logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Faac Seven - brama nie otwiera się, dioda FCA nie świeci, wymieniony bezpiecznik F1

racgr_69 10 Sty 2015 15:23 3270 5
REKLAMA
  • #1 14314311
    racgr_69
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam
    Mam problem z napędem bramy Faac seven. Bram przestała działać, po oględzinach centralki stwierdziłem że przepaliła się bezpiecznik F1, zmieniłem go jednak brama nie pracuje prawidłowo, nie pali się dioda FCA, brama po impulsie na pilocie brama zamyka się jednak po próbie otwarcia nie reaguje (słychać tyknięcie), fotokomórki działają. Nie wiem czy to centralka uszkodzona czy może coś z czujnikiem (wyłącznikiem) krańcowym. Proszę o radę
    Pozdrawiam Grzegorz
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14314777
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3611
    Zmierz krańcówkę na zwarcie - w dowolnym położeniu (oprócz pełnego otwarcia) krańcówka powinna być zwarta i lampka FCA się świecić; jeśli same krańcówki z kablami wg miernika albo czujnika zwarcia chodzą poprawnie to może przepalona któraś ścieżka na płytce (lampki krańcówek są podpięte do wejść przed procesorem i są tam tyko elementy bierne - jest szansa na tanią naprawę).
    Napęd odczytuje tą krańcówkę jako rozwartą czyli wg niego brama jest otwarta i dlatego nie chce się otwierać.
  • REKLAMA
  • #3 14315208
    racgr_69
    Poziom 9  
    Witam ponownie
    Dziękuje za zainteresowanie i poradę, jest weekend to mam czas na przemyślenia i eksperymenty z centralką. Wymontowałem centralkę i podłączyłem na krótko do 230V, po połączeniu COM F z FCC dioda świeci, po podłączeniu COM F z FCA dioda również się zapala (wcześniej nie świeciła). Proszę o poradę czy dobrze myślę że problem tkwi w czujniku/ krańcówce magnetycznej.
    Pozdrawiam Grzegorz
  • REKLAMA
  • #4 14317261
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3611
    Załóż z powrotem płytkę do silnika, dla pewności zewrzyj Com F z FCA i FCC i zobacz z pilota czy kręci w obie strony.
    Wychodzi na to, że faktycznie uwalony czujnik krańcówki.
  • REKLAMA
  • #5 14317700
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2109
    Doraźna naprawa polega na wymontowaniu czujnika i trzepnięcia go o stół z wyczuciem trzymając za przewód...
  • #6 14330280
    racgr_69
    Poziom 9  
    Witam
    zamówiłem nowy czujnik, teraz czekam, jak przyjdzie zamontuje i zobaczę co z tego będzie.
    Dziękuje za rady, były pomocne.
    pozdr. Grzegorz
REKLAMA