logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung UE40EH5000 - Uruchamia się, lecz nie wyświetla obrazu

kris20_1986 08 Sty 2015 20:43 5229 11
REKLAMA
  • #1 14308036
    kris20_1986
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,

Posiadam TV Samsung UE40EH5000 i mam z nim problem, który objawia się w następujący sposób. Kiedy włączam do sieci, uruchamia się podświetlenie matrycy, czerwona dioda LED mruga 6 razy i nie wyświetla żadnego obrazu - menu, jakiegoś kanału itp.
    Nie zajmuje się naprawą tv na codzień - jestem początkującym w tych sprawach, ale mam jakieś tam podstawowe doświadczenie w elektronice.

Co jest w środku... ? Płyta główna BN41-01795A, zasilacz: PSLF760C04A.

Udało mi się sprawdzić napięcia zgodnie z opisem na płycie zasilacza, które się zgadzają przy podłączonej płycie głównej. Jedynie co mnie zastanawia, że zasilacz ma "załączone" wszystkie napięcia - czy jest podłączony do płyty głównej bądź nie, moim zdaniem to płyta główna powinna wystawić sygnały SW_Power i SW_inverter - czyli załączyć zasilacz.

Napięcia zmierzone na pinach: SW_Power - 3,56V, SW_inverter - 4,80V
    Napięcia te widnieją z podłączoną płytą główną oraz bez niej.

Nabyłem podobną płytę główną i po jej wymianie problem jest ten sam.

Czy mógłby mi ktoś wskazać co może przyczyną takiego zachowania i co jeszcze mógłbym sprawdzić ?

Pozdrawiam

Krzysztof
  • REKLAMA
  • #2 14308132
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    kris20_1986 napisał:
    Kiedy włączam do sieci, uruchamia się podświetlenie matrycy, czerwona dioda LED mruga 6 razy i nie wyświetla żadnego obrazu - menu, jakiegoś kanału itp.

kris20_1986 napisał:
    Nabyłem podobną płytę główną i po jej wymianie problem jest ten sam.

A co następne jest w kolejce, czyli po drodze do oka?
  • #3 14308220
    kris20_1986
    Poziom 10  
    co następne... myślisz kolego o T-CON'ie ? - czyli module "rysującym" obraz na matrycy ?

A co do zasilacza, wydaje się być w porządku ?
  • REKLAMA
  • #4 14308604
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 14308656
    buli1
    Poziom 25  
    Ocena: 293
    kris20_1986 napisał:
    co następne... myślisz kolego o T-CON'ie ? - czyli module "rysującym" obraz na matrycy ?

A co do zasilacza, wydaje się być w porządku ?

Uszkodzony masz zasilacz. Miałem podobny przypadek w 32"
  • #7 14308877
    buli1
    Poziom 25  
    Ocena: 293
    mirex napisał:
    buli1 napisał:
    Uszkodzony masz zasilacz

Spróbujesz nam udowodnić, albo chociaż uprawdopodobnić, co z nim jest nie w porządku?

Mogę tylko napisać ze miałem bardzo podobny objaw i tez najpierw zakupiłem płytę główna ( dokładnie ten sam model co ma kolega) ale okazał się sprawna po wymianie zasilacz tv ożył i wszystko chodziło. Niestety bardziej udowodnić tego nie mogę gdyż było to z pol roku temu jak go naprawiałem.
  • REKLAMA
  • #9 14311793
    kris20_1986
    Poziom 10  
    Jak się upewnić, czy zasilacz jest sprawny, lub nie? Zmierzyłem wszystkie napięcia podane na płytce i się zgadzają. Tylko zastanawia mnie, czy NIE podłączony zasilacz do płyty głównej powinien mieć wszystkie załączone napięcia (takie same jak podczas, gdy płyta główna jest podłączona).
  • #11 14313038
    kris20_1986
    Poziom 10  
    Dzięki że napisałeś o tym zasilaczu, to może być bardzo pomocne.

W którym miejscu mogę to sprawdzić? Bo na samym wejściu (w okolicach diód) mam zasilanie.
    Oto mój T-Con

Samsung UE40EH5000 - Uruchamia się, lecz nie wyświetla obrazu Samsung UE40EH5000 - Uruchamia się, lecz nie wyświetla obrazu Samsung UE40EH5000 - Uruchamia się, lecz nie wyświetla obrazu

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Samsung UE40EH5000, który uruchamia się, ale nie wyświetla obrazu. Po włączeniu, podświetlenie matrycy działa, a czerwona dioda LED mruga 6 razy. Użytkownik sprawdził napięcia na płycie zasilacza (PSLF760C04A) i płycie głównej (BN41-01795A), które są zgodne z opisem, ale zastanawia się nad sygnałami SW_Power i SW_inverter. Uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może leżeć w module T-CON lub zasilaczu, a także zwracają uwagę na możliwość uszkodzenia płyty głównej. Użytkownik pyta o metody weryfikacji sprawności zasilacza oraz o napięcia na T-CON.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA