Witam
Otwieram nowy temat gdyż podobny został już dawno zamknięty.
Posiadam spawarkę ETd-250-M
i chciałbym ją trochę zmodernizować by można było lepiej i płynniej spawać nawet twardymi elektrodami, potrzebuję jednak trochę pomocy.
Dane techniczne spawarki którą mam:
Napięcie zasilania : 380 V ( 2 fazy )
Napięcie stanu jałowego : 66 - 70 V
zakres nastawu prądu spawania : 50 - 300 A
moc : 19 kVA
napięcie robocze : 28 V
Inne elementy które posiadam do rozbudowy :
4 szt. - dioda 160-320 A 600V wraz z radiatorami mocne produkcji ZSRR
Dławik z lampy sodowej 400W
Przeszukując forum natrafiłem na następujący schemat:
W związku z tym że jest to dość duża spawarka i może być wykorzystywana do profesjonalnych zadań i wszystko musi być dość wytrzymałe. Wydaje mi się że nie które elementy tego schematu mogą być za słabe np mostek KBPC 2506 jest bardzo małej wielkości i najprawdopodobniej będzie się mocno grzać jakimi diodami można było by zastąpić ten mostek by cały układ był bardziej niezawodny. Jeżeli chodzi o pojemność tych kondensatorów czy do tej spawarki nie należało by zastosować jeszcze większą pojemność niż : 15 X 330 uF = 4950 uF a może jeszcze inne elementy można było by zastąpić jeszcze jakimiś mocniejszymi?
Znalazłem jeszcze jedną dość ciekawą informację na forum której nie ma na schemacie i bardzo mnie interesuje czy to tez można zastosować i jak by to wyglądało na schemacie?
Jakiego to typu kondensator i jak go podłączyć na schemacie.
Dziękuję bardzo za wszelką pomoc i koncepcje na modernizację tej spawarki.
Pozdrawiam
Otwieram nowy temat gdyż podobny został już dawno zamknięty.
Posiadam spawarkę ETd-250-M

i chciałbym ją trochę zmodernizować by można było lepiej i płynniej spawać nawet twardymi elektrodami, potrzebuję jednak trochę pomocy.
Dane techniczne spawarki którą mam:
Napięcie zasilania : 380 V ( 2 fazy )
Napięcie stanu jałowego : 66 - 70 V
zakres nastawu prądu spawania : 50 - 300 A
moc : 19 kVA
napięcie robocze : 28 V
Inne elementy które posiadam do rozbudowy :
4 szt. - dioda 160-320 A 600V wraz z radiatorami mocne produkcji ZSRR
Dławik z lampy sodowej 400W
Przeszukując forum natrafiłem na następujący schemat:

W związku z tym że jest to dość duża spawarka i może być wykorzystywana do profesjonalnych zadań i wszystko musi być dość wytrzymałe. Wydaje mi się że nie które elementy tego schematu mogą być za słabe np mostek KBPC 2506 jest bardzo małej wielkości i najprawdopodobniej będzie się mocno grzać jakimi diodami można było by zastąpić ten mostek by cały układ był bardziej niezawodny. Jeżeli chodzi o pojemność tych kondensatorów czy do tej spawarki nie należało by zastosować jeszcze większą pojemność niż : 15 X 330 uF = 4950 uF a może jeszcze inne elementy można było by zastąpić jeszcze jakimiś mocniejszymi?
Znalazłem jeszcze jedną dość ciekawą informację na forum której nie ma na schemacie i bardzo mnie interesuje czy to tez można zastosować i jak by to wyglądało na schemacie?
Code: text
Jakiego to typu kondensator i jak go podłączyć na schemacie.
Dziękuję bardzo za wszelką pomoc i koncepcje na modernizację tej spawarki.
Pozdrawiam