logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Junkers PG4 - świeczka gaśnie, mały strumień wody, wyciek spod zespołu wodnego

gg55 11 Maj 2005 21:33 6734 14
REKLAMA
  • #1 1483867
    gg55
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam
    Mam problem z piecykiem gazowym typu Junkers PG4 ale naie jestem pewien na 100% bo nie ma oznaczeń.
    Problem polega na tym że nie mogę go zapalić to znaczy po zapaleniu świeczki muszę trzymać wciśnięte pokrętło wciśnięte kilka minut aż się nagrzeje potemjest w miare ok. choć czasami zgaśnie a dodatkowo leci mały strumień bardzo gorący, a i jeszcze jedno kapie z takiego dzindzla jakby odpowietrznika czy czgoś pod zespołem wodnym
    dodam że niedawno wymieniana była membrana i nagrzewnica
    pozdrawiam.

Poprawiłem tytuł. Regulamin. [DR]
  • REKLAMA
  • #2 1484032
    jagrx
    Poziom 21  
    Ocena: 50
    Pod zespolem wodnym wymien uszczelke .Pytanie : czy masz wlasciwe cisnienie wody i czy regulator temperatury wody jest sprawny ?(jest w zespole wodnym ) Jesli jest termoelektrozawor to czy element termiczny jest wlasciwie umieszczony w plomyku ?
  • REKLAMA
  • #3 1484144
    gg55
    Poziom 12  
    Dla mnie te nazwy to czeska magia ale jutro tam zajżę i sprawdzę te uszczelki i nie tylko a może ktoś ma jakieś rysunki poglądowe?
  • #4 1491743
    gg55
    Poziom 12  
    Zespół wodny sprawdziłem i wszystko jest ok. już nie cieknie a ciśnienie wody jest dobre ale czasami są problemy z zapaleniem świeczki długo trzeba trzymać wciśnięte pokrętło aż się nagrzeje bo inaczej gaśnie, gdzie szukać przyczyny
  • REKLAMA
  • #5 1492131
    gipter
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Cze. Sprawdź czy końcówka termopary jest umieszczona dokładnie w płomieniu świeczki. Ew. dognij ją. Jak jest nalot na niej, to ją wyczyść. Nie napisałeś czy płomień świeczki jest prawidłowy. Bo może jest za mały i nie ogrzewa termopary?? Wtedy trzeba regulować wysokość płomienia świeczki.
    Pozdrówko
    gipter

Dodano po 1 [minuty]:

I poszukaj jednak oznaczeń modelu tego pieca, bo ineczej to można zgadywać co trzeba zrobić, by było lepiej.
    gipter
  • #6 1495992
    Drops26
    Poziom 17  
    Ocena: 56
    witam moze być uszkodzona termopara lub bimetal sa one odpowiedzialne za świeczkę ale jak nieczujesz się na siłach to lepiej poproś kogoś kto się na tym zna żeby niezrobić sobie ała .
    A ogrzewacz trzeba by porządnie wyczyścić i zrobić mu przegląd
    pozdrawiam
  • #7 1496049
    prezes5000
    Poziom 20  
    Ocena: 75
    Jeżeli to PG-4 to sprawdz czy bimetal podnosi i opuszcza iglice(na zgaszonej świeczce poruszaj iglicą do której przumocowany jest jeden koniec bimetalu).Wyciągnij świeczkę i przeczyść ją(na dole świeczki masz rwegulację )
    Jeżeli to nowszy model z termoparą (z tego co napisałeś to chyba tak) przeczyść świeczkę,możesz też wykrecić termoparę i sprawdzić styk na końcówce).Napisz czy pomogło.

Dodano po 2 [minuty]:

Możesz jeszcze przeczyścic filtr(z lewej strony układu wodnego pod korkiem), to z czego ci kapie to zawór ciśnieniowy)
  • REKLAMA
  • #8 1499134
    gg55
    Poziom 12  
    Witam
    zespół wodny jest już w pożądku filtr i reszta przeczyszczone i nie kapie tylko z tym płomieniem świeczki jest czasem problem z odpaleniem to znaczy trzeba długo trzymać aż się nagrzeje
    piec się nazywa: Termet 0089
    a z boku pisze: typ G-17-20-GZ-50
  • #9 1500845
    prezes5000
    Poziom 20  
    Może regulacja świeczki, ewentualnie wymiana termopary.
  • #10 1500937
    gg55
    Poziom 12  
    A gdzie znajduje sie regulacja tej świeczki i ta termopara
  • #11 1500956
    prezes5000
    Poziom 20  
    Termopara to ten pręcik na który świeci swieczka,regulacja jest pod swieczką jakies 15cm
    fi-3mmz lewej stronyzespołu gazowego.
    Na świeczce nasz jeszcze taka obejmę przekręć nią jest to regulacja powietrza do świeczki, ewentualnie odkręć końcówkę świeczki i przedmuchaj ją.
  • #12 1501087
    gg55
    Poziom 12  
    OK. jutro to sprawdzę bo dzisiaj nie mam czasu
    pozdro.
  • #13 4879651
    wojteks86
    Poziom 2  
    witam!
    odswieze temat bo jest problem z tym samym typem piecyka
    po wymianie kilku uszczelek po kilku dniach uzytkowania piecyk nie wylaczyl sie po zakreceniu wody, skads leciala para pod cisnieniem a spod spodu leciala woda
    czy ktos wie czego to moze byc przyczyna? stalo sie to drugi raz wczoraj i nie bardzo wiem jak sobie z tym poradzic domowymi sposobami
    dziekuje z gory
  • #14 5827949
    skitels
    Poziom 11  
    witam mam takie pytanie co moze byc przyczyna tego ze swieczka nie chce sie zapalic jak trzymam to sie swieci ale jak puszcze to gasnie junkers to g17-20 taki typ
  • #15 5829454
    12gucio
    Poziom 20  
    Ocena: 176
    Witam!
    Wyczyścić końcówkę termopary ,sprawdzić czy ją ogrzewa płomień świeczki.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy piecyka gazowego Junkers PG4 (oraz modelu Termet 0089 typ G-17-20-GZ-50) z trudnościami w zapaleniu świeczki zapłonowej, która gaśnie po zwolnieniu pokrętła, oraz z małym, ale gorącym strumieniem wody i wyciekiem spod zespołu wodnego. Wskazano konieczność sprawdzenia i ewentualnej wymiany uszczelek pod zespołem wodnym, a także kontrolę ciśnienia wody i działania regulatora temperatury. Problemy z zapaleniem świeczki mogą wynikać z nieprawidłowego umieszczenia lub zabrudzenia termopary, niewłaściwej regulacji wysokości płomienia świeczki, uszkodzenia termopary lub bimetalu odpowiedzialnego za utrzymanie płomienia. Zalecane jest czyszczenie świeczki, termopary oraz filtra zespołu wodnego, a także sprawdzenie działania bimetalu i termopary. Regulacja świeczki odbywa się przez obejmę powietrza oraz regulację pod świeczką. Wyciek spod zespołu wodnego może pochodzić z zaworu ciśnieniowego. W przypadku problemów z zapaleniem świeczki konieczne jest utrzymanie pokrętła wciśniętego do momentu nagrzania termopary. Wskazane jest wykonanie przeglądu i czyszczenia piecyka oraz ewentualna wymiana uszkodzonych elementów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA