logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kablówka w bloku - słaba jakość kanałów analogowych, brak umowy z Vectra

mrozio85 12 Sty 2015 13:12 4425 7
  • #1 14321755
    mrozio85
    Poziom 11  
    Witam,
    Jakiś czas temu kupiłem mieszkanie w wieżowcu. W trakcie remontu zauważyłem kabel wystający ze ściany - zostawiłem go "tak na wszelki wypadek".
    Zawsze odbierałem tv z anteny zewnętrznej ale po zakupie nowego telewizora postanowiłem sprawdzić czy coś jest przesyłane owym "kablem wystającym ze ściany". Ku mojemu zdziwieniu (po auto wyszukiwaniu kanałów) odbieram jakieś kanały. Mianowicie cały pakiet TVP znalazł mi jako cyfrowe a resztę jako analogi. Tylko problem w tym, że analogi w bardzo słabej jakości(większości nie da się oglądać). Co ciekawe widzę nawet Discovery Channel. Widzę także ekran operatora vectra. Nie mam żadnej umowy.

Teraz moje pytanie. Jak to możliwe, że TVP jest w bardzo dobrej jakości a reszta sama kasza?
  • #2 14321794
    nasty_photon
    Poziom 22  
    Ocena: 67
    To jest naziemna telewizja cyfrowa, pewno łapie antena na dachu. A reszta to mogą być jakieś przesłuchy od tv kablowej przez zle wykonana instalacje.
  • #3 14321841
    mrozio85
    Poziom 11  
    No właśnie nie do końca. Łapię tylko wszystkie TVP. Kanałów typu plus, tv4 czy EskaTV tam nie łapię.
  • #4 14322097
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5346
    @mrozio85
    Ja czegoś nie rozumiem...
    Masz to za darmo, bez umowy i narzekasz......
    mrozio85 napisał:
    Kanałów typu plus, tv4 czy EskaTV tam nie łapię

Podpisz umowę, będziesz miał co oferują.
  • #5 14322131
    mrozio85
    Poziom 11  
    Nie o to chodzi, że nie płacę i narzekam :)
    Podpiąłem ten kabelek z czystej ciekawości i nie bardzo rozumiem dlaczego tak jest :)
    Pakiet TVP działa ok a reszta nie.
    Bardziej mnie interesuje czy nie potrzebuję jakoś dostosować ustawień TV do odbioru tych kanałów.
  • #6 14322151
    KOCUREK1970
    mrozio85 napisał:
    Bardziej mnie interesuje czy nie potrzebuję jakoś dostosować ustawień TV do odbioru tych kanałów.

mrozio85 napisał:
    Nie o to chodzi, że nie płacę

To po co Ci ta wiedza...
  • #7 14322185
    mrozio85
    Poziom 11  
    Czysta ludzka ciekawość.
    Poza tym z tego co wiem pewna część kanałów powinna być dostępna za darmo jak z anteny zbiorczej.
  • #8 14322262
    KOCUREK1970
    mrozio85 napisał:
    Czysta ludzka ciekawość.

;) .
    mrozio85 napisał:
    Poza tym z tego co wiem pewna część kanałów powinna być dostępna za darmo jak z anteny zbiorczej.

mrozio85 napisał:
    TVP jest w bardzo dobrej jakości

Za darmo, nie znaczy, że bezpłatnie - ktoś za utrzymanie tego (instalacji antenowej) musi płacić!.
    Zobaczyć na rachunku za mieszkanie, czy jest tam pozycja tv jakakolwiek.
    mrozio85 napisał:
    Co ciekawe widzę nawet Discovery Channel. Widzę także ekran operatora vectra. Nie mam żadnej umowy.

No więc, skoro umowy nie masz, to jak chcesz to odbierać, zwłaszcza, że to NIE SĄ kanały, jakie bezpłatnie (co za debilne określenie) są rozprowadzane.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik odkrył, że kabel wystający ze ściany w jego nowym mieszkaniu w wieżowcu odbiera sygnał telewizyjny, w tym kanały TVP w dobrej jakości, podczas gdy inne kanały analogowe są w słabej jakości. Użytkownik nie ma umowy z operatorem Vectra, co budzi jego ciekawość co do sposobu odbioru sygnału. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że może to być związane z instalacją antenową w budynku oraz że niektóre kanały mogą być dostępne bezpłatnie z anteny zbiorczej. Pojawiają się również uwagi, że brak umowy może ograniczać dostęp do pełnej oferty kanałów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA