logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kidstab Blow 7,2 - Brak połączenia ze Sklepem Play, próby logowania nieskuteczne

missanna 25 Gru 2014 01:10 25191 68
Najlepsze odpowiedzi

Jak naprawić brak połączenia ze Sklepem Play na tablecie Blow KidsTab 7.2?

Problem wynika z błędnego oprogramowania tabletu, a rozwiązaniem jest wgranie nowszego firmware ze strony producenta, po czym Sklep Play zaczyna działać normalnie [#14267146][#14269930][#14279377] Z działającej instrukcji wynika, że trzeba wejść na stronę Blow, pobrać sterowniki PC-Tablet oraz firmware, zainstalować DriverInstal.exe, uruchomić RKBatchTool, wskazać plik .img z firmware i podłączyć tablet przez USB [#14278260] Następnie należy przytrzymać jednocześnie Volume -, Volume + i Power, aż w BatchTool zapali się zielony kwadracik, po czym kliknąć Upgrade [#14278260][#14282999] Po aktualizacji tablet uruchamia się dłużej niż zwykle, ale użytkownicy potwierdzili, że po tym Sklep Play działa [#14274264][#14279377] Jeśli chodzi o ten model, padła też uwaga, że dla KidsTab 7.2 właściwy może być firmware z gałęzi 7s.III, a nie 7s.II [#15445093]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 14252973
    missanna
    Poziom 10  
    Ocena: 17
    Witam!

Mam kłopot z nowym tabletem dla synka.
    Nie mogę zalogować się do sklepu play.

Restartowałam już internet i próbowałam czyścić pamięć podręczną, zatrzymywać service freedback, uruchamiać ponownie. Robiłam też reset, oraz przywracałam ustawienia fabryczne. Stosowałam 3 różne połączenia wifi, oraz próbowałam zalogować się na dwóch istniejących kontach google, oraz utworzyć dwa nowe konta. Wszystko bezskutecznie. Wciąż widzę - brak połączenia - ponów próbę.

Pomóżcie..
  • REKLAMA
  • #2 14255437
    missanna
    Poziom 10  
    Dodam jeszcze ze logowalam sie do google play zarowno poprzez haslo wygenerowane do aplikacji, jak i normalnie haslem na poczte gmail. Nadal jest brak polaczenia..

Dodano po 18 [minuty]:

Probowalam wejsc do sklepu z przegladarki. nie moge. wyskakuje ze strona internetowa jest niedostepna...
  • REKLAMA
  • #3 14255561
    wujek.pawel
    Poziom 2  
    Mam identyczny problem w tym samym modelu (BLOW KIDS TAB 7.2)

Nie pomogło czyszczenie casche, przywracanie do ustawień fabryczych i parę innych pomysłów.

Analizuję problem w internecie już jakąś chwilę i dotarłem do informacji, że tego tabletu nie ma na liście urządzeń obsługujących Google Play (dopiero założyłem konto na elektrodzie i nie mogę dodać linku). To bardzo dziwne, zwłaszcza że program Google Play jest tam zainstalowany od początku.

Czy wobec tego nie ma szans na pobieranie aplikacji ze sklepu Google Play??
  • REKLAMA
  • #5 14255656
    wujek.pawel
    Poziom 2  
    To oznacza, że albo szybko rozwiążą ten problem (jutro wysyłam maila do producenta), albo go oddaję. Reklamują, że tablet ma Androida 4.2 (rzeczywiście ma), ale co z tego, że go ma jak nie ma możliwości instalowania aplikacji.

Ciekawe ilu zawiedzionych rodziców, wujków, dziadków właśnie szpera w internecie jak sobie z tym poradzić. Jeśli rzeczywiście nie ma na to sposobu to moim zdaniem jest to "zabawka" zupełnie bezwartościowa.
  • #6 14259069
    maja2183
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Mam ten sam problem. Komuś udało się go rozwiązać?
    Na stronie sklepu same pozytywy. Jedna z osób pisze: "mojemu 4 latkowi bardzo sie podoba dokupiłam karte 16 gb i ma wgrane bajki i gry"
    Czyli jednak się udało pobrać...
    Reszta nie opisuje czy jest z tym problem.

Ja już nie mam pomysłu jak to zrobić. Tym bardziej, że logowałam się w święta na nowym tablecie bratanicy i tam nie było problemu.
  • #7 14267146
    PERKUN
    Poziom 13  
    Mam ten sam problem z tym badziewnym tabletem. Napisałem do sprzedawcy w tej sprawie i dzisiaj dostałem odpowiedź:
    "Dzień dobry,
    proszę się nie czuć oszukanym, jest błąd w oprogramowaniu ( o którym nie wiedzieliśmy), który skutkuje min. nie logowaniem się do sklepu Play.
    proszę odesłać tablet, wymienimy oprogramowanie i wszystko będzie działać prawidłowo, albo jeśli czuje się Pan na siłach to mogę podesłać instrukcję jak to zrobić."

Jak będę wiedział coś więcej to napiszę :)
  • #8 14268133
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2815
    Zwróć sprzęt sprzedawcy jako "niezgodny z opisem" i zażądaj zwrotu gotówki.
  • #9 14269930
    MUMINEKK
    Poziom 2  
    Ocena: 7
    Producent udostepnil nowsza wersje oprogramowania na wlasnej stronie, zakladka wsparcie -Tablety, KidsTab 7 s.II
  • #10 14271625
    PERKUN
    Poziom 13  
    Właśnie zainstalowałem najnowsze oprogramowanie które wysłał mi sprzedawca i wszystko działa jak należy:) Jest to to samo oprogramowanie które udostępnił producent na swojej stronie.
  • #11 14271640
    wiszmu
    Poziom 2  
    Witam.
    Pobrałem ten obraz .img 770mb ze strony producenta. Co z tym dalej robic? Postępuje zgodnie z instrukcją ale przy probie podlaczenia komp i wciśnięciu przyciskow głośności +- pojawia sie komunikat ze usb nie rozpoznane. Przy wlaczonym tablecie wszystko sie normalnie podlacza bez zadnego problemu.
  • #12 14272516
    missanna
    Poziom 10  
    Ja tez to pobralam na tablet i nie wiem co robic dalej?

Skad mam wziac ten folder?

Poprosze o wyjasnienia krok po kroku.
  • #13 14272614
    lukryb33
    Poziom 1  
    Witam,

Czy ktoś napisze gdzie dokładnie znajduje się oprogramowanie bądź też niech wstawi link? Proszę
  • #14 14273341
    missanna
    Poziom 10  
    jak zaktualizowac ten blad?

wklejam instrukcje ze strony producenta.

Czy ktos moze pomoc??

INSTRUKCJA INSTALACJI

UWAGA! Oprogramowanie przeznaczone dla urządzeń w których oryginalnie zainstalowany system android nie umożliwia dostępu do sklepu Play

1. Zainstaluj sterowniki DriverInstal.exe z folderu Release_DriverAssistant (zalecane)
    2. Uruchom aplikację BatchTool (Aplikację należy pobrać ze strony www.blow.pl, znajduje się ona w kategorii TABLETY pod pierwszą pozycją z rozwijanej listy - Sterownik PC-Tablet)
    3. Należy wskazać odpowiedni obraz systemu pobrany wcześniej ze strony - odpowiedni dla danej serii urządzeń
    4. Podłącz tablet z komputerem za pomocą kabla USB
    5. Wciśnij i przytrzymaj przyciski <Volume -> <Volume +>
    6. Po chwili, pierwsze kwadratowe pole z lewej strony w oprogramowaniu BatchTool powino podświetlić się na zielono - należy wtedy zwolnić naciśnięte przyciski. W przeciwnym wypadku należy rozpocząć operację od początku, upewniając się że tablet jest całkowicie wyłączony iraz ma wystarczająco naładowany akumulator.
    7. Kliknij na opcję <UPGRADE> co rozpocznie proces aktualizacji systemu. Proces trwa od 3 do 5 minut. Po zakończeniu tablet automatycznie uruchomi się ponownie.
  • #15 14273461
    mikee86
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    PERKUN czy mógłbyś się podzielić instrukcją od sprzedawcy? Z tego co widzę, działając przy użyciu instrukcji producenta wszyscy utykają w momencie kiedy wciskamy regulację głośności. Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam.
  • #16 14273613
    vandergraff
    Poziom 2  
    Użyjcie jednocześnie przycisku VOLUME i WŁĄCZNIKA. To działa. Sklep może od razu nie działać. Wtedy kilka razy wyłączajcie i włączajcie urządzenie. Możecie pytać.
  • #17 14274264
    mikee86
    Poziom 9  
    vandergraff - o to właśnie chodziło. Dzięki za podpowiedź! :-)

Po uruchomieniu aplikacji BatchTool i załadowaniu pliku z nowym firmware wciskałem +- oraz włącznik. Nie przejmujcie się, że na początku nie rozpoznaje urządzenia. Za którymś razem zaskoczyło (może nawet i za pierwszym tylko kwadracik zapalił się z opóźnieniem ;-)). Jak już się zapalił to wciskamy Upgrade. Kilka minut instalacji i gotowe. Po upgradzie urządzenie włączy się samo i będzie się uruchamiać dłużej niż zwykle - nie wyłączajcie tabka, żeby poprawnie dokończyć instalację. I tyle. Instaluję właśnie apki ze Sklepu Play. Wychodzi na to, że działa :-)

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za pomoc.
  • #18 14275562
    vandergraff
    Poziom 2  
    Dziś wykonałem telefon do serwisu blow i zwróciłem im uwagę na pominięcie w instrukcji konieczności użycia obu przycisków. Do tej pory nie wprowadzili poprawki.
    Pozdrawiam wszystkich i życzę udanego upgrad'u.
  • #19 14275939
    missanna
    Poziom 10  
    A ja nie umiem tego przeinstalowac. moj tablet sciaga firmware i plik laczacy komputer z tabletem. uruchamiam to i nic sie nie dzieje. widzialam ze plik jest w zipie, probowalam rozpakowac, ale nie moge. czy ktos laskawie moze mi to wyjasnic krok po kroku, jak laikowi... zrobic noworoczna przysluge missance...

ps. szczesliwego nowego i udanej zabawy :)
  • #20 14276520
    Magdziam
    Poziom 9  
    U mnie też lipa.
    Nie wiem o co chodzi w punkcie: 1. Zainstaluj sterowniki DriverInstal.exe z folderu Release_DriverAssistant (zalecane)

Gdzie ten folder? Gdze nstalować na kompie czy tablecie?

Reszte pkt wykonałamale jak naciskam te 3 przyciski nc sie nie dzieje :(
  • REKLAMA
  • #21 14276543
    kannwy
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Można też spróbować też zainstalować google play jako apk. z innego źródła .
  • #22 14277476
    Magdziam
    Poziom 9  
    Pierwszy punkt wykonany i nadal nic
  • #23 14277654
    vandergraff
    Poziom 2  
    do missanna: Sterowniki ściągasz z tego samego miejsca co oprogramowanie kids tab7sII. Z rozwijanej listy wybierasz sterowniki PC tablet. W tym pliku po otwarciu masz sterowniki do połączenia tablet-komputer oraz aplikację batchtool do przeniesienia obrazu oprogramowania z komputera na tablet. Najpierw trzeba zainstalować wszystko z plików na komputerze i dopiero przejść do kolejnych kroków. Na komputerze do aplikacji batchtool wprowadzasz obraz oprogramowania tabletu, żeby go z tej aplikacji wpisać do tabletu.
  • #24 14277672
    Magdziam
    Poziom 9  
    No niestety doszlam wczoraj do tego jak zainstalowac sterowniki tabletowi nie pomogło a rozwalilo mi internet w komputerze. Powalily mi sie sterowników od internetu LTE. Więc teraz tylko komórka została a w plusie kazali system przeinstalowac
  • #25 14278260
    mikee86
    Poziom 9  
    Witam,

To ja może przedstawię Wam instrukcję producenta uzupełnioną o swoje uwagi (powinno być łatwiej):

1. Zainstaluj sterowniki DriverInstal.exe z folderu Release_DriverAssistant (zalecane)
    Wchodzimy na stronę http://www.blow.com.pl/wsparcie/pobierz.html
    W pierwszej rozwijanej liście wybieramy "Tablety"
    W drugiej - "Sterownik PC-Tablet"
    Pobierz firmware.
    Rozpakowujemy plik "Firmware_RK_DriverAssitant", następnie wchodzimy w folder "Release_DriverAssitant" i tam wybieramy "DriverInstal"

2. Uruchom aplikację BatchTool (Aplikację należy pobrać ze strony www.blow.pl, znajduje się ona w kategorii TABLETY pod pierwszą pozycją z rozwijanej listy - Sterownik PC-Tablet)
    Wchodzimy w pobrany wcześniej folder "Firmware_RK_DriverAssitant", dalej "Rockchip_Batch_Tool_v1.7", znów "Rockchip Batch Tool v1.7", następnie w "BatchTool".
    Uruchamiamy aplikację "RKBatchTool".

3. Należy wskazać odpowiedni obraz systemu pobrany wcześniej ze strony - odpowiedni dla danej serii urządzeń
    Wchodzimy na stronę http://www.blow.com.pl/wsparcie/pobierz.html
    W pierwszej rozwijanej liście wybieramy "Tablety"
    W drugiej - "KidsTab 7 s.II"
    Pobierz firmware.
    Pobrany plik ładujemy do aplikacji BatchTool wciskając przycisk z trzema kropeczkami przy polu "FW Path" i wybierając plik "Firmware_KidsTAB_II.img".

4. Podłącz tablet z komputerem za pomocą kabla USB
    Tu nie ma ukrytego przekazu ;-)

5. Wciśnij i przytrzymaj przyciski <Volume -> <Volume +>
    Dodatkowo wciśnij i przytrzymaj przycisk "Power". W różnych konfiguracjach. Za którymś razem powinno zaskoczyć i powinien zapalić się zielony kwadracik z nr 1 w aplikacji "Batch Tool".

6. Po chwili, pierwsze kwadratowe pole z lewej strony w oprogramowaniu BatchTool powino podświetlić się na zielono - należy wtedy zwolnić naciśnięte przyciski. W przeciwnym wypadku należy rozpocząć operację od początku, upewniając się że tablet jest całkowicie wyłączony iraz ma wystarczająco naładowany akumulator.
    Tu nie ma ukrytego przekazu ;-)

7. Kliknij na opcję <UPGRADE> co rozpocznie proces aktualizacji systemu. Proces trwa od 3 do 5 minut. Po zakończeniu tablet automatycznie uruchomi się ponownie.
    Tu nie ma ukrytego przekazu :-) No może poza tym, że tablet będzie sie uruchamiał o wiele dłużej niż zwykle :-)

Gdybyście mieli jakieś pytania, to spróbuję jeszcze pomóc. Mam jednak nadzieję, że mój opis będzie wystarczający i dla laika.
  • #26 14279190
    tombarton
    Poziom 2  
    Ocena: 14
    Ja mam nieco inny problem, ale postanowiłem dopiąć się do tego tematu.

U mnie sklep google play działa, jest inny problem. Ściągam dla dziecka aplikacje instaluje, dziecko kończy się bawić wyłączam tablet i po jego ponownym włączeniu zainstalowanych wcześniej aplikacji brak :(

Szukałem czegoś w ustawieniach, ale bezskutecznie. Przy okazji jednak zauważyłem, że brak w menu ustawienia takiej opcji jak aktualizacja systemu, co jest dostępne na każdym innym możliwym tablecie czy telefonie z Androidem.

Napisałem właśnie do firmy Blow, ale na odpowiedź pewnie sobie poczekam. Macie więc może jakieś pomysły na rozwiązanie problemu ??

Pozdrawiam i wszystkiego najlepszego w Nowym Roku !!!
  • #27 14279375
    Magdziam
    Poziom 9  
    Mikee to ja tak robiłam i zielonego kwadrata brak . Teraz już nie próbuje bo kombinuje jak internet przywrócić odintalowanie tego sterownika z pierwszego kroku nie pomogło
  • #28 14279377
    Freeradio
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Miałem ten sam problem z tym urządzeniem.
    Pomogła aktualizacja firmware jak w instrukcji którą napisał mike86.
    Aplikacja Sklep Play działa prawidłowo.

Ogólnie od siebie dodam, że dla pewności warto aktualizację przeprowadzać z podłączonym zasilaczem do urządzenia.
  • #29 14279560
    mikee86
    Poziom 9  
    Magdziam nie odpowiem Ci jednoznacznie, w którym momencie pojawi się ten zielony kwadrat. Mam zbyt małe doświadczenie z tym urządzeniem. Nowy firmware instalowałem tylko raz, a z przyciskami kombinowałem na różne sposoby - jednocześnie wszystkie klawisze; najpierw plus, później minus i power; najpierw minus, później plus itd...w końcu zaskoczyło.

Nie bardzo wiem jak powiązać sterownik od karty sieciowej ze sterownikiem tabka, więc tu nie mam sugestii.
  • #30 14279677
    Magdziam
    Poziom 9  
    A długo trzymales bo ja max 10 sek. Jutro zadzwonie do serwisu. Ja nie mam karty sieciowej tylko modem do usb

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy tabletu Kidstab Blow 7.2 zgłaszają problemy z logowaniem do Sklepu Play, mimo prób takich jak restart internetu, czyszczenie pamięci podręcznej, resetowanie urządzenia oraz przywracanie ustawień fabrycznych. Okazało się, że tablet nie jest na liście urządzeń obsługujących Google Play, co uniemożliwia pobieranie aplikacji. Wiele osób sugeruje aktualizację oprogramowania, które można pobrać ze strony producenta. Po zainstalowaniu nowego firmware'u, problem z dostępem do Sklepu Play został rozwiązany. Użytkownicy dzielą się instrukcjami dotyczącymi aktualizacji, w tym użyciem aplikacji BatchTool oraz podłączeniem tabletu do komputera. W przypadku problemów z instalacją, zaleca się również użycie karty SD z odpowiednim plikiem aktualizacyjnym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA