logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Parametry i pasmo przenoszenia transformatora INDEL TGL 15/001 do lampowca

trebuch1 07 Sty 2015 19:57 1479 5
REKLAMA
  • #1 14304044
    trebuch1
    Poziom 26  
    Ocena: 131
    Planuję zrobić wzmacniacz lampowy z końcówką 2x6N13S na jeden kanał PP.
    W tym celu zamierzam nabyć transformatory INDEL TGL 15/001.
    Kłopot w tym że nie znam wszystkich parametrów tego transformatora
    i nie wiem jakie osiągnę przenoszone pasmo zwłaszcza na niskich częstotliwościach. Jeśli ktoś z Was miał coś wspólnego z TGL 15/001 proszę o podzielenie się uwagami, parametrami czy osiagami wzmacniacza na tym trafie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 14304217
    trebuch1
    Poziom 26  
    Tak też na nim pisze ale jakoś temu nie wierzę ponieważ po zmierzeniu indukcyjności (tak "na szybko" w sklepie), miernik wskazał 1,45H na jedną połowę uzwojenia pierwonego. To stanowczo za mało, nawet jak na triody zdubeltowane w układzie PP.
  • REKLAMA
  • #4 14320182
    PiotrRDiablo
    Poziom 22  
    Ocena: 64
    Czyli kolejny transformator głośnikowy - bubel od Indela :?:
    Kupiłem rok temu TGL 5/001 (SE EL84) Indel-a znany producent nie pomierzyłem - zaufałem. Przed zamontowaniem pomierzyłem. Producent deklarował 40 Hz - 20 kHz dla 5 W Ra 5,2 kΩ. A Faktycznie ?
    Indukcyjność pierwotnego 2,5 H, zmierzone pasmo od dołu 100 Hz dla 2 W górna częstotliwość zgodnie z tabliczką. Wszystko mierzone w standardowym dla EL 84 SE (5,2 kΩ/48 mA) układzie ze sprzężeniem zwrotnym.
    Ostatnio je rozebrałem - chciałem przewinąć, ale zalane tak, że poddałem się przy rozkładaniu rdzenia. Uzwojenie pierwotne podzielone na 2 części (to wiedziałem nie czepiam się tego) nawijane masowo bez żadnych dodatkowych przekładek. Masakra. Ale cena była niska - już wiem dlaczego ...
  • REKLAMA
  • #5 14321662
    AnTech
    Poziom 31  
    Ocena: 88
    trebuch1 napisał:
    miernik wskazał 1,45H na jedną połowę uzwojenia pierwonego.

Dla układu PP istotna jest indukcyjność całego uzwojenia pierwotnego. Wyjdzie ca. cztery razy większa.
    Stosując proste przyrządy pomiar indukcyjności może być obarczony sporym błędem.
  • #6 14323595
    trebuch1
    Poziom 26  
    AnTech napisał:
    trebuch1 napisał:
    miernik wskazał 1,45H na jedną połowę uzwojenia pierwonego.

Dla układu PP istotna jest indukcyjność całego uzwojenia pierwotnego. Wyjdzie ca. cztery razy większa.
    Stosując proste przyrządy pomiar indukcyjności może być obarczony sporym błędem.

Pomiar trafa był wykonany sklepowym multimetrem z funkcją indukcyjnosci (zakres 20H). Ale jeśli całe uzwojenie będzie miało w rzeczywistości np. 8H to i tak za mało.
REKLAMA