logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy przechowywanie kolumn pasywnych w piwnicy o temp. 7-10°C jest bezpieczne?

arek2426 28 Gru 2014 18:45 4224 7
REKLAMA
  • #1 14264934
    arek2426
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam serdecznie z racji obaw o swoje nagłośnienie i ograniczone możliwości trzymania paczek w domu, chciałbym się upewnić czy trzymanie kolumn pasywnych w domowej piwnicy gdzie temp zimą nie spada poniżej 0 dlatego że obok jest kotłownia z piecem CO, ale samo pomieszczenie gdzie chciałbym je trzymać nie jest ogrzewane (mała spiżarnia gdzie stoją szafki z wekami itd) temp nie przekracza 7-10 stopni. Kolumny nie stały by bezpośrednio na betonie gdyż podłoga przykryta jest gumoleum. Postawił bym je dodatkowo na jakiejś drewnianej płycie może czymś przykrył grubszym kocem. Czy nic im nie grozi w takich warunkach?
  • REKLAMA
  • #2 14264960
    djlukas
    Poziom 27  
    Ocena: 266
    Powiem tak. Ja się także zastanawiałem co zrobić zimą z moim sprzętem. Z braku miejsca od paru lat leżą w przybudówce nieogrzewanej temp. poniżej 0st i jak na razie nic im niejest. Poprzykrywane wszystko kocami. Tylko jak mam imprezę to kilka godzin wcześniej jadę rozłożyć sprzęt na sali, żeby trochę go zagrzać zanim go podłącze.
  • REKLAMA
  • #3 14265004
    Cowboy zagrabie
    Poziom 31  
    Ocena: 502
    Samo zimno nie powinno przeszkadzać Paczkom. Bardziej zdradliwa jest wilgoć, zarówno dla pudeł wykonanych najczęściej z płyty wiórowej , jak i dla kartonowych membran. ja na swoje kolumny mam uszyte pokrowce ze skaju, i dodatkowo wrzucam pod nie takie woreczki z pochłaniaczem wilgoci, jak w pudełkach z markowym obuwiem. Ważne żeby przed rozpoczęciem grania , ustabilizować sprzęt termicznie, tzn., rozłożyć się 2-3 godz. wcześniej, aby cały głośnik miał jednakową temp. przed planowanym "łomotem"
  • REKLAMA
  • #4 14265370
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1725
    Jeśli pomieszczenie jest niezawilgocone, bez ośrodków pleśni/grzyba i trochę przewiewne, to niska temperatura nie będzie przeszkodą w przechowywaniu w nim sprzętu, w tym kolumn.

arek2426 napisał:
    podłoga przykryta jest gumoleum

Wilgotność pomieszczenia możesz sprawdzić, podnosząc w kilku miejscach to gumoleum i sprawdzając czy pod nim jest sucho, czy mokro. Jeśli betonowe podłoże jest suche, to beton powinien być jasny, jeśli jest wilgotne, to beton będzie ciemny a na spodzie gumoleum będzie wilgotne.
    Ponadto w kilku miejscach pomieszczenia, można porozkładać gazety. Jeśli po kilku dniach będą przy gnieceniu, czy darciu, mocno szeleściły, to znaczy że jest sucho. Jeśli będą takie szmaciate, mało szeleszczące, to pomieszczenie jest zawilgocone i nie bardzo nadaje się do przechowywanie sprzętu.

PS. Są już podobne tematy. Poszukaj i poczytaj :-).

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 14266474
    Szewc Amarantowy
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Ja przechowuję sprzęt w małym, XIX-wiecznym forcie. Wilgotno jak diabli, ale stoi osuszacz powietrza i wilgotność utrzymuje się na poziomie 45-50%, Tylko trzeba pamiętać o wylewaniu wody :)
  • #6 14268530
    Totoya
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Ja trzymam sporo sprzętu w piwnicy domu jednorodzinnego - niby jest sucho i temperatura stabilna jedna kilka rzeczy położonych na betonowej podłodze po dłuższym czasie miało ślady zawilgocenia. Prawdopodobnie wilgotność podłogi rośnie podczas długotrwałych deszczów lub innych takich.

Obecnie wszystko trzymam na regałach lub na paletach tak żeby zapewnić swobodny obieg powietrza zarówno o strony ścian jak i podłogi. Takie rozwiązanie sprawdza mi się już od kilku lat i mogę Ci je polecić.
  • #7 14314605
    arek2426
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    A jeśli chodzi o wzmacniacz, oświetlenie? Mierzyłem temp to w pomieszczeniu przy mrozach jest w granicach +8/10 stopni czyli nic chyba nie grozi?
  • #8 14315158
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1725
    Jak nie ma nadmiernej wilgoci, to nie grozi.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Przechowywanie kolumn pasywnych w piwnicy o temperaturze 7-10°C jest uznawane za bezpieczne, pod warunkiem, że pomieszczenie jest suche i dobrze wentylowane. Użytkownicy podkreślają, że kluczowym czynnikiem jest wilgotność, która może być szkodliwa dla sprzętu, zwłaszcza dla elementów wykonanych z płyty wiórowej i membran kartonowych. Zaleca się stosowanie pokrowców oraz pochłaniaczy wilgoci, a także stabilizację termiczną sprzętu przed jego użyciem. Dodatkowo, trzymanie kolumn na podłożu, które nie jest bezpośrednio betonowe, oraz zapewnienie swobodnego obiegu powietrza, może pomóc w ochronie sprzętu przed wilgocią.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA