logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki router/acces point zakupić w celu uzyskania własnego Wi-Fi

Kasztanowy 02 Sty 2015 14:03 891 6
  • #1 14281610
    Kasztanowy
    Poziom 2  
    Witam serdecznie.

Od dzisiaj jestem abonentem w Multimedii. Zamówiłem internet kablowy, bo początkowo tylko taki był mi potrzebny, ale moje potrzeby zwiększyły się i potrzebuje wifi. Istnieje opcja aby zmienić umowę i wziąć razem z wifi, ale to są większe koszta. Dlatego wydaje mi się, że najlepszym wyjściem jest dokupienie routeru. Internet obecnie leci przez modem Cisco do komputera na systemie Windows XP. I chcę aby do komputera było nadal to połączenie przez kabel i do tego było wifi w całym mieszkaniu.

1. Jaki dokupić router?
    2. Jeśli już go kupię, co robić, co do czego podłączyć?

Pozdrawiam i wszystkiego dobrego w nowym roku :)
  • #3 14281696
    yoachim95
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam. :)
    Wydaję mi się, że np. taki router nie będzie zbyt drogi i wystarczająco dobry. :)
    Dzięki niemu możesz podłączyć sobie 4 urządzenia przez kabel RJ45 i sporo urządzeń przez Wi-Fi. :)

Jeżeli masz nazwę użytkownika i hasło (te z umowy) to wystarczy włożyć płytkę dołączoną do routera i postępować według kroków kreatora sieci.

Pozdrawiam. :)
  • #4 14281720
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15435
    @yoachim95 Autor napisał wyraźnie że posiada internet od operatora kablowego, nie po linii telefonicznej, więc nie wprowadzaj go w błąd.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 14281753
    Kasztanowy
    Poziom 2  
    yoachim95 napisał:

Jeżeli masz nazwę użytkownika i hasło (te z umowy) to wystarczy włożyć płytkę dołączoną do routera i postępować według kroków kreatora sieci.

Pozdrawiam. :)

No właśnie nie mam żadnego hasła ani nazwy użytkownika. To jest potrzebne?

Czyli tak, kupuję router (myślę że coś TP-Linka będzie okej) i co robię dalej?

Wybaczcie za moją głupotę, ale kompletnie nie mam pojęcia w tym temacie.
  • #6 14281757
    yoachim95
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Racja. Zbyt szybko przeczytałem post i źle zrozumiałem problem. :)
  • #7 14281846
    przeqpiciel
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 238
    Ten nowy sprzęt będzie posiadał (najczęściej rozróżnienie za pomocą kolorów) porty WAN w ilości 1 oraz porty LAN - 4

I jak pisałem wcześniej. Kablem RJ45 spinasz go tak aby port WAN routera nowego był wpięty w port urządzenia od operatora.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje routera, który umożliwi mu korzystanie z Wi-Fi w mieszkaniu, przy jednoczesnym podłączeniu komputera przez kabel. Został zasugerowany zakup routera marki TP-Link, który powinien być wystarczająco dobry i niedrogi. Użytkownik nie posiada hasła ani nazwy użytkownika do konfiguracji, co może być wymagane w przypadku niektórych routerów. Po zakupie routera, należy podłączyć port WAN routera do modemu dostawcy internetu, a porty LAN do urządzeń, które mają być podłączone kablem RJ45. Warto również skorzystać z dołączonej płyty instalacyjnej, aby skonfigurować sieć.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA