logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy wystawienie komputera na balkon przy -15°C jest bezpieczne?

swierzak_ 20 Sty 2006 20:28 1566 5
REKLAMA
  • #1 2200784
    swierzak_
    Poziom 20  
    Witam :D
    Dzisiaj tak sobie z nudów pomyśłałem, że wystawie sobie kompa na balkon i pobije mój taki osobisty rekord odnośnie temperatur na róznych podzesopłach, a głównie na CPU. I już miałem zamiar przeniesc monitor blizej balkonu, ale tak sobie pomyśłałem czy nic mi sie zepuje:/
    I dlatego pytam sie. Czy takie mrozy (teraz ok -15 na dworze) nie zaszkodza przypakiem memu sprzętowi?? Oczywiście buda przed wystawieniem będzie zamknięta.
    Pozdro :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2200860
    conQeror
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4
    Witam

Ja bym nieradził, wystawisz kompa, przez szpary dostanie się do środka zimne powietrze, które może się w środku skroplić, a wtedy chyba wiesz co się stanie. A gdy wystawisz wyłączonego, zimnego, do środka dostanie się zimne powietrze, które może oszronic niektóre elementy no i po włączeniu jak wyżej.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2200996
    Eureka 170
    Poziom 22  
    Ocena: 15
    Kolego swierzak_, radzę przeczytać artykuł "Mrozy mogą zaszkodzić naszym komputerom!" ze strony: http://di.com.pl/news/12574,1.html . Wtedy kolega na pewno zmieni decyzję.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2202364
    ghambit
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    Miałem podobne obawy jak kolega, tylko że wystawiałem starego trupa (PIII), który miał pracować w roli serwera, ponieważ nie zabardzo uśmiechało mi się spać przy komputerze włączonym non stop.
    Oczywiście pierwszym problemem było możliwość skroplenia się wody, więc zaczołem kombinować nad obudową, wymyśliłem że moge pozbijać coś na kształt dużej obudowy z płyti pilśniowej, jak i zrobiłem, a do środka wpakowałem z każdej strony styropian. Do komputera na spód obudowy dałem takie pochłacze wilgocie jak często można dostać w nowych butach, tylko że dużo większe, dostałem je u znajomego w sklepie komputerowym. Zmieniłem jeszcze wentylator z zasilacza, tak aby dmuchał do środka kompa a nie na zewnątrz. Całość zapakowałem do foliowego forka, a w miejscy gdzie wychodziły kable uszczelniłem taśmą. Kompa wsadziłem do uprzednio przygotowanego pudła, i zakryłem góre styropianem, i płytą pilśniową. Minoł tydzień i komputer chodzi bez problemów.
    Jako że kupiłem router który może pełnić teraz role owego serwerka, zostawiłem go z czystej ciekawości jak długo pochodzi.

Niemniej jednak nie radził bym Ci ryzykować uszkodzenia swojego komputera. Jak lubisz eksperymentować to kup sobie coś słabszego do zabawy.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2203453
    swierzak_
    Poziom 20  
    Dzieki bardzo za uświadomienie mnie ;)

Nie sądziłem, że to mogłoby (choc pewnie nie musiałoby) skonczyc sie fatalnie dla mojego sprzetu:(
  • #6 2208437
    maras77
    Poziom 21  
    Ocena: 114
    Sam mróz i wystawienie kompa na mróz nie zaszkodzi - wilgoci nie ma w powietrzu o temp -15 stopni.
    Problem pojawi się, jak przyniesiesz sprzęt z mrozu do domu - wtedy skropli się wewnątrz para z powietrza w pomieszczeiu.
REKLAMA