logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Slican IPL-256 - Echo w telefonach VoIP, jak rozwiązać?

20 Sty 2015 16:56 3816 31
  • #1 14350846
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #2 14350913
    mich-tel
    Poziom 25  
    Ocena: 45
    Adamt27 napisał:

Asterisk, Arcatel, Elektronix, Platan, Panasonic i inni są opluwali przez was więc czas na was slicanowcy !

Już boję się zamachów terrorystycznych przez nawiedzonego producenta Elektro coś tam!!! Trzeba zawiadomić siedzibę firmy Slican, że muszą zwiększyć ochronę!
  • #3 14350932
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 14350946
    Tracer2
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 309
    Ja kłamię ??
  • #5 14350970
    mich-tel
    Poziom 25  
    Ktoś ma chyba zerową sprzedaż i nikłe zainteresowanie i wpada w szał. Totalna desperacja!!! Slicanowi to możesz tylko pozazdrościć!
  • #6 14351532
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 14353858
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Koledzy czemu ma służyć ta jałowa dyskusja?
    Wiadomo, że jeden lubi rybka, a jeszcze inny akwarium. Nie podoba się komuś Slican to proszę bardzo wybrać sobie coś innego bardziej niezawodnego i na dodatek w podobnej cenie. Ja nie mam problemu z centralkami Slicana, a jeśli nawet jakiś się znajdzie to nie mam trudności z diagnozą, co może być tego przyczyną, powodem.
    Ostatecznie gdyby zaszła taka potrzeba to pojechał bym lub wysłał do serwisu zaprogramowaną centralką z prośbą w rozwiązanie problemu. Cóż są również inni producenci centralek telefonicznych gorszych lub lepszych. Ja jednak mając na uwadze własne zdrowie i dbałość o zdrowie psychiczne klienta wybieram zawsze warianty bezproblemowe, sprawdzone, bezawaryjne. Pamiętaj wybór oferty zawsze należy do Ciebie, a w końcowej fazie oczywiście od klienta. Każdy powinien to robić rzetelnie (ja tak robię zawsze) żebym później nie musiał się wstydzić i świecić oczami.

Pozdrawiam.
  • #8 14353963
    kristop
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    R-MIK napisał:
    mich-tel napisał:
    Ktoś ma chyba zerową sprzedaż i nikłe zainteresowanie i wpada w szał. (...)

Co sie dziwic, jak do centrali trzeba podłączyć timer aby resetował ją (najlepiej) raz na dzień, bo inaczej trzeba co kilka dni jechać do klienta, aby zresetować centralę (było o tym na forum, a i mój znajomy nieopatrznie założył kilka tych, jak to powiedział, gu......n)..

Chyba ostatnio i Slican wprowadził do oprogramowania reset reset wg harmonogramu . Niestety nie na wszystko pomaga
  • #9 14354005
    Jack14
    Poziom 38  
    Dziwne to twoje spostrzeżenie.
    Przecież jak np. ładuję nowy program do centrali Siemensa (usługa zaimplementowana już od lat) ustalam termin i czas restartu w najbardziej dogodnym czasie dla klienta np. noc żeby nie robić niepotrzebnych restartów w godzinach pracy. Ja bym raczej zadał pytanie dlaczego tak późno Slican wprowadził taką opcję.
  • #10 14355433
    piopedro
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    kristop napisał:

Chyba ostatnio i Slican wprowadził do oprogramowania reset reset wg harmonogramu . Niestety nie na wszystko pomaga

Hmmm to prawda od update-u 6.30 MAC-6400 regularnie o godzinie 0 codziennie restartuje półki.

Ktoś wie z czego to wynika ?
    Zabieg celowy/potrzebny czy też po prostu próba obejścia jakiegoś problemu ?
  • #11 14356968
    mich-tel
    Poziom 25  
    piopedro napisał:
    Hmmm to prawda od update-u 6.30 MAC-6400 regularnie o godzinie 0 codziennie restartuje półki

Nigdy o czymś takim nie słyszałem.
  • #12 14357109
    Jack14
    Poziom 38  
    Ja też nie.
    Nawet dzisiaj sprawdzałem choć wcale nie musiałem bo firma pracuje przez całą dobę i w przypadku jakichkolwiek problemów dzwoni do mnie natychmiast.

Może jakiś nadgorliwy instalator ustawił sobie restarty lub liczy na własne przychody z pseudo awarii ?
  • #13 14358307
    piopedro
    Poziom 12  
    Jack14 napisał:
    Ja też nie.
    Nawet dzisiaj sprawdzałem choć wcale nie musiałem bo firma pracuje przez całą dobę i w przypadku jakichkolwiek problemów dzwoni do mnie natychmiast.

Może jakiś nadgorliwy instalator ustawił sobie restarty lub liczy na własne przychody z pseudo awarii ?

A gdzie w ConfigManie można to ustawić ?
  • #14 14360366
    Jack14
    Poziom 38  
    Kolego jak nie wiesz gdzie można to sprawdzić to właśnie masz odpowiedź, dlaczego "dziwni fachowcy" mają problemy z centralkami i nie powinni się nimi zajmować.
    Uprzedzając jednak kolejne pytania to dodam, że istnieje coś takiego jak monitor pracy centrali "on-line" również pliki (strony) zawierające historię "zdarzeń" w centrali.

Dziękuje na tym kończę w tym temacie bo nie jest to stronka o tym "Jak Jaś miał Małgosię ... lub odwrotnie wyprowadzić z lasu" :)

Pozdrawiam.
  • #15 14363926
    piopedro
    Poziom 12  
    Jack14 napisał:
    Kolego jak nie wiesz gdzie można to sprawdzić to właśnie masz odpowiedź, dlaczego "dziwni fachowcy" mają problemy z centralkami i nie powinni się nimi zajmować.
    Uprzedzając jednak kolejne pytania to dodam, że istnieje coś takiego jak monitor pracy centrali "on-line" również pliki (strony) zawierające historię "zdarzeń" w centrali.

Dziękuje na tym kończę w tym temacie bo nie jest to stronka o tym "Jak Jaś miał Małgosię ... lub odwrotnie wyprowadzić z lasu" :)

Pozdrawiam.

Po pierwsze kolego to czytaj ze zrozumieniem a jeśli jest to trudne to może zastosuj się do pewnej rady prezydenta Francji czyli wykorzystaj swoją szansę na nieodpowiadanie.

Nigdzie nie napisałem, że serwisuję tą centralę bo jestem jej użytkownikiem a pytając chciałem się dowiedzieć czy serwis nie ustawił czegoś takiego (w co wątpię)
    Chwalenie się wiedzą o "monitorze centrali" też nie wnosi tutaj niczego oprócz tworzenia postów o "Jasiu i Małgosi" gdyż tę stronę ConfigMana znam ale nie widzę w monitorze centrali miejsca na "skryptowanie" tejże zwłaszcza na skrypty wywoływane przez crona lub innego schedulera - a tego dotyczyło moje pytanie, także kolejne pudło.

Na przyszłość prośba - zanim odpowiesz zastanów się, odetchnij i pomyśl czy na pewno chcesz to napisać, a może też zacznij i analizować sub-wątek do któego się odnosisz -szkoda śmiecić kartonowymi pudłami na forum.

Dziękuje.
    Moderowany przez Tracer2:

3.1.9. Zabronione jest rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.
    3.1.17. Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.

• #16 14375607
    Razamanaz
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Panowie,

Przypadek niesprawności poruszony w temacie "Slican IPL-256 - Echo w telefonach VoIP" opisywany przez kolegę bald_man nie jest ekspresją [...]

Doskonale znam wiele systemów opartych na linkowaniu central w technologii VoIP. Wiele z nich budowałem i obsługuję. Skupię się na tych, którym towarzyszy obecność marki Slican.

Wybranym przykładem jest połączenie punkt-punkt modułów VoIP central Slican MAC 6400. Środowisko sieciowe, które zapewnia łączność to:

|MAC A (VoIP) LAN| - |patch-cord| - |media konwerter SC| - |Pigtail| - |Rozdzielnia SC/APC|- |światłowód single mode o odcinku ok. 400 m.| - |Rozdzielnia SC/APC| - |Pigtail| - |media konwerter SC| - |patch-cord| - |MAC B (VoIP) LAN|

Sposób linkowania eSSL.
    Nie używamy w ogóle portów LAN sterowników CPU, aby zapewnić wyłączną sygnalizację modułów VoIP.
    Zachowujemy wszystkie parametry, jakie wskazuje Producent w instrukcji linkowania central eSSL.
    Firmware CPU i VoIP 6.30

Efekt działania: MIERNY... Polega na występowaniu zakłóceń, braku słyszalności, przerw w działaniu, lub braku komunikacji w ogóle, podczas realizowania połączeń wewnętrznych i miejskich. Procent występowania niechcianych objawów to ok. 15%.

Celem uzyskania prawidłowego działania wszczęto szereg działań, między innymi: upgrade'u i downgrade'u, wymiany sprzętu sieciowego (media konwertery, pigtaile, włókna światłowodu) , zapewnienie połączenia z wykorzystaniem istniejącej sieci Klienta (LAN), modernizacji kodeków, innych, których nie warto wskazywać…

Niestety, bez pozytywnych zmian.

Nie jest to jedyny, ale katalogowy przykład niemocy sprzętu Slican w zakresie VoIP. Przykładów konsultowanych z DWT - do dziś nierozwiązanych jest wiele […]
    Należy jednak podkreślić, że Slican w wachlarzu osiągalnych możliwości i ceny jest bezkonkurencyjny w stosunku do innych producentów sprzętu telekomunikacyjnego. Jest to nadal najlepsza opcja dla małych i średnich firm. Mam nadzieję, że zakres VoIP’a zostanie zażegnany jak inne poprzednie kłopoty wynikłe z wprowadzenia na rynek dawno temu central CCT i MAC w zakresie nieprzewidywalnego działania :)

Pozdrawiam wszystkich Instalatorów i życzę cierpliwości.
  • #17 14396767
    kmla
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Prawda jest taka, że centrale Slican nie nadają się do zastosowań gdzie wymagane są funkcjonalności VoIP / IP. Autor tytułowego problemu opisał dokładną sytuację - tutaj, wymiana oprogramowania i inne cuda ze strony producenta nie pomogą. Nawet sam producent napisał w swoich dokumentach, że zastosowane procesory / układy do realizacji rozwiązań IP (VoIP) nie są na tyle wydajne jak procesory innych producentów. Skoro jest to serwer IP to powinien obsługiwać bez problemu 100 a nawet i więcej telefonów IP w jednym czasie bez pojawiających się problemów z echem, brakiem dodzwonienia się na inne aparaty i jeszcze inne dziwne przypadki w postaci konieczności odseparowania sieci dla telefonii IP tudzież dostępu do internetu w celu wykonania połączenia bo bez tego nie jest to możliwe. Niestety Slican w IP kuleje na potęgę i nie ma tutaj co tego ukrywać!

Na przyszłość sugerowałbym do technologii IP (VoIP) zastosować bardziej profesjonalne i sprawdzone rozwiązania w postaci central innych firm (kolejność alfabetyczna) Avaya, Cisco, Panasonic, Siemens. Systemy te nie mają problemów jakie ma Slican typu gdzie przy 4 zainstalowanych telefonach IP pojawia się efekt echa, zawieszanie się central, problemy z dodzwanianiem się na aparaty, itd..

Ogólnie gratulację dla autorów wiadomości, którzy wykazali się cierpliwością opisując przypadki ujawniające prawdę na temat produktów Slican, a którą tak bardzo broni i ukrywa sekta Slicanowców. Instalatorzy którzy nigdy nie wdrażali rozwiązań IP (mówię tutaj o rozwiązaniach IP powyżej 100, a nawet 1000 telefonów IP; a nie instalacji 4 telefonów IP "na krzyż") nie wiedzą jak bardzo ma znaczenie wydajność zastosowanych modułów IP (DSP) i całego systemu.

Co do wachlarzu ceny i możliwości to nie ma tutaj co ukrywać - prawda jest taka, że obecnie taniej wychodzą serwery Panasonic KX-NS w porównaniu do Slican i Platan. W specyficznych konfiguracjach nawet można w bardzo dobrej cenie zakupić rozwiązania Avaya. W przypadku Cisco i Siemens jak wiadomo cena... kilka razy większa od innych producentów, ale jeżeli ktoś wymaga tak dużej funkcjonalności (mowa tutaj o rozwiązaniach sprzętowo sieciowych) lub planuje montaż kilkunastu tysięcy telefonów IP albo i więcej w jednorodnym systemie oraz stać go na Cisco dlaczego by nie.
  • #18 14398737
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 14398813
    oscar2000
    Poziom 34  
    Ocena: 160
    R-MIK napisał:
    kmla napisał:
    (...)W specyficznych konfiguracjach nawet można w bardzo dobrej cenie zakupić rozwiązania Avaya. (...)

Avaya to nie przypadkiem Elektronix?
    Nie to nie elektronix ani też slikan :)
  • #20 14399380
    Promocja11
    Poziom 13  
    R-MIK napisał:
    Avaya to nie przypadkiem Elektronix?

Marce Avaya bliżej do CISCO niż do Elektronixa. ale Elektronix pewnie by się ucieszył, że go ktoś z Avayą porównuje.
  • #21 14399500
    Tracer2
    Spoczywaj w Pokoju
    kmla napisał:

Na przyszłość sugerowałbym do technologii IP (VoIP) zastosować bardziej profesjonalne i sprawdzone rozwiązania w postaci central innych firm (kolejność alfabetyczna) Avaya, Cisco, Panasonic, Siemens. Systemy te nie mają problemów jakie ma Slican typu gdzie przy 4 zainstalowanych telefonach IP pojawia się efekt echa, zawieszanie się central, problemy z dodzwanianiem się na aparaty, itd..

Nie zależnie od tego czy to są urządzenia w/w producentów, czy inne zbudowanie sieci opartej o IP, to nie jest wpięcie wtyczki do sieci 230V, a mam wrażenie ze niektórzy uzerzy tak to pojmują . Nie wiem czy słyszeli o czymś takim jak QoS oraz
    o tym , że kanały VoIP zajmują swoje pasmo kb/s , a łącze nie jest z gumy,
    tym bardziej, że mogą na nim być przesyłane, a to transmisje video z kamer HD , a to prezentacje w PP , a one są w stanie zając całe pasmo jak nie ma informacji o pierwszeństwie. A potem zdziwieni,ze sie transmisja rwie bo się pakiety pogubiły.
    Tak , że bardzo proszę mi sie tu nie ośmieszać i nie bić piany, tylko proszę wiedzę zgodnie z postępem techniki uzupełnić.
    Jak się nie ma kontroli nad tym co hula po danej sieci, to się można zdziwić z czego korzystają i gdzie użytkownicy sieci zaglądają, jak nie ma blokad i QoS.
  • #22 14399947
    kmla
    Poziom 9  
    Oczywiście kształtowanie pasma przy wykorzystywaniu technologii VoIP / IP powinno być realizowane w pierwszej kolejności.

Nie zmienia to faktu, że przy zwyczajnej sieci firmowej 10/100 oraz zwyczajnym jej użytkowaniu przez pracowników (poczta, komunikatory, przeglądanie stron) bez problemu jesteśmy w stanie uruchomić 100 wewnętrznych telefonów IP (a nawet znacznie więcej) bez "zabawy" w kształtowanie pasma i nadal nic nie tracimy na jakości telefonii IP.

Mam wiele instalacji (i zapewne wielu innych instalatorów telefonii IP też), gdzie zrealizowana jest telefonia IP w oparciu o istniejącą sieć Klienta. Przykładowo 250 użytkowników tyle samo telefonów IP, switche 100/1000 z brakiem możliwości ustawienia kształtowania pasma (switche nie obsługują kształtowania pasma, a Klient nie chce inwestować w nowe switche bo jak mówi stare switche działają i nie ma problemów z telefonami). Użytkownicy korzystają z internetu w formie przeglądanie stron, komunikatory, e-mail i do tego telefonia IP, która poprawnie funkcjonuje i nikt nie zgłasza problemów (a ruch jest spory, dwa trakty PRA, jeden zajęty w 100%, drugi do 80%, zaś ruch wewnętrzny pomijając zajęte telefony dla połączeń miejskich to zazwyczaj 80-100 osób).

Sytuacja nieco inaczej wyglądałaby gdyby w tej samej sieci uruchomione były kamery IP czy też wideokonferencje full hd. W tym przypadku bez kształtowania pasma wiele nie zdziałamy i będą problemy nie tylko z telefonią IP (efekt szatkowania głosu) ale i z innymi usługami.

Zatem nie ośmieszam się i nie biję piany i zaznaczam: autorzy problemów pisali, że sprawdzane były urządzenia sieciowe w celu wykluczenia problemu po stronie sprzętowej i gdyby coś zapychało pasmo to inne usługi by im też nie działały poprawnie. A skoro były problemy nawet z łącznością wewnętrzną i zawieszaniem się centrali to raczej nie był to problem pasma czy też jego brakiem.
  • #23 14400055
    Tracer2
    Spoczywaj w Pokoju
    No właśnie to , że się strony otwierają i , że maile można odebrać, nie jest żadnym miarodajnym wskażnikiem odnośnie ruchu w sieci IP.
    Dopiero specjalistyczne oprogramowanie QoS jest w stanie ujawnić, gdze użytkownicy się logują i co w sieci robią.
    Nudzi mnie takie upieranie się przy swoim i twierdzenia , że jak co innego działa to i VoIp ma działać.
    A właśnie , że nie. Powtarzam, to nie jest sieć 230V i wtykanie wtyczek do kontaktu.
  • #24 14400379
    kmla
    Poziom 9  
    A mnie nudzi to, że nie możesz zrozumieć i przyjąć do swojej wiadomości, iż autorzy odseparowali problem z siecią i jej obciążeniem - dalej przy nie obciążonej sieci był problem z telefonią IP w Slicanach. A czy dodatkowo sprawdzali sieć różnymi narzędziami np. SpiceWorks, NetFlow, opManager, iptraf'em, wireshark'iem lub innymi wbudowanymi narzędziami w sprzęcie nie wnikam - efekt końcowy jest taki, że dalej na Slicanie nie działa IP tak jak powinno.
  • #25 14400626
    janek_999
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    kmla napisał:
    Nie zmienia to faktu, że przy zwyczajnej sieci firmowej 10/100 oraz zwyczajnym jej użytkowaniu przez pracowników (poczta, komunikatory, przeglądanie stron) bez problemu jesteśmy w stanie uruchomić 100 wewnętrznych telefonów IP (a nawet znacznie więcej) bez "zabawy" w kształtowanie pasma i nadal nic nie tracimy na jakości telefonii IP.

Stanowczo nie zgadzam się z powyższym stwierdzeniem. Przeczy ugruntowanej wiedzy technicznej (proszę poczytać literaturę) i wiedzy praktycznej.
    Często nawet przy 2 kanałach VoIP trzeba stosować QoS - wszystko zależy od parametrów sieci.
    Jeśli autor postu nie miał problemów po podpięciu 100 telefonów VoIP do sieci 10/100 ( i jak rozumiem używaniu ich ) - to należy tylko zazdrościć i uznać za wyjątkowo pozytywny zbieg okoliczności. A nie za regułę lub punkt odniesienia.
    To jest w końcu forum techniczne i powinniśmy propagować wiedzę fachową i sprawdzoną. Ja osobiście nie bardzo wierzę aby było to możliwe.

Dodano po 5 [minuty]:

kmla napisał:
    obecnie taniej wychodzą serwery Panasonic KX-NS w porównaniu do Slican i Platan.

Czy w ramach uzupełnienia wiedzy innych użytkowników forum, mógłby kolega podać jakieś konkretne przykłady konfiguracji Panasonic KX-NS, które są tańsze niż Slican i Platan ?
    Bo jak patrzę na cenniki tych trzech producentów to nie widzę.
  • #26 14400764
    kmla
    Poziom 9  
    Nie rozumiem w czym takie zaskoczenie i zdziwienie? Nie używam Slicanów tylko innych porządnych markowych produktów i Klient nie ma problemów z użytkowaniem telefonów - telefony działają bez zarzutu i jeszcze żaden z pracowników nie skarżył się na efekt echa bądź problemów z dodzwonieniem się lub słabej jakością połączeń. Wszystko działa jak należy. Mało tego - telefony działają w G.722 i są bardzo zadowoleni z jakości głosu! Skoro na Slicanie się nie da to przykro mi ale taki produkt wybraliście i taki produkt faworyzujecie jako jedyne słuszne rozwiązanie.

Jak wiadomo telefon IP wymaga pasma - dla kodeka G.711 to około 80kb. Przy sieci gdzie standardowo lokalnie mamy do 100Mb/s (pobieranie plików z serwera plików jest w granicach 50-60Mb/s), telefonia zajmujemy niecałe 10% całego pasma.

Jeżeli przy 2 kanałach VoIP musisz lub ktoś musi stosować QoS to sugeruję przeglądnąć sieć bo przy tak małej ilości nigdy nie zdażyło mi się problemu z funkcjonowaniem poprawnie usługi IP. Co innego przy 20-30 kanałach ale przy 2... no tak w slicanach takie cuda.

Panasonic KX-NS500 w konfiguracji 6 linii miejskich z CLIP, 16 wewnętrznych analogowych z CLIP, 2 porty cyfrowe z CLIP, możliwość rozbudowy do 128 i rozszerzenia do 1000 numerów wewnętrznych, zapowiedzi głosowe, disa, infolinia, poczta głosowa, aplikacje CTI dla wszystkich użytkowników - wychodzi za niecałe 1600 zł netto. Czasami uda się skorzystać z ciekawych gotowych pakietów z telefonami systemowymi lub IP i łącznie wychodzą jeszcze taniej.
  • #27 14401822
    Promocja11
    Poziom 13  
    kmla napisał:
    ...

Panasonic KX-NS500 w konfiguracji 6 linii miejskich z CLIP, 16 wewnętrznych analogowych z CLIP, 2 porty cyfrowe z CLIP, możliwość rozbudowy do 128 i rozszerzenia do 1000 numerów wewnętrznych, zapowiedzi głosowe, disa, infolinia, poczta głosowa, aplikacje CTI dla wszystkich użytkowników - wychodzi za niecałe 1600 zł netto.

to prawda KX-NS500 w konfiguracji 6/16 + 2 cyfrowe jest za 1600 złotych. Ale już dołożenie czegokolwiek do tej konfiguracji sprawia, że tak wesoło nie jest.

Ale czy w czasach VoIP'a ktoś jeszcze kupuje centrale analogowe? :D
  • #28 14401935
    sunnyluk
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Panowie podepnę się trochę pod temat IPL-256, bo właśnie jesteśmy w firmie na kupnie nowej centrali i byliśmy już zdecydowani na Slican IPL-256, ale po tym co tutaj poczytałem "trochę"się obawiam... Opiszę jak to u nas wygląda i będę prosił o pomoc:

Firma posiada 2 lokalizacje, w jednej jest Slican analogowy, w drugiej Slican cyfrowy. Slican analog jest do wymiany i tym się zajmiemy.
    W tej lokalizacji jest przeprowadzany generalny remont, sieć LAN ciągnięta na nowo. Gniazda 2xRJ45 (1xLAN, 1xTEL). Instalator podpowiada nam przejście na VoIP (wcześniej myśleliśmy o zamianie linii analog. na ISDNy).
    Numerów wewnętrznych jest nie więcej niż 30. Jednoczesnych rozmów do 5-7 maksymalnie. Planowaliśmy zakupić IPL-256, uruchomić na niej VoIP, wykorzystać obecne analogowe telefony.
    Internet mamy po światłowodzie, parametry: up/down 20/10Mbps, ale przeważnie idzie ok. 40/40, w porywach 90/90 opóźnienia <10ms. Na routerze ustawiłbym QoS dla sieci VoIP.

Podpowiedzcie mi jaką centralę najlepiej zakupić? Budżet to max 10tys. na centralę ze wszystkimi modułami i konfiguracją, obudowa obowiązkowo RACK 19".
    Zapomniałem jeszcze, że do VoIPa muszę zakupić osobno jakiegoś switcha, obecnie mam TP-Linki TL-SG3424 24xGbps, wiadomo cena grała rolę, ale do naszych zastosowań na razie wystarczają. Wystarczyłby taki również switch do VoIP?

Z góry dzięki za odpowiedzi.
  • #29 14401943
    piopedro
    Poziom 12  
    [quote="Promocja11"]
    kmla napisał:
    ...

Ale czy w czasach VoIP'a ktoś jeszcze kupuje centrale analogowe? :D

To pytanie jest na serio ? :D

A modemy analogowe na tym postawisz ?
  • #30 14401959
    Promocja11
    Poziom 13  
    piopedro napisał:

To pytanie jest na serio ? :D

Oczywiście, że nie - o czym miała świadczyć buźka na końcu. Taki urok słowa pisanego.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu echa w telefonach VoIP używających centrali Slican IPL-256. Użytkownicy wyrażają swoje niezadowolenie z jakości działania centrali Slican w kontekście VoIP, wskazując na problemy z echem, brakiem dodzwonienia się oraz ogólną wydajnością. Wiele osób sugeruje, że Slican nie jest odpowiednim wyborem dla zastosowań VoIP, a lepsze rezultaty można osiągnąć z innymi markami, takimi jak Asterisk, Panasonic czy Platan. Pojawiają się również sugestie dotyczące konieczności stosowania QoS w sieciach VoIP oraz krytyka braku funkcjonalności w produktach Slican. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi modelami centrali, podkreślając, że lepsze rozwiązania są dostępne na rynku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA