logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra F 92 r - Szarpie przy przyspieszaniu do 3 tys obrotów.

hubert240 07 Sty 2015 10:32 3198 7
REKLAMA
  • #1 14302347
    hubert240
    Poziom 2  
    Witam od dłuższego czasu mam problem z moja asteroida ( 1.8 8v. 92 rok ), mimo to ze jestem mechanikiem samoukiem ale coś się tam wie na ten temat mam mały mankament z astra. Opis usterki :
    1. Jeżeli samochód jest zimny chodzi jak burza zbiera się dobrze itd. , jak złapie temperatury zaczyna się szarpanie tylko od 1000 - 3000 tys obrotów czym to mzoe być spowodowane ?
    Auto jest w czystej benzynie od nowości .
    Rozrząd jest dobrze ustawiony był sprawdzany lampa stroboskopowa.
    Zawór EGR jest na podciśnienie ale tez jest ok.
    Sonda lambda pracuje jak należy.
    Czujnik od mieszanki paliwowo powietrznej zmieniony.
    Byłem z nim na komputerze nic nie wykazało samochód mimo 23 lat nie miał ani jednego błędu .
    Panowie czyżby był to czujnik połozenia wału ? Jest on wkrecany w blok.
    Prosze o jakies sensowne wypowiedzi .
  • REKLAMA
  • #2 14302643
    fredo110
    Poziom 24  
    Ocena: 235
    Witam, takie same objawy miałem w swojej Astrze, wymieniłem palec rozdzielacza i kopułkę i skończyły się problemy. Być może to też jest powodem w tym przypadku. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 14302708
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6348
    Wypadają zapłony prawdopodobnie, a system jest zbyt stary, żeby to wyłapać - to pierwsza możliwość - czyli od świec począwszy, na module wzmacniacza i cewce skończywszy. Druga to zbyt niskie ciśnienie paliwa, spowodowane naturalnym zużyciem układu zasilania. Czujnikiem wału proponuję przestać się interesować, tak samo silniczkiem krokowym czy przepustnicą.
  • REKLAMA
  • #4 14306217
    hubert240
    Poziom 2  
    Witam panowie, dziękuje za odpowiedzi ale muszę dodać ze w Ast-erce nie ma kopułki tylko jest moduł, świece były zmieniane już chyba 4 razy bo te nowe to teraz potrafią być takie ze kupisz i już przebicie ;/
    Co do kabli tam samo były wymieniane kilka razy .

Hmm pompka paliwa to mnie zainteresowało, ja miałem takie przypuszczenia ale nie sprawdzałem tego tak szczerze, spróbuje to zrobić i dam znać .
  • REKLAMA
  • #5 14306409
    ociz
    Ocena: 3469
    W tym roczniku to tylko C16SE miał DIS-a...
    Najpierw to zidentyfikuj co za silnik masz pod maską, albo zdjęcie pokaż.
  • #6 14322030
    hubert240
    Poziom 2  
    Opel Astra F 92 r - Szarpie przy przyspieszaniu do 3 tys obrotów.
    Taki ma motor.
  • #7 14323242
    robokop
    Ocena: 6348
    To nie jest żaden cewkomoduł - zwykły rozdzielacz, tyle tylko że odmiennego kształtu. Składa się z kopułki i palca rozdzielacza. Silnik C18NZ.
  • #8 14327890
    karp23
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    sprawdź potencjometr przepustnicy czy nie przerywa (trzeszczy)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Opel Astra F 1.8 8v z 1992 roku, który szarpie przy przyspieszaniu w zakresie 1000-3000 obrotów, szczególnie po rozgrzaniu silnika. Wskazuje, że rozrząd jest poprawnie ustawiony, a EGR i sonda lambda działają prawidłowo. Użytkownicy sugerują różne możliwe przyczyny, takie jak problemy z zapłonem (świece, moduł, cewka), niskie ciśnienie paliwa oraz potencjometr przepustnicy. Wymiana palca rozdzielacza i kopułki w podobnym modelu rozwiązała problem. Użytkownik zauważa, że w jego modelu nie ma kopułki, a silnik to C18NZ.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA