 26m2.
  • REKLAMA
  • #2 1477004
    mariush'ek
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Do Tonsilów br? wszystkie konstrukcjie GDN'ów 20cm to raczej pasują do closed. Spróbuj zatkać br i zobaczysz co się stanie. A tak poza tym to stwórz sobie symulacje w WinISD a parametry głośników są na elce.
  • #3 1477058
    digital14
    Poziom 14  
    w/g jest to wina glosnikow 20/40/16 .. one poprostu sie nie nadaja do tego zeby dac tyle bassu ile ci potrzeba.. nie te lata :) gdyby to bylo 20/80/2 to juz inna rozmowa :)
  • #4 1477098
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    KOlumny mają 70 litrów czyli 35 litrów/sztukę co jest moim zdaniem zdeka przegięcie. Strojenie jest na 25 Herców - chłopie jak Ty to dobierałeś ! Strojenie o ile miałoby sens to około 40 Hz... Rezonans otworu nie jest dobrany do rezonansu głosników, a dookoła rezonansu zazwyczaj częstotliwości się wytłumiają...

Głosniki najlepiej jakby były w 40 litrach... Ty masz prawie dwa razy tyle i w closed a nie w BR.

Miałoby to sens jakby obudowa miała prawie 200 litrów wtedy mógłbyś stroić minimalnie 36 Hz ale to by nie miało sensu, gdyż byłoby za wielkie nieporęczne i powolne.

Jeśli stroić tak jak Ty; to tracisz szybkość działania obudowy Closed a i strojenie tak nisko nic nie daje, bo tworzy się taki mały "cycek" po za -6dB na poziomie 25 Hz czego praktycznie nie odczujesz. Obudowa mimo BR działa zamknięta, tylko, że jeszcze wolniej...

Głośniki mają rezonans 51 Hz więc to są raczej midwoofery.

Na Twoim miejscu stroiłbym na 50 Hz, to co w domysłach mi sie wydawało słuszne, działa w symulacjach całkiem nieźle powiedzmy 10 cm średnicy długi na 6 centymetra.

Masz tu parametry:

Fs = 51, Hz
    Qms = 2,14
    Vas = 48, liters
    Cms = 701, µm/N
    Mms = 14, g
    Sd = 220, sq.cm
    Qes = 0,73
    Re = 5, ohms
    Z = 6, ohms
    BL = 5,543 Tm
    Pe = 40, watts
    Qts = 0,55
    1-W SPL = 90, dB
    -----------------------------------------
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 1478937
    quadro
    Poziom 15  
    zauwazylem, ze gdy wytlumilem kolumny gabka(taka z lozka) 35mm to jeszcze mniej bylo basu! tak sie zastanawian czy nie wlozycz w miejsce tych tonsilow alphardow lw800. moze te by lepiej zagraly? zastanawialem sie nad stx-ami. zalezy mi zeby bylo jak najwiecej basu ale w granicach przyzwoitosci
  • #6 1479020
    gdL
    Poziom 27  
    Ocena: 261
    Podnieś strojenie koniecznie, czyli skróć długość tuneli, będzie więcej basu. Gąbki w środek nie wkładaj bo zwiększa ona już i tak za dużą obudowę dla tych głośników.

Alphardy z daleka od tej kolumny. Tożto jest sprzęt samochodowy o niskim SPL, a kolumna domowa. Jak je tam włożysz to raz - szybko padną, dwa - nie uświadczysz wogóle basu.

Btw - troszkę mała średnica BR, dobrze byłoby dać conajmniej 10cm śr.
  • #7 1480561
    quadro
    Poziom 15  
    przemyslalem sprawe tych alfredow jednak ich nie kupie! poczekam jak kolega fppfan zbuduje swoje kolumny na stx-ach! wtedy zdecyduje czy warto je kupic! jak narazie to wymienie membramy w tych tonsilach gdyz te piankowe zawieszenie powoli sie kruszy! wymienilem juz jedna i wrazenia odsluchowe pozytywne!
    zamiast tej gąbki co proponujecie?
    mam w domu taki wklad silikonowy(przypomina wate) z poduszki .
    moze tym lekko wylozyc scianki?
  • #9 1481029
    quadro
    Poziom 15  
    dlaczego jak stoje z boku kolumny to mam fajny bass a jak stane z przodu to prawie go nie slychac?
    czym to jest spowodowane?
  • #10 1481393
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Podbicie podścianowe, raczej normalne idź do rogu pokoju będize pewnie jeszcze większy. Po za tym basowe fale rozchodzą się bezkierunkowo a im wyższa czestotliwośc (średnie wysokie) tym juz bardziej kierunkowo podczas, gdy Ty zastawiasz ciałem głośnik i nie odczuwasz prawie średnich i wysokich tonów z boku głosnika płynie 'fala' niskich czestotliwości ze względu na pozbawienie kierunkowości słyszysz basy mocniej niż resztę fal średnich i wysokich, które co najwyżej odbiły się od ścian, trafiły gdzieś indziej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 1483120
    quadro
    Poziom 15  
    a gdybym zrobil takie same kolumny ale jeden gdn 20/40 wsadzil z boku a drugi normalnie z przodu!
    to czy bass bylby bardziej slyszalny?
  • REKLAMA
  • #12 1483142
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    za durzo kombinujesz, tu trzeba stosować rozwiązania dobre, proste i skuteczne.
    Ale może wydziel częś obudowy dla jednego gdn'a jako suba, a w części zestawu głośnikowego zmniejsz objętość poprzez np twardy steropian.
  • #13 1483850
    Pyroaniah
    Poziom 28  
    Ocena: 30
    Twardy styropian ma strukturę komórkową i jest przez to całkiem niezłym wygłuszeniem. Po prostu zmniejsz obudowę, użyj do tego kątówki, wyrzynarki itp ale nie styropianu. Ewentualnie wklej przegrodę z płyty jak się do dużych przyzwyczaiłeś, a jak dół zalejesz jeszcze betonem to powinno być dużo lepiej.
  • #14 1484416
    quadro
    Poziom 15  
    no to pokombinuje dalej :) mam w szafie gdn-a 25/40/3 czy cos takiego! moze ten glosnik wsadzic w boczna scianke? wiem ze zbyt nisko nie schodzi ale sprobowac mozna! tylko jak go zestoric i ile litrow skrzyka?
  • #15 1484440
    sq8ju
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Podepnij + i - poprawnie.
  • #16 1484473
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    Można tylko dodać, że poczynione przez Ciebie czynności celem lepszej pracy tych kolumn nie pójdą na marne :)
    Na pewno zaprocentują na przyszłość większym zrozumieniem zjawisk jakie mają miejsce w tych skrzynkach, zwany przez niektórych głośnikami tudziesz kolumnami etc zestawami głośnikowymi.
    Powodzenia
  • #17 1484534
    Pyroaniah
    Poziom 28  
    25/40 nie nadaje się do konstrukcji 2-drożnych, ale w 3-drożnych spisuje się znakomicie. Jeżeli chodzi o dobrze zestrojony b/r to zejdzie ci nawet do 40kilku hz... Potrzebujesz w takim razie średniaka. Poczytaj forum, poeksperymentuj.... Wytłuszczone tematy na górze są najbardziej godne polecenia.
  • #18 1484610
    quadro
    Poziom 15  
    no to pokombinuje z kolumna trojdrozna! w takim ukladzie bedzie tak :
    na froncie gdn20/40 jakis sopran i sredniak, a zboku gdn25/40! i teraz pytanki jaka objetosc dla tego gdn25/40 mam sie posluzyc notami katalogowomi czy mi cos doradzicie? chcialbym zeby te kolumienki wkoncu wydobyly jakis dobry bass :) .
  • #19 1487441
    madart
    Poziom 26  
    Ocena: 64
    :arrow: quadro
    A jak ty te gdn'y masz podpiete? kolega ptok dobrz radzi, mialem to samo ze swoimi odwotnie podpiolem je w szeregu i dziwilem sie dlaczego brak basu... po zamianie przewodow wszystko zaczelo wreszcie grac.
  • REKLAMA
  • #20 1487667
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Ocena: 107
    Ehhh kombinacje alpejskie...dwa GDNy 20\40 to dwie obudowy po 30 litrów zamknięte i w miare sensownie wygłuszone gąbką.GDN 25\40 zasługuje na obudowe 35-40 litrów i bass reflex zestrojony na okolice 40hz i wymiata :)
  • #21 1487943
    quadro
    Poziom 15  
    sprawdze jeszcze raz dokladnie jak sa podpiete te moje glosniki!
    dzieki za pomoc. jak cos wykombinuje to dam znac :)
  • #22 1496544
    quadro
    Poziom 15  
    czytajac niektore posty na temat regeneracji glosnikow zauwazylem ze nie poleca sie membram z gumowym zawieszeniem do gdn-ow. ja juz wstawilem do moich wlasnie takie membramy. nie wiem co mam teraz robic bo mi zostaly jeszcze dwa glosniki do regeneracji. czy wstawiac dalej na gumowym czy piankowym?
  • #23 1497437
    Pyroaniah
    Poziom 28  
    No to trzeba było tak od razu.. Hehe wszystko jasne. Co za jełop ci zepsuł głośniki? te gdnki powinny dawać w 20 litrowej zamkniętej całkiem nezły łupnik i to z bdb kontrolą a ty narzekasz.. i nic nie mówisz że któś gumę w nich popełnił... Wywal gumę wklej piankę zregeneruj pozostałe daj po dwa 20/40 zregenerowane na piance na kolumnę ok 40 l każda, zatkaj b/r i powinno śmigać.

Dodano po 1 [minuty]:

A nawet będzie na bank śmigać :)
  • #24 1497752
    quadro
    Poziom 15  
    sam je regenerowalem i teraz zaluje ze wstawilem te gumowe. te ktore mi zostaly zrobie juz na piance. zrobie przegrode w moich kolumnach zeby bylo te 40l. wiecej chyba nie "wycisne" z tych glosnikow.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poprawy basu w kolumnach DIY o wymiarach 125x25x33 cm z głośnikami Tonsil 20/40/16 oraz piezo Alpharda i BR o średnicy 5 cm. Głośniki Tonsil 20/40/16 są oceniane jako mało efektywne w zakresie basu, bardziej odpowiednie do mniejszych obudów zamkniętych (~40 litrów), podczas gdy obecna objętość (~70 litrów na dwie sztuki) jest zbyt duża i nieoptymalnie strojona (około 25 Hz zamiast 40-50 Hz). Zaleca się podniesienie strojenia bas-refleks poprzez skrócenie tuneli i zwiększenie średnicy otworu BR do co najmniej 10 cm. Wkładanie gąbki tłumiącej w obudowę pogarsza bas, lepiej stosować twardy styropian lub przegrody zmniejszające objętość. Regeneracja głośników z piankowym zawieszeniem jest preferowana nad gumowym, które obniża jakość basu. Propozycje obejmują przebudowę kolumn na układ trójdrożny z głośnikiem GDN 25/40/3 jako bocznym średniakiem, a Tonsil 20/40/16 jako midwooferem. Ważne jest prawidłowe podłączenie biegunów głośników. Bas jest bardziej słyszalny z boku kolumny z powodu rozchodzenia się fal niskich bezkierunkowo, co jest naturalnym zjawiskiem akustycznym. Ostatecznie, dla lepszego basu rekomenduje się mniejsze, dobrze strojone obudowy zamknięte lub bas-refleks z odpowiednią objętością i strojem, regenerację głośników z pianką oraz unikanie głośników samochodowych Alpharda w kolumnach domowych.
REKLAMA