logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AMD Athlon X2 245, 4GB RAM, Windows 7 – komputer całkowicie się zawiesza, brzęczy dźwięk

Cappy97 16 Sty 2015 13:51 1089 9
REKLAMA
  • #1 14336162
    Cappy97
    Poziom 8  
    Otóż mam taki problem, że dość często mój komputer się zacina. I nie chodzi tu o to, że jest zamulony. Gdy się zatnie nie reaguje nic; myszka, klawiatura, diody na klawiaturze itp. A gdy jeszcze przed zacięciem z głośników wydobywał się jakiś dźwięk to zaczyna "brzęczeć". Czasami to trwa kilka-kilkanaście minut a czasami kilka minut. Proszę o pomoc bo nie wiem co robić.

Procesor : AMD Athlon X2 245 Processor 2.90 GHz
    4 GB RAM
    Win 7
  • REKLAMA
  • #2 14336292
    młody14
    Poziom 37  
    Ocena: 230
    Podaj specyfikację komputera uwzględniając markę, model i moc zasilacza.
    Pobierz program hwmonitor i zrób screena. To samo z programem CristalDiskInfo.
  • #3 14336337
    Boobsy
    Poziom 9  
    Chyba, że tego problemu wcześniej nie było.
    Hmm...
    1. Częściej to zacięcie trwa kilka-kilkanaście minut, czy kilka minut (Ty to napisałeś/aś)? A może kiedyś to była chwila, a teraz to 10 min.?
    2. Ile jednostka centralna ma lat/miesięcy?
    3. Czy komputer był kiedykolwiek czyszczony (głównie odkurzany)?
    4. Od kiedy pojawiły się problemy?
    5. (przypadek PC, jeśli masz laptopa, zignoruj) Czy komputer był narażony na jakieś wstrząsy? Albo czy był otwierany niedawno? Albo może masz młodsze (bo starszego nie podejrzewam) rodzeństwo, lub dzieci, które mogłyby/mogliby coś szperać w obudowie?
    6. (przypadek laptopa, jeśli masz PC zignoruj) Czy komputer był niedawno otwierany, naprawiany?
  • REKLAMA
  • #4 14356155
    Cappy97
    Poziom 8  
    1. Nie ma reguły na jak długo się zacina ale zazwyczaj to ok. 1-2 minuty.
    2. Hmmm... Ok. 4 lat
    3. Co jakieś 4-5 miesięcy czyszczę go z kurzu.
    4. No jakieś pół roku temu, potem było ze 2 miesiące spokoju i teraz problem wrócił.
    5. Może nie powinienem tego robić ale zauważyłem, że jak się komputer zatnie to można mu pomóc się "ogarnąć" potrząsając nim... Podczas czyszczenia zawsze sprawdzam czy, któryś z kabli nie poluzował się w gnieździe i ewentualnie go poprawiam.

Nie wiem czy ma to coś wspólnego z tym problemem ale kieszeń na płyty nie działa, tzn. jakieś pół roku temu żeby wystartowała z jakąś płytą potrzebowała z reguły jakieś 10 prób teraz nie ma szans . Jednak gdy komputer się odwiesi wydaje dziwne dźwięki jakby takie klikanie, przeskakiwanie oraz (nie wiem czy to też kieszeń) jakby się coś zacinało takie ... no jakby się silnik w czymś zatarł ...

AMD Athlon X2 245, 4GB RAM, Windows 7 – komputer całkowicie się zawiesza, brzęczy dźwięk

W programie CristalDiskInfo wyskoczyło Disk Not Found -_-
  • REKLAMA
  • #5 14356445
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 14380248
    Boobsy
    Poziom 9  
    Ja stawiam na problem z dyskiem. Kiedy potrząsasz, kopniesz, walniesz młotkiem, to wewnątrz dysku coś się odblokowuje. pożycz z innego kompa dysk twardy (od kumpla, z laptopa, itp.) i potestuj parę godzin, albo nawet dni. Jak problem będzie występował nadal, to dysk twardy będziemy mogli odhaczyć. Sprawdź kości RAM, one mogą mieć podobnie - coś może nie łączyć, albo masz złe kości do swojej płyty głównej (niezgodne).

Dodano po 8 [minuty]:

Jak nic nie zadziała, przeinstaluj system, na przykład na nowszy, bądź przywróć backupa.

Dodano po 8 [sekundy]:

Ba!
    Sugerując się wiekiem komputera i problemami z nim proponuję powiedzieć "czas na zmiany" i kupić nowy (najlepiej zamówić w serwisie). Wiem, że to brzmi zbyt banalnie, ale powinno zadziałać ;p
    Proponuję:
    1. Zrobić backupa.
    2. Kupić zdrowy komputer.
    3. Skopiować (lub przenieść) backupa na nową jednostkę.
    4. Zainstalować.
    Albo:
    1. Kupić komputer
    2. podpiąć dysk twardy starego komputera do nowego, zdrowego i już.
    3. Ewentualnie skopiować wszystko na nowy dysk twardy (polecam Western Digital, w skrócie WD)
  • REKLAMA
  • #7 14383319
    timon22332233
    Poziom 23  
    Ocena: 2
    Bankowo dysk twardy. Wszystkie objawy na to wskazują.
  • #8 14435746
    Cappy97
    Poziom 8  
    Problem rozwiązany. Nie był to dysk ani nic z tych rzeczy. Pomogło odłączenie czytnika płyt. Komputer przestał się zacinać i wydawać dziwne dźwięki. Jednak dalej nie wiem dlaczego tak się działo
  • #9 14435921
    Artur34
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Proste system dostawał sygnał od czytnika i przerywał pracę skupiając się na próbie odczytu lub sprawdzenia, co jest w cdromie. Prawdopodobnie problem występował jak próbowałeś otworzyć "Mój Komputer" lub zapisywałeś/otwierałeś jakieś pliki za pomocą eksploratora. Wtedy domyślnie (auto uruchamianie) system przepytuje urządzenia, a że czytnik był uszkodzony to taki efekt powstał. To tak w skrócie.
  • #10 14436070
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Cappy97 napisał:
    jak się komputer zatnie to można mu pomóc się "ogarnąć" potrząsając nim

Głupszego pomysłu nie widziałem w życiu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który często się zacina, nie reagując na myszkę i klawiaturę, a podczas zacięcia wydaje dziwne dźwięki. Komputer ma procesor AMD Athlon X2 245, 4 GB RAM i działa na systemie Windows 7. Użytkownik regularnie czyści komputer z kurzu, a problemy zaczęły się około pół roku temu. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie specyfikacji sprzętowej, w tym zasilacza, oraz wykonanie testów dysku twardego i pamięci RAM. Po dalszych analizach okazało się, że problemem był uszkodzony czytnik płyt, który powodował zacięcia systemu. Po jego odłączeniu komputer przestał się zacinać.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA