Witam serdecznie wszystkich forumowiczow. Chcialbym przedstawic moj problem z niską temp powrotu z instalacji do pieca bedaca na poziomie +-37°c przy zadanej na piecu 68°c. Piecyk na ekogroszek Defro komfort eko 15kw ze sterownikiem k1pv2 z pid pracuje w automacie z czujnikiem pogodowym i silownikiem na 4d. Gdy dziala obieg podlogowy i c.o. temperatura powrotu jest bardzo niska. Sytuacja sie zmienia o kilka stopni wyżej jesli zaczyna pracować pompa cwu. Niby powrot z 4d mial chronić mi powrót przed zbyt niska temp a tego nie robi. Przekrój rury powrotu z 4d to 1 1/4" i podobno mial dzialac grawitacyjnie. Dziala ale tylko w trybie letnim ,a gdy ruszy pompka od podlogi to powrot leci na leb na szyje. Mniemam że ta grawitacja u mnie nie ma sily przebicia i wymieszania z woda pchana przez pompki. Na innym forum radzili mi zalozenie sprzęgła tylko ze musial bym przerobic bardzo obecna instalacje i jest to kosztowne. Może uda sie coś poradzić na moja boloczkę i moze piec zacznie stabilnie pracowac a nie jak do tej pory gonic i pobierac groszek aby utrzymac zadana temp. Ja myslalem zeby dac pompke cyrkulacyjna na powrocie z 4d z obejsciem bo chyba nie ma takiej na tak gruba rure. Ponizej schemat mojej instalacji.