logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modernizacja starej spawarki 220V – czy prostownik i kondensator poprawią spawanie?

zybex 05 Sie 2007 15:18 1714 6
REKLAMA
  • #1 4148228
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    Od kilkunastu lat mam spawarkę na ~220V na elektrody 2-3,25 mm.
    Wszystko działa bez zarzutu. Regulacja prądu w niej następuje poprzez wysuwanie rdzenia za pomocą pokrętła. Spawanie jest realizowane napięciem zmiennym.
    Lata lecą i spawarki są teraz bardzo nowoczesne.
    Ta moja waży sporo i "złapanie" łuku czasem wymaga to trochę cierpliwości.
    Niedawno widziałem jak pewien fachowiec spawał ogrodzenie całkiem maleńką spawarką (w stosunku do mojej). Samo "łapanie" łuku nie występowało, a spawanie było jakby jednym, płynnym laniem spoiwa.
    Moje pytanie zmierza do tego, czy w swojej mógłbym dokonać jakiś drobnych zmian, aby choć w części poprawić jej parametry. Czy np. dodanie diody prostowniczej i jakiegoś kondensatora na wyjściu nie ułatwiłoby spawania?
  • REKLAMA
  • #2 4148243
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Jedna dioda to tak troszkę nie za bardzo . Lepiej zastosować mostek , czyli cztery diody na jakimś porządnym radiatorze . A te "maluchy" do spawania to inwertery . Są to po prostu przetwornice impulsowe . Były na forum opisywane wielokrotnie .
  • REKLAMA
  • #3 4148275
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    No właśnie, miałem okazję nawet podnieść takiego "malucha" i się przestraszyłem, że taki lekki.
    Co do tej diody, a raczej mostka, to czy spadek napięcia nie ma wpływu na efektywność spawarki? Poza tym tam nie ma w środku miejsca na jakieś radiatory. W sumie to nie wiem czy gra jest warta świeczki. Chciałem tylko zapytać, ale już chyba znam odpowiedź.:|
  • #4 4148307
    Krzysztof10
    Poziom 19  
    Ocena: 41
    z diodami w mostku ,proponuje dać sobie spokój , różnica w spawaniu prawie niezauważalna , robiłem tą przeróbke u siebie szkoda zachodu
  • REKLAMA
  • #5 4152014
    KACZOREK
    Poziom 21  
    Ocena: 197
    spróbuj odwinąć kilka zwojów uzwojenia pierwotnego na pewno polepszy się prąd spawania i łatwiejsze będzie zajarzenie łuku
  • REKLAMA
  • #6 4152049
    Krzysztof10
    Poziom 19  
    Ocena: 41
    przed tym manewrem dobrze by było sprawdzić prąd jałowy , jeśli wyjdzie 5 - 8 A to można odwinąć jak więcej to nie radze !
  • #7 4152233
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Dzięki za porady, ale jednak niczego nie będę zmieniał. Czytałem kiedyś w jakimś "Zrób sam", że dowijało się jakieś uzwojenie pomocnicze lub wstawiało dodatkowy transformator. Pamiętam, że chodziło właśnie o sam moment zapłonu. Później ten układ już nie brał udziału w samym spawaniu.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy modernizacji starej spawarki 220V zasilanej napięciem zmiennym, stosowanej do elektrod 2-3,25 mm, w celu poprawy jakości spawania i ułatwienia zapłonu łuku. Propozycja dodania diody prostowniczej lub mostka prostowniczego oraz kondensatora została oceniona jako mało efektywna – spadek napięcia na diodach i brak miejsca na radiator ograniczają korzyści, a różnice w spawaniu są praktycznie niezauważalne. Alternatywnie zasugerowano modyfikację uzwojenia pierwotnego transformatora poprzez odwinięcie kilku zwojów, co może zwiększyć prąd spawania i ułatwić zapłon łuku, jednak wymaga wcześniejszego pomiaru prądu jałowego (zalecany zakres 5-8 A). Wspomniano także o możliwości dołożenia uzwojenia pomocniczego lub dodatkowego transformatora, które mają wspomagać moment zapłonu, ale nie wpływają na dalszy przebieg spawania. Współczesne, lekkie spawarki to inwertery – przetwornice impulsowe, które zapewniają płynne spawanie bez problemów z zapłonem łuku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA