logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polecany ekspres automatyczny do kawy do 1500 zł - opinie i rekomendacje

top_gun_ 18 Sty 2015 12:59 5373 7
  • #1 14342917
    top_gun_
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam, czy możecie polecić jakiś ekspres do kawy do 1500 zł. Dodam, że niedawno miałem okazję przetestować siemensa w podobnej cenie jednak kawa wydawała mi się letnia a nie gorąca. Nie wiem czy to tak jest w siemensach czy może tak miał ten konkretny model. Czekam na Wasze pomysły i dorady. Pozdro
  • #2 14345138
    Przemeek1988
    Poziom 22  
    Ocena: 201
    Najważniejszym procesem w przygotowaniu kawy jest jej mielenie, podstawa to dobry młynek, polecam Ascaso lub Gaggia, natomiast ekspresu szukał bym u takich producentów jak Ascaso, Gaggia, DeLonghi czy Saeco (zwykły ekspres z marketu za ~500zł też by dał radę zakładając, że masz dobry młynek).

Jeśli chcesz się cieszyć naprawdę dobrą, włoską kawą to kupno automatu mija się z celem. Najlepsze rezultaty uzyskasz z młynka jako osobne urządzenie i ekspresu manualnego.
  • #3 14345384
    top_gun_
    Poziom 11  
    Właśnie chcę postawić na wygodę dlatego ekspres automatyczny. Poza tym głównie będą robione mleczne kawy i espresso czasem. Może jakieś konkretne modele polecicie? jakieś wskazówki typu - ewentualnego serwisowania i kosztów z tym związanych.
  • #4 14345466
    Przemeek1988
    Poziom 22  
    Ocena: 201
    Wybierz w takim razie jakiś automat od DeLonghi lub Saeco, to są dobre ekspresy. Kawę powinno się zalewać wodą o temperaturze ~80*C i do takiej też temperatury ekspresy podgrzewają wodę - to już zresztą sam zauważyłeś.
  • #5 14348741
    top_gun_
    Poziom 11  
    Byłem dziś w sklepach i oglądałem ekspresy. Mam pytanie - czy jeżeli chcę aby mój ekspres robił caffe latte, espresso, cappuccino, macchiato to muszę wydać koło 4-5 tys.? Bo przy ekspresach za 2 tys. widzę przyciski tylko mała kawa, duża, czasem cappuccino. Taki pełny zestaw wszystkich kaw jedynie 4-5 tys. Jeśli tak to może w tej cenie coś możecie polecić?
  • #6 14391837
    Felini
    Moderator
    Ocena: 431
    top_gun_ napisał:
    Właśnie chcę postawić na wygodę dlatego ekspres automatyczny.

Musisz być świadom, że wygoda będzie okupiona wyraźnie niższą jakością kaw niż przy użyciu ekspresu kolbowego.
    Nawet ekspresy za 4-5 tys. żł nie przygotują prawidłowo mlecznych kaw (nie spienią mleka na odpowiednią konsystencję).
  • #7 14400107
    stoen
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Hmm co do ekspresu w takich pieniądzach to polecam krups EA8005, 8010, 8000 i do tego spieniacz melka XL 2000. Bardzo fajne połaczenie :) Tanie i wygodne :)
  • #8 14423139
    Kris1809
    Poziom 14  
    Ocena: 134
    Witam.
    Polecił bym Nivone akurat mam na zbyciu.Proszę sobie poczytać NICR 741. POZDRAWIAM

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wyboru automatycznego ekspresu do kawy w przedziale cenowym do 1500 zł. Użytkownicy zwracają uwagę na znaczenie jakości mielenia kawy oraz polecają marki takie jak DeLonghi, Saeco, Ascaso i Gaggia. Wskazano, że ekspresy automatyczne mogą nie zapewniać odpowiedniej jakości kawy, zwłaszcza mlecznych, w porównaniu do ekspresów kolbowych. Użytkownicy sugerują modele Krups EA8005, EA8010, EA8000 oraz Nivona NICR 741 jako dobre opcje w tej cenie. Zauważono również, że ekspresy w tej kategorii cenowej mogą nie oferować pełnej funkcjonalności do przygotowywania różnych rodzajów kaw.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA