logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy zestaw z Intel Core i5-4590 i Gigabyte GA-B85M-D3H wymaga aktualizacji BIOS?

damwisnie 11 Sty 2015 17:24 1050 9
REKLAMA
  • #1 14319071
    damwisnie
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam.Na podstawie polecanych zestawów za 2400zł i 3000zł z tematu głównego złożyłem coś takiego:

Procesor: Intel Core i5-4590 3.3GHz LGA1150
    Płyta główna: Gigabyte GA-B85M-D3H,mATX
    Karta graficzna: MSI R9 270X GAMING 2GB DDR5 PCI-E 256BIT
    Pamięć: Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz CL Unbuffered NON-ECC 1.5V
    Zasilacz: Thermaltake Smart SE Modular 530W
    Dysk: SSD Transcend 370 128GB SATA III 6Gb/s MLC
    Obudowa: SilentiumPC Brutus M25 Pure Black

Czy taki zestaw będzie w pełni kompatybilny i jak jest z tą aktualizacją biosu? Gdzieś wyczytałem, że sprzedawane obecnie płyty główne mają nową wersję BIOSu obsługującą procesory Haswel Refresh.
    PC do użytku domowego:internet,muzyka,gry,filmy. Napęd i dysk posiadam ze starego komputera. Budżet jak w temacie.
  • REKLAMA
  • #2 14319107
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15478
    Będzie kompatybilny.
    Aktualizację Biosu trzeba było wykonywać by płyty obsługiwały nowe procesory.
    Do zastosowań o których piszesz w zupełności wystarczy.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 14322253
    damwisnie
    Poziom 8  
    Ok, dzięki za odpowiedź ;) Jeszcze jedno pytanie asekuracyjne:jeżeli trafiłaby mi się płyta ze starszą wersją BIOSu, to czy za pomocą Intel Core 2 Duo E4300 będę w stanie przeprowadzić aktualizację?
  • REKLAMA
  • #4 14322257
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15478
    Nie, ponieważ E4300 jest na socket775.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 14322507
    damwisnie
    Poziom 8  
    Dzięki, w sumie było to głupie pytanie ale nie pomyślałem zadając je:D
  • REKLAMA
  • #6 14325189
    Ationx
    Poziom 35  
    Ocena: 322
    A w jakim sklepie kupujesz? Bo biorąc zestaw z montażem praktycznie każdy sklep w razie problemów zaktualizuje Ci BIOS. Tylko problem w tym, że nie każdy sklep (chociażby Agito) ma w ofercie montaż komputerów.
  • #7 14326028
    damwisnie
    Poziom 8  
    Dokładnie jeszcze nie wiem ale chyba będę kupował podzespoły w sklepie gdzie będzie najkorzystniejsza cena. Chyba że da to oszczędność raptem 20-30 zł to wtedy zakupie w jednym i pewnie będzie to morele albo esc.
  • #8 14326092
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    Niektore aktualizacje sa z poprawkami ktore naprawiaja fixa, czasami sa wady jak na przyklad caly czas swiecaca dioda od dysku w czasie, gdy jest wlozona karta sd w kontroler wiec trzeba sprawdzic na stronie producenta co wnosi nowy bios. Z reszta aktualizacja biosu jest banalnie prosta..
  • #9 14328328
    Ationx
    Poziom 35  
    Ocena: 322
    No jest, tylko tutaj chodzi o to, że jakby dziwnym trafem trafił płytę, która nie będzie obsługiwać Haswell Refresh to nie będzie miał na czym tego BIOSu zaktualizować.

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
    Obecnie sklep oferuje dwie różne usługi montażu.
    Pierwsza przeznaczona jest dla osób, które w swoim zestawie nie dokupują dodatkowego
    chłodzenia na procesor, lecz zamierzają korzystać z dodawanego przez producenta procesora
    Montaż komponentów (zestaw komputerowy od trzech elementów bez dodatkowego chłodzenia procesora)
    http://www.morele.net/montaz-komponentow-zest...-elementow-bez-dodatkowego-chlodzenia-266770/
    to ta usługa.
    Druga natomiast została przeznaczona dla osób, które dokupują do zestawu oddzielne
    chłodzenie na procesor
    Montaż komponentów (zestaw komputerowy od trzech elementów z dodatkowym chłodzeniem procesora)
    http://www.morele.net/montaz-komponentow-od-3-elementow-wraz-z-dodatkowym-chlodzeniem-690846/
    W przypadku obu powyższych usług przy zamawianiu zestawu w polu "kod promocyjny" należy wpisać
    O44Y129AC8
    i naciśnąć obok wyślij. Wtedy koszt montażu zmieni się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.
    Alternatywnie zamiast montażu możesz wybrać kartę sieciową wi-fi Asus USB N10 Nano
    http://www.morele.net/karta-sieciowa-asus-usb-n10-nano-621331/
    Wtedy przy zamawianiu skorzystaj z kodu
    WP35ZXZG5A
  • #10 14334411
    damwisnie
    Poziom 8  
    Dzięki za zainteresowanie tematem i kody na montaż :)

Podsumowanie tematu

✨ Zestaw z procesorem Intel Core i5-4590 i płytą główną Gigabyte GA-B85M-D3H jest kompatybilny, jednak może wymagać aktualizacji BIOS, aby obsługiwać procesory Haswell Refresh. Użytkownicy sugerują, że aktualizacja BIOS jest prosta, a wiele sklepów oferuje usługę montażu, która może obejmować aktualizację BIOS w razie potrzeby. W przypadku zakupu płyty głównej z starszą wersją BIOS, procesor Intel Core 2 Duo E4300 nie będzie odpowiedni do przeprowadzenia aktualizacji, ponieważ jest on na innym sockecie (775). Warto sprawdzić na stronie producenta, jakie poprawki wprowadza nowa wersja BIOS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA